Svi ćemo sa maskama na ulicu?

"Nikako bez maske na ulicu", glasilo je upozorenje u Nišu pre nekoliko dana zbog previsokih parametara zagađenosti vazduha. Prosečna vrednost čestica i teških metala u vazduhu u tom gradu u petak iznosila je čak 223, a negde je stizala i do 300, što je šest puta više od uobičajene vrednosti.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 23.01.2019.

10:55

Default images
Foto: Thinkstock

Sa druge strane, briga o zdravlju ljudi koji žive u zagađenim sredinama svodi se na preporuku lekara da ujutru i uveče ne izlaze na ulicu, u čemu je ovih dana prednjačio Niš.

Ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan govorio je na TV Prva o tome, kao i o ekološkim brigama koje nas još muče. I, čini se, upozorava on, a upozoravali su nas i mnogi stručnjaci pre njega, krajnje je vreme da počnemo da brinemo o životnoj sredini.

"Stanje koje imamo traje godinama. Ono što se dešava ove zime zapravo je posledica onoga što smo svi zajedno uradili poslednjih godinu dana, a to je da smo temu životne sredine podigli na najviši mogući nivo interesovanja", kaže on.

U pojedinim sredinama zagađenje vazduha povremeno je višestruko u odnosu na uobičajene parametre - pored Niša, tu spadaju Beograd, Valjevo, Užice, Novi Sad.

Problem je i u tome što u Srbiji ne postoji dovoljan broj mernih stanica, te nije poznato stanje u mnogim mestima, navodi ministar.

Iz Niša se javio Srđan Nonić, šef odborničke grupe "Niška inicijativa", koji je rekao da su se parametri u tom gradu spustili na 50, kao i da se vazduh razbistrio.

Kaže da građani opominju da ništa osim detektovanja problema nije urađeno u tom gradu.

Kako je ministar rekao da su veliki problem individualna ložišta, Nonić kao jedno od rešenja predlaže da se veliki broj takvih ložišta priključi na toplanu, koja bi morala da funkcioniše normalno. Dodao je da su veliki problemi u Nišu i tokom leta zbog starih autobusa koji rade na dizel i zagađuju grad u velikoj meri.

Kao rešenje za navedene probleme ministar kaže - smanjiti i gasiti individualne kotlarnice, prikopčavati ih na centralno grejanje, poboljšavati i menjati energente na koje rade naše toplane. Takođe, glavnu ulogu u tome imaju lokalne samouprave.

Kao glavni zagađivači detektovani su automobili, toplane i individualna ložišta, a preporuka je i prelazak na gas, koji mnogo manje zagađuje vazduh.

Ovaj problem možda će uskoro postati veći od svih ostalih - u pitanju je, ipak, vazduh koji dišemo. Takođe, on najviše i košta, te veliki novac mora da se uloži u rešavanje ekoloških problema.

Više o ovoj temi pogledajte u video-prilogu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: