Dostupni linkovi

Erdogan stigao u Moskvu kod Putina


RecepTayyip Erdogan i Vladimir Putin
RecepTayyip Erdogan i Vladimir Putin

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan stigao je Moskvu gdje se susrijeće sa kolegom Vladimirom Putinom i razmatraju prijedlog Ankare o stvaranju "sigurne zone" na sjeveru Sirije.

U saopštenju Kremlja se navodi da će Putin i Erdogan "razgovarati o procesu razješenja u Siriji kao u ključnim aspektima bilateralne saradanje, trgovine, ekonomije, kulture i humanitarnim pitanjima".

Erdogan je u Moskvu doputovao u pratnji ministra vanjskih poslova, Mevluta Cavusoglua i ministra odbrane Hulusi Akara.

Rusija i Turska su na suprostavljnim stanama u konfliktu u Siriji. Rusija pruža ključnu podršku sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu, dok Turska pruža podršku dijelu opozicinih snaga koje se bore protiv vladinih trupa.

Dvije strane međutim su se dogvorile da koordinraju kopnenene operacije nakon iznenađujuće najave amerikog predsjednika Donalda Trumpa u decembru da će povući nešto oko 2000 američkih trupa iz Sirije.

U utorak je Erdogan najavio da će sa Putinom razgovarati o formiranju "sigurne zone" na sjeveru Sirije koja će biti pod turskom kontrolom. Američki saveznici, pobunjeničke snage sirijskih Kurda odbacile su takvu ideju.

Oni se plaše turske vojne ofanzive na teritoriji pod njihovom kontrolom -ofanzive sa kojom je Erdogan već prijetio. Turski predsjednik sirijske Kurde optužuje za veze, sa u turskoj zabranjom, Radničkom partijom Kurdistana (PKK) koju je Anakra označila kao teroriste.

Sirijske kurdske snage su nadavno, ostavljene na cjedilu Trumpovom najavom o povlačenju, pitale su sirijsku vladu da im pomognu od prijetnje turske ofanzive, te su otvorili vrata Manbidža, ključnog sjevernog grada pod kontrolom Kurda.

Rusija je pozdravila ulazak Asadovih snaga u Manbidž, prvi put u šest godina.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je prošle sedmice odbacio ideju o turskim snagama na sjeveru Sirije, uz poruku da Damask mora preuzeti kontrolu nad sjeverom zemlje.

XS
SM
MD
LG