Najnovije vesti
Vesti Svet
ANALIZA AP "Ovogodišnji Davos su obeležile nesuglasice i KONTROVERZE"

ANALIZA AP "Ovogodišnji Davos su obeležile nesuglasice i KONTROVERZE"

Ovogodišnje četvorodnevno okupljanje svetske političke i poslovne elite u švajcarskom ski centru Davosu, koje je završeno, ukazalo je na podele i nesuglasice oko gorućih pitanja, kao što su svetska trgovina, Bregzit i zaštita životne sredine, ocenjuje agencija AP.

forum u davosu Foto: Gian Ehrenzeller / EPA;
forum u davosu

Mnogi lideri, kojih se ta pitanja neposredno tiču - počev od američkog predsednika Donalda Trampa do britanske premijerke Tereze Mej i kineskog predsednika Si Đinpinga - ovog puta se, za razliku od prethodnih godina, nisu pojavili na Svetskom ekonomskom forumu, konstatuje američka agencija.

Aktivisti za zaštitu životne sredine su, u međuvremenu, na sav glas negodovali zbog navodnog licemerja, nakon medijskih izveštaja da će rekordan broj privatnih aviona, koji izbacuju ugljen-dioksid, prevesti bogate "kompanijske zverke" na najvažniji ekonomski skup ove godine, na kom će, između ostalog, razgovarati i o globalnom zagrevanju. Dok su odrasli razmišljali, Greta Tunberg, 16-godišnja tinejdžerka koja se zalaže za zaštinu životne sredine, uključila je alarmno zvono.

- Želim da paničite. Želim da vi osetite strah koji ja osećam svaki dan - rekla je ova devojčica, kojoj su u školi omogućili odsustvo kako bi krenula na 32-časovno putovanje vozom iz svog grada u Švedskoj.

Otkako je osnivač WEF-a Klaus Švab prvi put 1971. godine okupio evropske čelnike, Svetski ekonomski forum je branio globalizaciju kao silu koja će poboljšati živote i povećati prosperitet. Međutim, sada su Trampov slogan "Amerika na prvom mestu" i populističke politike, uzdrmale poverenje u međunarodna pravila i organizacije uspostavljene nakon Drugog svetskog rata, navodi AP.

Konferencijski centar u Davosu i ove godine je bio prepun poslovnih lidera, predsednika i premijera, šefova nevladinih organizacija, naučnika i umetnika, koji su učestovali na javnim raspravama o svetskim pitanjima: siromaštvu, klimatskim promenama, usponu mašina, bolestima poput Alćajmera i raka, kao i trgovinskim sporovima.

Istovremeno, više stotina ekologa i političkih aktivista je, ispred konferencijskog centra, mahalo zelenim i crvenim zastavama, izražavajući tako svoje protivljenje kapitalizmu.