Vojska nabavlja i domaće rakete

R. DRAGOVIĆ

22. 01. 2019. u 20:00

Naše oružane snage do 2021. godine biće opremljene rekordnim brojem sredstava iz srpskih fabrika. U VS lane ušlo 29 novih sistema oružja i opreme

Војска набавља и домаће ракете

Foto mod.gov.rs

VOJSKA Srbije do 2021. godine raspolagaće sa čak 90 potpuno novih sistema naoružanja i vojne opreme. Većina ovog arsenala, čak 76 sredstava, biće iz razvoja domaće namenske industrije. Na ovom spisku su raketno i PVO naoružanje, artiljerijska sredstva, duge cevi, municija, balistička zaštita, optika i izviđačka sredstva...

Lista zahteva stručnih službi Ministarstva odbrane i Generalštaba u godini za nama skraćena je za čak 29 različitih sistema naoružanja, municije i vojne opreme. To čini svojevrsni rekord, budući da je na terenu opremanja poslednjih decenija najuspešnija godina bila 2008, kada su se oružane snage ponovile sa svega osam novih sredstava.

- Razvoj svakog novog sistema dug je proces, koji traje i do 20 godina. Imamo težak zadatak da opremimo Vojsku Srbije tako da nadoknadi slabosti koje su se pokazale prethodnih godina. Reč je o najmanje 90 različitih sistema naoružanja, koliko su utvrdili vojni stručnjaci - navode u Ministarstvu odbrane.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin ne krije da Srbija može istinski da se osloni samo na sopstvene snage.

- Samo ono što sami osmislimo, razvijemo i proizvedemo jeste istinski naše. Sve ostalo, pa i kad dolazi od prijateljskih ili partnerskih država, podleže politici, diplomatiji i složenim međunarodnim odnosima - kaže Vulin.

Samohodna haubica „Nora“ koja je uvedena u VS

Vojnotehnički institut (VTI) u Žarkovu nedavno je promovisao više od 40 različitih sredstava naoružanja i vojne opreme koji su uvedeni u operativnu upotrebu naše vojske ili se nalaze u završnoj fazi ispitivanja. Posebno je značajan paket namenjen Ratnom vazduhoplovstvu Vojske Srbije. Pored modernizovanog raketnog sistema PVO "Kub-M", radara P-40, artiljerijsko-raketnog sistema PASARS-16, u njemu je savremena oprema namenjena avionu "orao", na čijoj modernizaciji se ubrzano radi. Reč je o digitalnoj instrument-tabli, navigacijskom displeju i ostalim uređajima koji će biti ugrađeni u starog jurišnika. Ovu opremu razvija zemunska kompanija "Teleoptik žiroskopi", kojoj je država pre nekoliko godina udahnula novi život.

Premijeru pred licem javnosti nedavno je dobio i set domaćeg naoružanja za helikoptere H145M - sedmocevni lanser za navođena raketna zrna kalibra 80 mm i kontejner sa jednocevnim mitraljezom 12,7 milimetara.

Inženjerski "izlazni" pečat dobili su borbeno oklopno vozilo "Lazar-3", artiljerijski sistem NORA B-52, modernizovani "Oganj - LRSV", terenac "fap 2832"... Naše oružane snage koristiće već za koji mesec i daljinski upravljivu platformu "Mali Miloš", samozaštitni ometač, kao i lepezu inoviranih raketa, municije i upaljača. Vojnici VS, posebno oni iz snaga za hitno reagovanje, ponoviće se i usavršenim ličnim arsenalom, kao i paketom zaštitne balističke opreme M-17.

Ministar Vulin i načelnik Generalštaba proveravaju novu opremu u VTI

"KOŠAVA" I "MORAVA"

NAJSAVREMENIJI proizvodi domaće namenske industrije, gde važnu ulogi ima i VTI u Žarkovu, jesu - navođene rakete. Poznati sistem "Alas" razvija privatna kompanija "Edepro", a VTI radi na razvoju srodnih sistema "Košava" i A-DND-18. Ove izuzetno moderne rakete namenjene su, pre svega, stranim kupcima, ali zbog velikog dometa, izuzetne preciznosti i mogućnosti navođenja na cilj, na spisku su želja i naše vojske. I ove rakete mogu da se ispaljuju iz višecevnog bacača modularnog sistema "Morava", koji je interesantan i stranim kupcima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (12)

milo

23.01.2019. 07:19

@Draxa - Šumadija je sistem zemlja-zemlja, kub je zemlja-vazduh, stručnjače maleni.

RAP PAP

23.01.2019. 08:14

@daki - istorija je zabeležila da je naša slavna vojska se predavala I bežala zato našoj vojsci trebaju udobne I lake patike za trcanje pred pocetak drugog rata vojska bežala I predavala se kažu pobegli kralčj I vlada I ne znaju šta da rade zaboravili šta im je zakletva govorila da rade devedesetih opet bežanje I predaja slavnu jna iz slovenije isteralo lovacko društvo I oni kažeu cekaju savezno izvršn vece da im kaže šta da rade I oni zaboravili na zakletvu sve u svemu samo patike treba nabaviti vs

Samo zemlja sa sitim narodom je sigurna zemlja

23.01.2019. 08:41

@daki - Vojska je gladna i pocepana, jadno plaćena i motivisana. vojnici po ugovoru su zapošljeni po rodjačkom ključu, da prvi metak pukne, biće gora bežanija nego 1991. Pusti ove manekene sa slike, nije to vojska....

veselnik

23.01.2019. 02:50

Nedostatke starih sistema utvrdio je ministar vojni, jos kada je sluzio vojni rok, pa cim je dosao do mogucnosti da to resi - eto rezultata!

Merops

23.01.2019. 06:44

Da samo na vlast ne dodju opet neki zuti na celu sa nekim buducim Tadicem, Djilasom, Djelicem i slicnim izdajicama koji ce za male pare opet da sve to pretope u staro gvozdjd

RAP PAP

23.01.2019. 09:37

@Merops - vama kao da je bila milija vlast koja je sa tim starim oružjem gurnula srpsku decu da ginu nego što su je pretopili ono što nicemu ne služi ne treba ni da postoji samo su u srbiji kini rusiji severnoj koreji još puška I tenk oružje zato što te vlasti ne vole svoju decu to jest vojnike a tomahavk je majka svih oružja I to ima amerika jel voli svoju decu I cuva ih je onaj koji ispali tomahavk daleko je 1200 km od ratišta I ne postoji opasnost da bude ranjen zarobljenm ili ubijen

Protivgradne rakete

23.01.2019. 07:29

Protivgradne rakete da razvijete to je konkretno i vidljivo kad to ovladate onda cu vam poverovati, ovako bajke neke ne prolaze. I taj avion Orao pa dali je moguce da u 21 veku je jos aktuelan?

Maxx

14.03.2020. 15:51

Kao da nema para da kupe veodjene rakete za nasu vojsku i jos domace proizvodnje.