Darko Šarić ostaje iza rešetaka

E. H.

23. 01. 2019. u 15:11

Apelacija odbila žalbe advokata, pljevljaka osuđenog za šverc droge. Nije usvojen predlog da mu se izrekne mera elektronskog nadzora

Дарко Шарић остаје иза решетака

Šarić je prvostepenom odlukom suda osuđen na 15 godina robije Foto: I. Marinković

BEOGRADSKI apelacioni sud odbio je žalbe advokata odbrane i potvrdio rešenje o produženju pritvora Pljevljaku Darku Šariću, koji je početkom decembra prošle godine, u beogradskom Specijalnom sudu, osuđen na maksimalnu kaznu od 15 godina zatvora. On je oglašen krivim zbog organizovanja šverca 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u Zapadnu Evropu.

Apelacija je mišljenja da je prvostepeni sud, postupajući po nalozima iz prethodnog rešenja, pravilno zaključio da razlozi zbog kojih je pritvor Šariću određen i produžavan nisu izgubili na svom intenzitetu i značaju.

- I pored činjenice da je Darko Šarić proveo u pritvoru više od četiri godine, prvostepeni sud pravilno je zaključio da je ista mera iako najteža, još uvek jedina adekvatna, nužna i neophodna za obezbeđenje prisustva okrivljenog i nesmetano vođenje krivičnog postupka - navodi se u odluci Apelacionog suda.

Stav je ove više sudske instance, kao i Specijalnog suda, da se ovo ne bi moglo ostvariti nekom drugom, blažom merom. Pre svega misli se na predloženu zabranu napuštanja stana uz elektronski nadzor, odnosno nanogvicu, kako je to navedeno u žalbama advokata odbrane.

NEOSNOVANE ŽALBE OSIM Darku Šariću, Apelacioni sud je u svojoj odluci takođe, odbio kao neosnovane žalbe na rešenja o produženju pritvora i Petru Obradoviću, Milošu Cajiću i Nebojši Sretenoviću, koji su osuđeni kao pripadnici kriminalne grupe. Njima je pritvor produžen do upućivanja na izdržavanje zatvorskih kazni.

Podsetimo, krajem pošle godine, Apelacioni sud je ukinuo prvostepeno rešenje Specijalnog suda o produženju pritvora Darku Šariću nakon izricanja prvostepene presude. Kako je tada objašnjeno, nisu jasni razlozi zbog kojih je pritvor nužan i što ne može da se zameni blažom merom.

Posle toga, Krivično vanpretresno veće Specijalnog suda je 31. decembra donelo novo rešenje kojim je Šariću i još trojici okrivljenih za šverc kokaina produžilo pritvor. Upravo ta odluka je u sredu - potvrđena. Darko Šarić u pritvoru je skoro pet godina, a prethodno je bio više od četiri godine u bekstvu. Predao se nadležnim organima u martu 2014. godine.

Nakon ponovljenog suđenja, u decembru prošle godine, ovaj Pljevljak, koji je označen kao organizator kriminalne grupe koja je švercovala drogu iz Latinske Amerike u Evropu, osuđen je na maksimalnu kaznu od 15 godina zatvora. Po sopstvenoj želji nije prisustvovao izricanju sudske odluke. Njegovi saradnici dobili su kazne od jedne do 14 godina zatvora. Tada imovinska korist nikome od okrivljenih nije oduzeta jer, prema stavu suda, tužilaštvo nije dokazalo svoje tvrdnje u vezi sa tim. Na ovu prvostepenu presudu i osuđeni i tužilaštvo za organizovani krminal imaju pravo da ulože žalbe Apelacionom sudu u Beogradu, koji je već jednom ukidao prvostepenu presudu, kojom je Šarić bio osuđen na čak 20 godina robije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije