NESTANAK PREDMETA IZ NARODNOG MUZEJA NA CETINJU: Osumnjičen bivši direktor, u tužilaštvu negirao umešanost

V. K.

24. 01. 2019. u 21:07

Slučaj nestanka čak 2.900 predmeta iz Narodnog muzeja na Cetinju još bez epiloga. Pavle Pejović na saslušanju negirao da ima bilo kakve veze sa tim

НЕСТАНАК ПРЕДМЕТА ИЗ НАРОДНОГ МУЗЕЈА НА ЦЕТИЊУ: Осумњичен бивши директор, у тужилаштву негирао умешаност

Zgrada Narodnog muzeja u Cetinju

Bivši direktor Narodnog muzeja Crne Gore na Cetinju Pavle Pejović osumnjičen je da je nesavesnim radom omogućio da iz te ustanove nestane 2.900 predmeta.

On je tim povodom saslušan u tužilaštvu na Cetinju gde je, kako saznajemo, negirao da ima bilo kakve veze sa nestankom brojnih vrednih eksponata.

Tokom istrage tužilaštvo je od Osnovnog suda u Cetinju tražilo odobrenje da se pretrese stan Pejovića, ali i Petra Ćukovića, koji je pre njega bio direktor Narodnog muzeja, jer je smatralo da bi, tokom pretresa, mogao da bude pronađen deo nestalih predmeta. Sud je, međutim, ocenio da te pretpostavke nisu dovoljne da bi se mogao izdati nalog za pretres stanova.

O pohari Narodnog muzeja na Cetinju iz čijih vitrina su godinama nestajali vredni eksponati, čak i neki koji su pripadali vladarskoj lozi Petrovića, čulo se i van granica Crne Gore, pa su komšije sa druge strane Jadrana iskazale brigu za eksponate koji su pre više decenija ustupljeni Narodnom muzeju, a da nikada nisu vraćeni Rimu. Ne zna se da li su se nalazili u izložbenim postavkama muzeja, kao i da li je neki od njih nestao ili bio oštećen.

Ambasada Italije u Podgorici od nadležnih u Crnoj Gori zatražila je odgovor na pitanje u kakvom su stanju muzealije o Jeleni Savojskoj, kao i preostalih 15 predmeta koje je Vlada Italije 1984. godine ustupila Crnogorcima, "podvlačeći" da oni pripadaju Predsedništvu Republike Italije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

др Милан Лекић

24.01.2019. 22:50

Нестало је све што има било какве везе са Немањићима. Немањићи су избрисани у Монтенегру. Све њихове цркве су остале без историје и поријекла. Пробајте да нађете фреску са ликом Светога Саве и Стефана Немање Великог кнеза српског Далмације, Босне, Захумља, Травуније, Диоклитије, Раса и свег Илирика, рођеног у Рибници. Стефан, Вукан и Свети Сава рођени су у Котору, главном граду средњевјековне Србије, који је Немања утврдио. Налази се на УНЕСКО листи, а у њему, данас, вијори се шаховница.....

Јован Маркуш

25.01.2019. 08:18

@др Милан Лекић - Ово је потпуно тачно. Савјет Народног музеја Црне Горе је у Статуту ,,гумицом избрисао" Немањиће из историје Зете и Црне Горе, умјесто да се бави заштитом културних добара у музејима.Ко не вјерује нека прочита Статут НМЦГ и све ће му бити јасно.

flamantes

25.01.2019. 09:42

@др Милан Лекић - Pa Lekiću nije ni bilo ni jedne jedine freske niti ikone Nemanjića u Crnoj Gori. Stefan nije rođenu Ribnici (koja nikad nije ni postojala) već u Spužu. Kotor nije bio glavni grad srednjevjekovne Srbije.Jovane Markuš, ne lupetaj.

др Милан Лекић

25.01.2019. 14:01

@др Милан Лекић - @flamantes - Грчки извори чији су аутори царски историчари или секретари двора у Цариграду, али и савременици Стефана Немање, знају за Котор као главни град Сербије-Далмације и Серба-Далмата. У житијима светог такође. Геостратешки положај савршен, залив - идеалан за одбрану. Близина најважнијег саобраћајног и трговачког чвора државе - Дријеве и Неретве. Средишта прве и друге епископије Српске цркве Светога Саве, Хумске и Диоклијског поморја су у оближњем Стону (Подгорички љетопис 1734).

Српска Алтернатива

25.01.2019. 14:42

@др Милан Лекић - Није ти уопште тачно то што си написао: обиђи манастире Морача, Пива, Дајбабе, Ком на Скадарском језеру и стару Цркву у Подгорици (тадашњој Рибници, јер се тако зове Немањин град), и увјерићеш се да сви ови стари и прастари као и средњевјековни вјерски објекти имају свете ликове Светих Немањића у себи. Треба се прво добро информисати, па тек онда покушавати да нам шириш ту твоју латинско-турско-монтенегринску превару и пропаганду !!!

др Милан Лекић

25.01.2019. 23:24

@др Милан Лекић - @Српска алтернатива - ријеч је о храмовима из периода Немањића. Стара црква Св. Ђорђа у Подгорици је из 11в – има икону Христа хиландарског и Бијелог Анђела милешевског. Манастир Морача (13в, фреске 16 и 18в) – има икону Св. Саве, али зато фреску једног папе? Даће Бог да не буде измјештен као Пивски – из 16-17в. Ком – из 1427. Дајбабе – крај 19 вијека. Шта је са Цетињским, посјетите га? Погледајте на УНЕСКО сајту – „Историју Монтенегра“ и „Стратегију развоја културног туризма ЦГ до 2023.“...

Јован Маркуш

25.01.2019. 08:14

Павле Пејовић треба да одговори гдје је завршио велики мермерни постамент споменика Краља Александра који се налазио на Цетињу, а који су 1941 г срушили фашисти. Велики мермерни блокови су се налазили у дворишту Биљарде која је у саставу Народног музеја Црне Горе, а вајар Павле Пејовић,доскорашњи директор Народног музеја Црне Горе, је однио ове блокове од када им се губи траг. Према информацијама које имам он је блокове продао неком каменоресцу у Требињу који се бави израдом гробница.

Српска Алтернатива

25.01.2019. 14:31

@Јован Маркуш - Ово је изузетно страшан податак. Пејовића на робију минимум 10 година.