Kako pomiriti tablet i knjigu

Telefon i tablet u rukama, a knjige na policama, pravilo je novih generacija i u skladu sa novim tehnologijama. Ipak, ima izuzetaka i dece koja stignu da čitaju i knjigu dnevno. Istraživali smo šta gubimo, ako nemamo naviku da čitamo i mogu li knjige da se pomire sa bitovima i binarnim kodovima?

U "Malog princa" zaljubila se na prvo čitanje. I uvek je ponovo iznenadi. Ali tu nije kraj spiska omiljenih naslova. Samo prošle godine, trinaestogodišnjakinja Laura Ljutaj pročitala je 250 knjiga. Dobila i nagradu Biblioteke grada Beograda. Ali ne zapostavlja ni generacijski imperativ – društvene mreže.

"Provodim sat i po dnevno, ali svakako manje nego sa knjigom. Knjiga mi je mnogo zanimljivija i prijatnija za oči", kaže Laura Ljutaj.

Ali Laura bi pre mogla da bude izuzetak koji potvrđuje pravilo – knjigu u rukama zamenio je tablet.

Ova trinaestogodišnjakinja kaže da ima drugaricu koja čita sa njom, čitaju iste knjige pa razmenjuju iskustva, ali generalno njena generacija slabije čita.

I to ima svoju cenu, kažu psiholozi.

"Naša rečenica se krati, naša misao se krati, ne razvija se. Naša kreativnost se manje koristi i ne razvija se uopšte. Socijalne veze se gube, ta prisnost koja se stvara u razmeni i priči", kaže psiholog Branka Tišma.

Iako se odnos prema knjigama kod dece gradi od prve godine, leka ima i kada roditelji zakasne.

"I velika deca vole kad im se čita. U svakom uzrastu možemo čitati, ne moramo čak ni celu knjigu, ali možemo pročitati deo koji nam je važan, rečenicu koja nam objašnjava, daje nekakve uvide", navela je Tišma.

Da je važno držati korak s vremenom, znaju bibliotekari. Možda ne mogu da pobede "Jutjub" lako, ali mogu da daju dodatni razlog za dolazak u biblioteku.

"Dečje odeljenje Biblioteke grada Beograda je uključeno u projekat 'Digitalni građanin' i jedna od 20 biblioteka u Srbiji koja će u svojim folderima imati i mikrobitove gde će deca moći da uče programiranje, moći će da se uče u biblioteci, ali i kod kuće", rekla je Violeta Đorđević, bibliotekarka Dečjeg odeljenja Biblioteke grada Beograda.

Biblioteke organizuju i radionice porodičnog čitanja. To je prilika za one roditelje koji tvrde da im deca ne čitaju dovoljno, da se i sami podsete šta su čitali, ali i da se upoznaju sa novim knjigama.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво