Fudbal

Odgođen početak priprema fudbalera Slavije: Čekaju se trener i plata

Odgođen početak priprema fudbalera Slavije: Čekaju se trener i plata
Foto: N.N. | Odgođen početak priprema fudbalera Slavije: Čekaju se trener i plata

Jedna od ukupno tri neisplaćene plate i imenovanje novog trenera uslov su za početak priprema Fudbalskog kluba Slavija.

Iako je prozivka trebalo da bude obavljena još u nedjelju, u klubu iz Istočnog Sarajeva ističu da alarm za uzbunu još nije upaljen. Čeka se održavanje sjednice Upravnog odbora, koja je kasnila zbog obaveza predsjednika kluba i ujedno načelnika opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiše Ćosića.

"Očekujemo da će sjednica Upravnog odbora biti održana u srijedu, čime ćemo obaviti sve neophodne procedure za nesmetan početak priprema. Prije svega očekujemo imenovanje novog šefa stručnog štaba", rekao je Zoran Pušara, potpredsjednik FK Slavija.

Dosadašnji trener Goran Simić izvjesno neće ostati na toj poziciji na proljeće, a ljudima u klubu je kazao da je spreman ostati u klubu i pomoći na drugi način. Kandidati za njegovog nasljednika su Dragan Radović, Milan Gutović i Momo Stanić. Sva trojica već su već radila u Slaviji i neće imati problem sa prilagođavanjem.

"Sve su to, rekao bih tako, naši ljudi iz Slavije. Ono što je važno takođe, svi žive u Istočnom Sarajevu, tako da bilo kojeg od njih da izaberemo nećemo imati tu vrstu troškova za smještaj. Kada je riječ o potraživanjima koja od kluba imaju igrači, jednu platu dobiće prije samog okupljanja. Istina je da imamo dugovanja, ali, rekao bih, uobičajnih kao i svi klubovi. Borimo se, egzistiramo i vjerujem da ćemo u narednom periodu sve isplatiti. Nažalost, nameti su sve veći. Između ostalog, i Fudbalski savez Republike Srpske je povećao neke troškove i to otežava rad, ne samo nama, nego i ostalim klubovima", tvrdi Pušara.     

Ambicije "sokolova" u aktuelnoj sezoni u kojoj se Prva liga Republike Srpske smanjuje sa 12 na deset klubova su izboriti opstanak. Pritom u zavisnosti koji će klubovi ispasti iz BH Telecom Premijer lige BiH moguće je da Prvu ligu RS na kraju ove sezone napusti čak pet ekipa. U slučaju takvog scenarija, Slavija je trenutno na rubu rizične zone, na sedmom mjestu.

"Ova sezone je zahtjevna. Veći broj klubova ispada. U nekom slučaju, ako iz elitnog razreda ispadnu dva kluba iz RS, ligu RS bi napustilo pet. Naravno, moguće je i manje, ali mi se nećemo baviti matematikom, nego se potruditi da se što je prije moguće bodovno osiguramo. Igrački kadar trebalo bi da ostane nepromijenjen. Svi fudbaleri su pod ugovorom do ljeta, tako da ne očekujemo odlaske ove zime", smatra Pušara.

Prozivka bi se mogla desiti u četvrtak. Iako novih imena na prvom treningu neće biti, pojačanja su neophodna.

"Planiramo dovesti najmanje dva pojačanja. Novi trener, koji će odmah imenovati i svoje saradnike, odlučiće koje su to pozicije na kojima trebamo 'svježu krv'", zaključio je Pušara.

Slavija je u jesenjih 16 kola ostvarila pet pobjeda, četiri remija, sedam poraza i sakupila 19 bodova dovoljnih za sedmo mjesto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije