Agencija za sprečavanje korupcije: DPS nije prijavio donaciju od 200.000 evra

Beta

23. 01. 2019. u 18:44

Crnogorska Agencija za sprečavanje korupcije saopštila je danas da na izbornim i redovnim računima vladajuće DPS nije evidentirano da je vlasnik Atlas grupe Duško Knežević toj stranci donirao 200.000 evra

Агенција за спречавање корупције: ДПС није пријавио донацију од 200.000 евра

Foto: Arhiva VN

Crnogorska Agencija za sprečavanje korupcije saopštila je danas da na izbornim i redovnim računima vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) nije evidentirano da je vlasnik Atlas grupe Duško Knežević toj stranci donirao 200.000 evra.

U saopštenju se navodi da nisu evidentirana lica koja su finansirala DPS na godišnjem nivou u iznosima koji prelaze zakonske limite, odnosno do 2.000 evra koliko je za fizička i do 10.000 evra za pravna lica.

Agencija u saopštenju navodi da nije bilo zakonskog osnova za pokretanje prekršajnih postupaka zbog kršenja zakona.

"Kako je Tužilaštvo već počelo aktivnosti iz svoje nadležnosti u aktuelnom slučaju koji je predmet interesovanja javnosti, Agencija će po eventualnom zahtevu Tužilaštva, u skladu sa zakonom, dostaviti svu dokumentaciju o finansiranju političkih subjekata i kampanja koju poseduje", kaže se u saopštenju.

Vlasnik Atlas grupe Duško Knežević, za kojim je raspisana poternica i koji se nalazi u Londonu, rekao je da je bio najveći donator DPS-a pošto je stranci predsednika Crne Gore Mila Đukanovića dao 200.000 evra.

On je medijima dostavio video snimak na kome se vidi kako predaje koverat bivšem gradonačelniku Podgorice Slavoljubu Stijepoviću sa oko 100.000 evra. Stijepović je tim povodom saslušan u Tužilaštvu.

Đukanović je potvrdio da je Knežević bio jedan od donatora ali da se ne radi o sumi o kojoj Knežević govori.

Agencija je saopštila da je od početka 2016. do danas, osam puta vršila terensku kontrolu i neposredan uvid u dokumentaciju DPS-a, zbog čega su neosnovani navodi da nisu vršili zakonom predviđene kontrole.

"U tim kontrolama nisu utvrđene nepravilnosti koje se odnose na aktivnosti i troškove navedenog političkog subjekta, kao ni nepravilnosti kod prikupljanja priloga, i konstatovano je da se evidencije vode u skladu sa Zakonom", navodi se u saopštenju.

Opozicija i deo nevladinog sektora tvrdi da je posle javne polemike i iznošenja tvrdnji o Kneževićevom finansiranju vladajuće stranke i odgovora predsednika države i vladajuće partije, doveden je u sumnju kredibilitet izbornog procesa u Crnoj Gori.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije