Venecuela u haosu: Dva predsednika, incidenti, 26 mrtvih

U neredima koji su izbili u Venecueli od ponedeljka u okviru protesta protiv vlade predsednika Nikolasa Madura stradalo je 26 osoba.

Izvor: B92

Četvrtak, 24.01.2019.

17:04

Venecuela u haosu: Dva predsednika, incidenti, 26 mrtvih
Foto: Tanjug/AP

To je saopštila tamošnja nevladina organizacija Opservatorija konflikta u društvu (Observatorio Venezolano de Conflictividad Social).

"Ukupno 26 osoba je ubijeno tokom protesta", navela je danas ta organizacija na Tviteru i dodala da je među njima sedam stradalo u glavnom gradu.

Predsednik parlamenta Venecuele, jedine institucije pod kontrolom opozicije, Huan Gvaido juče se na protestima proglasio "prelaznim predsednikom" države.
Duboka politička i ekonomska kriza već duže vreme potresa Venecuelu.

Venecuela je utonula u novu fazu neizvesnosti posle jučerašnjih demonstracija na kojima je tražen odlazak socijalističkog predsednika Nikolasa Madura.

Tokom jučerašnjeg protesta predsednik Kongresa Huan Gvajido proglasio se za privremenog predsednika Venecuele i kazao da je to jedini način da se okonča Madurova "diktatura".

Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenel pozvala je Madura da uvaži prava demonstranata i da momentalno ukloni iz vojske i policije sve pripadnike umešane u represiju nad građanima, navodi AP.

Rusija, Kina, Turska, Iran i Sirija podržale su predsednika Venecuele Nikolasa Madura. Samoproglašenog predsednika te zemlje Huana Gvaida priznale su SAD i većina američkih država, dok su generalni sekretar UN i Evropska unija pozvali na dijalog i politički proces za izlazak iz krize.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

75 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: