DUH SRBIJE I SVETOSAVLJA U BEČU: Na Svetosavskom balu 24. januara sviraće i Policijski orkestar MUP Srpske! Domaćinima će ispuniti specijalnu muzičku želju!
Foto: Milan Ilić

tradicija

DUH SRBIJE I SVETOSAVLJA U BEČU: Na Svetosavskom balu 24. januara sviraće i Policijski orkestar MUP Srpske! Domaćinima će ispuniti specijalnu muzičku želju!

Austrija -

U organizaciji Srpskog centra iz Beča, 24. januara održaće se 22. Svetosavski bal

Pred više od 700 gostiju i zvanica iz javnog, kulturnog i političkog života Republike Srpske, Srbije i Austrije, čast da sviraju pripala je i Policijskom orkestru MUP-a Republike Srpske.

Ove godine starovremenskom balskom dvoranom Park – hotela Šenbrun, odzvanjaće taktovi srpskih kompozicija pred više od 700 gostiju. Pozivu predsednice Republike Srpske Željke Cvijanović, obradovali su se i rado odazvali u Policijskom orkestru.

foto: Printscreen RTRS

"Velika je čast gostovati na ovakvom balu. Svetosavski bal svake godine poziva eminentna muzička imena da budu, deo njihovog muzičkog programa", ističe Јelena Atlagić, šef Policijskog orkestra MUP-a Republike Srpske.

Kako tradicija nalaže bal će biti otvoren Svetosavskom himnom, a neće izostati ni Srpski kadril koji se tradicionalno svake godine izvodi na balu. Što se tiče Policijskog orkestra, u kojem sviraju samo profesinalni muzičari, domaćini su imali nekoliko želja, iako se repertoar još uvek drži u tajnosti.

"Domaćin je izrazio želju da izvedemo kompoziciju "Tamo daleko", koju smo izvodili na našem koncertu i da pri tom povedemo par koji je prigodno plesao uz taj naš stari srpski valcer. I time bi, ujedno, dali i omaž godišnjici prvog svetskog rata koja se obeležava svuda u svetu", napominje Dušan Pokrajčić, dirigent Policijskog orkestra MUP-a Republike Srpske.

Svojim nastupom veče bečkog Svetosavskog bala uveličaće i brojni umetnici iz Srbije: Umetnički ansambl Ministarstva odbrane Srbije "Stanislav Binički", pod vođstvom maestra Vojkana Borisavljevića, Željko Samardžić, Goca Lazarević, Tijana Dapčević, Nikola Rokvić, Danica Krstić i drugi.

Kurir.rs/RTRS

Foto Milan Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track