PRVA ŽRTVA OVE GODINE: Dečaka (2,5) pokosio grip, drugom (1) se bore za život

I. D .S.

23. 01. 2019. u 11:39

U Institutu za bolesti dece preminulo dvoipogodišnje dete, mališan lečen od gnojne upale pluća u Opštoj bolnici u Baru

ПРВА ЖРТВА ОВЕ ГОДИНЕ: Дечака (2,5) покосио грип, другом (1) се боре за живот

Klinički centar Crne Gore

OD posledice gripa, u ponedeljak je u dečjoj bolnici preminuo dvoipogodišnji dečak iz Bara i to je ujedno prva žrtva gripa ove godine. U Institutu za bolesti dece, lekari se bore za život još jednog deteta, za koje još nije potvrđeno da boluje od gripa. Iz Instituta je saopšteno da imaju umereno povećan broj pacijenata sa respiratornim infekcijama, usled gripa, ali da su bez obzira na to, preduzeli sve mere predostrožnosti.

- Dvoipogodišnjeg dečaka su doveli sa komplikacijama u Institut za bolesti dece iz Opšte bolnice u Baru nakon desetodevnog lečenja. Reč o detetu koje je imalo komplikovanu gnojnu upalu pluća. Ipak, test je potvrdio prisustvo gripa - kazao je direktor dečje bolnice, dr Saša Radović.

Kako je kazao, preminuli dečak je adekvatno lečen kod izabranih lekara pre nego što je prebačen na lečenje u Podgoricu, odnosno, kako je naveo dr Radović, lekari su uradili sve po kliničkom planu hospitalizacije.

- Kod nas je, nažalost, doveden u takvom stanju, sa povećanim nivoom ugroženosti, da prosto nismo mogli ništa da uradimo uprkos preduzetim merama intenzivne nege i reanimacije - sapštio je Radović.

Načelnik dečje bolnice izjavio je i da je jednogodišnje dete životno ugroženo, te da su u bolnici uradili brzi test koji je bio negativan na grip. Kako je objasnio, procedura predviđa da se uz brzi, radi još jedan test, ali da se rezultati čekaju 24 časa.

- Za jednogodišnje dete brzi test na virus gripa je bio negativan, ali ide u tom pravcu. Međutim, mi imamo dva testa, jedan je brzi koji se radi odmah po prijemu, koji nam služi da razdvojimo decu i da znamo na koju treba da obratimo pažnju, dok rezultate drugog, testa iz krvi, čekamo 24 sata. Naravno, pored testa, ključni parametar je klinički nalaz - saopštio je dr Radović.

Doktor Saša Radović Foto Mina

Iz Instituta za javno zdravlje saopšteno je da je od početka godine Centru za medicinsku mikrobiologiju laboratorijskim putem potvrđeno 36 slučajeva infekcije virusom gripa.

- U pitanju su infekcije virusom gripa tipa A. Ukupan broj laboratorijski potvrđenih slučajeva gripa od početka sezone je 64 - naveli su u saopštenju.

Kako su dodali, u utorak, započeto je epidemiološko istraživanje smrtnog slučaja koji se, kako navode, može dovesti u vezu sa infekcijom virusom gripa.


TEŠKA UPALA PLUĆA

DIREKTOR Opšte bolnice Bar dr Dragoslava Tomanovića potvrdio je da je dečak bio hospitalizovan u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

- Muško dete starosti dve godine i devet meseci primljeno je u barsku bolnicu 19. januara oko 5 sati ujutru, sa znacima teške upale pluća. Sprovedene su sve dijagnostičke i terapijske mere. Posumnjalo se da se radi o gripu sa komplikacijama. Nakon ordinirane terapije došlo je do poboljšanja, koje je bilo praćeno i laboratorijskim nalazima. Međutim, u jutarnjim satima 21. januara dolazi do naglog pogoršanja, i pacijent je transportovan u Klinički centar Crne Gore, na Institut za bolesti dece - kazao je dr Tomanović. (B.D.)


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

SS

23.01.2019. 14:02

Ako je uradjeno sve po planu hospitalizacije a pacijent podlegao radi se revizija plana jer isti nije dao rezultate a kreatorima plana se daju povratne informacije o mogucim poboljsanjima kako bi se nadogradio sistem