Najnovije vesti
Vesti Svet
Maduro: Pozdravio bih debatu o Venecueli u Savetu bezbednosti UN

Maduro: Pozdravio bih debatu o Venecueli u Savetu bezbednosti UN

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro izjavio je danas da bi, ukoliko bi bila prihvaćena, pozdravio debatu o Venecueli u Savetu bezbednosti UN, koju su zatražile SAD, kako bi govorio o političkoj i humanitarnoj krizi u toj južnoameričkoj državi.

Nikolas Maduro, EPA -  MIGUEL GUTIERREZ Foto: miguel gutierrez / EPA;
Nikolas Maduro, EPA - MIGUEL GUTIERREZ

Rusija, stalna članica Saveta bezbednosti i saveznik Madura, saopštila da će insistirati na postupanju u skladu sa međunarodnim pravom, ukoliko taj savet bude zasedao zbog Venecuele, prenosi Rojters.

Stejt department ranije danas je saopštio da će američki državni sekretar Majk Pompeo izvestiti sutra Savet bezbednosti UN o stavu SAD povodom dešavanja u Venecueli i zatražiti od članica ovog tela da priznaju opozicionog lidera Huana Guaida kao prelaznog predsednika Venecuele.

Iz Vašingtona su zatražili hitan sastanak Saveta bezbednosti nakon što su SAD i neke druge zemlje priznale Guaida kao predsednika i pozvale Nikolasa Madura da mu preda vlast.

Ambasador Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja prethodno je danas rekao da Rusija neće podržati predlog SAD Savetu bezbednosti da prizna opozicionog lidera Huana Guaida kao prelaznog predsednika Venecuele.

Portparol Kremlja izjavio je tokom jučerašnjeg dana da je Nikolas Maduro za Rusiju legitimni predsednik Venecuele a da su pokušaji opozicije da uzurpiraju vlast u ovoj zemlji u potpunosti nelegalni.