Mučenička sudbina: Ubili je jer se branila, a prošla i golgotu

Da težak život žena u Saudijskoj Arabiji nije mit nego surova stvarnost svedoči i ova tužna priča. Sluškinja je ubila šefa koji je pokušao da je siluje, pa je onda osuđena i pogubljena. U međuvremenu, nažalost, doživela je strahotu.

Život

Izvor: B92, Dailymail

Utorak, 22.01.2019.

21:19

Default images

U Saudijskoj Arabiji pogubljena je Tuti Tursilavati (34), sluškinja iz Indonezije koja je ubila svog poslodavca dok ju je silovao i tako prekršila postojeći zakon.

Naime, 11. maja 2011. godine Tuti je, nakon što je pokušao da je siluje, ubila Suuda Malhaqa al Utaibija, u čijoj je kući služila od 2009.

Da stvar bude gora, Tuti je pokušala da pobegne i da pronađe utočište u Meki. Međutim, u pokušaju bega silovala su je devetorica muškaraca koja su joj lažno obećali pomoć.

Posle sedam dana noćne more, uhapšena je u Ta'ifu. Tokom suđenja indonežanska aktivistička organizacija Migrant ker iznela je tvrdnju da je Tuti ubistvo izvršila u samoodbrani, ali njihovi pokušaji nisu urodili plodom. Tuti je ubijena 29. oktobra 2018. godine i ona je već treća sluškinja koja je život izgubila u ovakvoj situaciji.

Kako je Tuti bila Indonežanka koja je, da bi izdržavala svoje maloletno dete, emigrirala i radila kao sluškinja u Saudijskoj Arabiji, vlasti njene matične države pokušale su da je zaštite od okrutne kazne.
Bivši indonežanski predsednik Bakarudin Jusuf Habibi hteo je da oprosti Tuti i žalio se na zakone u Saudijskoj Arabiji. Indonežanski predsednik Joko Vidodo kritikovao je saudijskog ministra Adela al-Jubeira jer mu nije preneo vesti o pogubljenju Tuti Tusilavati. A ni vesti o pogubljenju iz slučajeva prethodnih sluškinja nisu bili dojavljeni na vreme.

Članovi indonežanskog parlamenta nisu zadovoljni presudom. ''Kraljevstvo Saudijske Arabije ignorisalo je osnovna načela ljudskih prava, uključujući pravo na život'', izjavili su i zahtevaju da o sličnim situacijama, pogotovo kada je egzekucija u pitanju, budu obavešteni.

Osim toga, ova priča na površinu iznosi brojne probleme na koje nailaze ljudi koje život ''trbuhom za kruhom'' odvede u Saudijsku Arabiju.

O Tuti Tursilavati poslednjih dana priča ceo svet. Njena sudbina stoji kao arhetipski primer savremene mučeničke sudbine i slučajeva žena širom sveta kojima se, u trenucima apsolutne nemoći, krše ljudska prava i gazi dostojanstvo čoveka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

65 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

14 h

Podeli: