Svijet

Priznanja Guaida za predsjednika, Maduro protjeruje diplomate

Priznanja Guaida za predsjednika, Maduro protjeruje diplomate
Foto: Tanjug/AP | Nakon SAD-a pet južnoameričkih država priznalo Guaida za predsjednika

VAŠINGTON - Poslije Sjedinjenih Američkih Država i druge zemlje Severne i Južne Amerike saopštile su da priznaju lidera opozicije Huana Guaida kao privremenog predsednika Venecuele.

Kanada, Brazil, Argentina, Kolumbija, Paragvaj, Čile, Peru, Gvatemala objavili su da priznaju lidera opozicije Huana Guaida kao privremenog predsjednika Venecuele.

Meksiko i Bolivija, međutim, saopštile su da i dalje da priznaju Nikolasa Madura kao predsednika Venecuele.

Brazilska Vlada najavila je političku i ekonomsku podršku Venecueli nakon što je Guaido položio zakletvu kao privremeni predsjednik u vrijeme masovnih demonstracija protiv Madura.

Predsjednik Paragvaja Mario Abdo rekao je da će njegova Vlada podržati Guaida, odnosno "slobodu i demokratiju" u Venecueli.

Portparol predsjednika Meksika rekao je da ova zemlja i dalje podržava Madura i smatra da treba da se postigne demokratsko rješenje, kao i da se organizuje unutrašnji dijalog u Venecueli.

Američko priznanje Guaida pokrenulo je lančanu reakciju u zemljama Južne Amerike.

Predsjednik Venecuele Nikolas Maduro zatražio je od američkih diplomata da napuste zemlju u roku od 72 sata, javila je Anadolija.

On je rekao da SAD prave "ogromnu grešku" pokušavajući da namjetnu predsjednika Venecuele i kritikovao druge zemlje poput Brazila, Argentine, Čilea koje su slijedile primjer Vašingtona, prenosi AP.

Maduro je pristalicama ispred predsjedničke palate u Karakasu rekao da opozicija pokušava državni udar i pozvao vojsku da sačuva jedinstvo.

Američki predsjednik Donald Tramp rekao je večeras da su sve opcije na stolu što se tiče Venecuele, nakon što je Vladu Nikolasa Madura proglasio "nelegitimnom".

"Mi ništa sada ne razmatramo posebno, ali sve opcije su na stolu", rekao je on novinarima u Bijeloj kući odgovarajući na pitanje da li razmišlja da pošalje američku vojsku u Venecuelu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije