Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 26.01.2019.
00:45
D. Dekić - Vesti A

Bolesnoj radnici ukradene pare

Neviđeni skandal dogodio se u leskovačkoj fabrici Jura, gde je nestalo 200.000 dinara (blizu 1.700 evra) koje su radnici prikupili za koleginicu Danijelu Anđelković (47), samohranu majku, obolelu od karcinoma.

Lična arhiva
Olivera Cakić

Radnici su istražnim organima prijavili korupciju i zloupotrebe u Savetu radnika kompanije, a u prijavi naveli da je novac koji je sakupljan od novembra 2018. uoči Nove godine predat predsednici tog Saveta Oliveri Cakić i od tada mu se gubi svaki trag. Taj slučaj stigao je u posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu.

Sektori firme, piše u prijavi, skupljali novac za koleginicu Anđelković i predavali ga šefovima ili liderima, kako se ta funkcija u kompaniji zvanično zove, a šefovi davali direktno Cakićevoj.
- Firma ima oko 2.700 zaposlenih, a znamo da je većina ljudi dala novac u iznosu od 100 do 500 dinara, pa je prikupljeno ukupno oko 200.000 dinara. Pouzdano znamo da sav taj novac nikad nije završio na računu koleginice Danijele - piše u zvaničnoj prijavi radnika policiji.
Bolesna radnica je dobila svega tek nešto više od 31.000 dinara, a uplata od oko 7.000 dinara joj je stigla pre, a još dve uplate od ukupno oko 24.000 dinara tek navodno posle prijave policiji.
Predsednica Saveta radnika Olivera Cakić, međutim, prema pisanju portala Jugmedija, kaže da je bolesnoj koleginici novac dat na ruke.

- Uz prisustvo svedoka smo Danijeli dali 60.000 dinara, koliko je sakupljeno, lično, na ruke. Pre toga, sa računa firme je, kako i sleduje našim teško bolesnim radnicima, na njen račun uplaćeno 30.000 dinara na ime solidarne pomoći. A ovaj novac koji je sakupljan joj je lično dat - rekla je Cakićeva i dodala da je posle toga prikupljeno još 28.000 dinara koji su namenjeni oboleloj koleginici.

Bolesna radnica Jure tvrdi da čelnica Saveta radnika ne govori istinu.
- Ništa mi nije dato na ruke, niti sam to dozvolila. Olivera je poslala jednu koleginicu da mi da oko 7.000, ali ja sam odbila i tražila da mi se uplati na račun, što je koleginica i uradila i za to ima priznanicu. Nakon toga, na račun mi je lično od Olivere uplaćeno 24.000 dinara - tvrdi ona.
Mediji objavljuju da bolesna radnica ima kao dokaz izvod iz banke, dok predsednica Saveta nije navela imena kolega pred kojima je dala Danijeli pare.

Zašto "na ruke"?

Zašto je uopšte uveden Savet radnika u Juri, pita predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić.

On ističe da je godinama nemoguće organizovati sindikat u toj kompaniji u kojoj je bilo bezbroj problema s radnicima, ali je na to država ćutala.
- Čula sam za tu priču o bolesnoj radnici i očito će istraga morati da utvrdi da li je ta predsednica vršila zloupotrebe. Čudno je i to davanje na ruke, jer sindikati non stop pomažu radnike, ali isključivo sa računa na račun - objasnila je Ranka Savić za "Vesti".



 

Subota 09.02.2019. 21:26
Strasnoo... Sta se sve danas desava sa bolesnim narodom..oduzima im se pravo na lijecenje...pravo na zivot...pravo na buducnost....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online