Tači: Takse na robu iz Srbije i BiH ugrozile odnose sa SAD; Posle sporazuma s Beogradom otvaramo ambasadu u Moskvi; Ako me pozovu, idem u Hag

Tanjug

21. 01. 2019. u 15:54

Teško je, ali nije nemoguće da do kraja godine Priština i Beograd postignu sporazum, kaže Hašim Tači i poručuje da odmah po postizanju sporazuma planira otvaranje ambasade u Moskvi

Тачи: Таксе на робу из Србије и БиХ угрозиле односе са САД; После споразума с Београдом отварамо амбасаду у Москви; Ако ме позову, идем у Хаг
BEČ - Teško je, ali nije nemoguće da do kraja godine Priština i Beograd postignu sporazum, kaže Hašim Tači i poručuje da odmah po postizanju sporazuma planira otvaranje ambasade u Moskvi.

Na pitanje da li je uveren da će Rusija Kosovo priznati kao državu ako dođe do sporazuma Beograda i Prištine, predsednik kosovskih privremenih vlasti u intervjuu bečkom dnevniku „Kurir" odgovara: "Posle tog sporazuma će Kosovo vrlo brzo otvoriti ambasadu u Moskvi".

„Ako ne budemo iskoristiti ovaj trenutak, onda bi moglo doći do pogoršanja situacije. Jasno sam stavio do znanja da će Kosovo tu šansu iskoristiti. To posmatram iz ugla strateških ciljeva, a ne kosovske unutrašnje politike", poručio je on.

Takođe ističe da se nada da će uskoro biti ukinute takse na srpsku robu, kako bi dijalog mogao biti nastavljen. „Pokušaćemo sve da dijalog ne otežamo. Ali, Srbija ne sme da postavlja nikakve uslove za nastavak dijaloga“, rekao je on,

PROČITAJTE JOŠ - OPOZICIONAR IZ PRIŠTINE UVEREN: Haradinaj pada zajedno sa taksama

Na dodatno pitanje da li to znači da će premijer tzv. Kosova Ramuš Haradinaj uskoro povući takse, Tači je kazao da se nada tome, „kako bi se postigao sporazum koji bi bio dobar kako za Prištinu, tako i Beograd, a koji bi bio prihvaćen od međunarodne zajednice“.

Tači koji je, prema sopstvenim navodima, proteklog vikenda boravio u Beču, na „proputovanju“, ocenio je da će to biti veoma teško, ali da nije i nemoguće da se još u ovoj godini postigne sporazum sa Beogradom.

„Sporazum između Beograda i Prištine je apsolutno potreban. Ne treba više nikada da bude rata između Albanaca i Srba. U celom regionu treba da vlada mir. Želimo da postignemo sveobuhvatni sporazum, a ne privremeni“, dodao je Tači. On međutim, skreće pažnju da sporazum bez priznanja Kosova kao države i mesta u UN ne bi imao nikakav značaj.

„Verujem i radim na tome da Kosovo dobije mesto u UN i bude globalno priznato. EU i Federika Mogerini posreduju u procesu dijaloga, a imamo veliku podršku SAD, posebno predsednika Donalda Trampa. Takođe, postoji i saglasnost Rusije kada budemo postigli sveobuhvatni sporazum. To sve je nedostajalo u prošlosti. Sada je odgovarajući trenutak na međunarodnom nivou, jer ako bi imali podršku EU, SAD i Rusije za naš sporazum, to bi značilo globalnu podršku“, objasnio je Tači.

Kada je reč o razmeni teritorija, Tači je rekao da će sporazum biti sveobuhvatni, da neće biti granica po etničkoj liniji. „Obe „zemlje“ će ostati multietničke. Vladaće multietnički evropski duh. Želimo otvorene granice, slobodnu trgovinu. Nećemo klasične granice kao do sada. Sporazum će podstaći ekonomski razvoj, blagostanje i bolji život, kao i veće međunarodne investicije. Kosovo je mlada zemlja i ima puno potencijala koji do sada još nije dovoljno iskorišćen“, smatra Tači.

TAČI: MERE VLADE VEĆ UGROZILE ODNOSE PRIŠTINE I SAD

Predsednik privremenih prištinskih institucija, Hašim Tači, prvi put se danas u Prištini izjasnio o nametnutim stopostotno uveđanim vladinim taksama na proizvode iz Srbije i BiH, istakavši da je ta mera već ugrozila odnose Kosova sa SAD i EU, javio je AP.

Tači zato smatra, prenela je agencija, da Kosovo ne bi trebalo da pravi prepreke i stvara poteškoće u dijalogu.

"Trebalo bi da nudimo pozitivne argumente. Ne bi trebalo da dozvolimo da Srbija dobije nepotrebne zasluge u dijalogu", rekao je Tači.

Potvrdio je da je prištinskom timu za dijalog predao dokumentaciju o dosadašnjim razgovorima u okviru tog procesa.

Nakon sastanka sa tim timom, Tači je na konferenciji za novinare rekao, da je dokumentaciju predao da bi im pomogao da ispune obavezu prema kosovskom parlamentu.

Prema njegovim rečima, dokumentacija obuhvata "pripremu za konačnu fazu dijaloga, stavove kosovske strane na sastancima koji su održavani u Briselu, sa dokumentima, sugestijama i preporukama njegovog kabineta.

Potvrdio je da će zajedno sa timom raditi na realizaciji svih predviđenih tema među kojima je, i tema o nestalima, raseljenma, kulturnog nasleđa, pitanja imovine, pitanja prava manjinskih zajednic i povraćaj arheoloških aretefakata.

"Postizanje legalno obavezujućeg sveobuhvatnog sporazuma kojim će se garantovati učlanjenje Kosova u UN, kao i da Srbija prizna Kosovo, što znači da između nas više neće biti rata", naveo je Tači i dodao da će to biti cilj prištinskog tima za dijalog.

Tači, kaže, da veruje da je to, kao je rekao, uz velike poteškoće ipak moguće.

Ponovio je ranije iznetu ideju da će, u skladu sa finalnim sporazumom Beograda i Prištine, tri opštine juga centralne Srbije, Preševo, Bujanovac i Medveđa, postati deo Kosova, preneo je Ora njuz.

"Čak i Gazivode, Severna Mitrovica i Trepča će biti deo Republike Kosova", tvrdi Tači.



TAČI: AKO ME POZOVU, IDEM U HAG

Predsednik privremenih prištinskih institucija, Hašim Tači izjavio je danas da će pozitivno odgovoriti ukoliko dobije poziv Specijalnog suda za ratne zlocine tzv. OVK, javlja AP.

"Ako bude ikakvog poziva u bilo kom trenutku odgovoriću uz punu transparentnost", rekao je Tači.

On je pozvao i druge da to isto učine.

Prošle nedelje sud u Hagu počeo je saslušanja bivših pripadnika OVK.

U Hagu su do sada saslušana dvojica bivših komandanata OVK, Rustem Mustafa Remi i Sami Ljuštaku. Oni su ispitani zbog navoda iz izveštaja specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija u vezi sa zločinima visokih pripadnika tzv. OVK.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (57)

Драган Р

21.01.2019. 18:08

@Gordana - Ако сте писмени и ако желите да прочитате оно што стварно пише, онда ће вам бити јасно да прича исто што и председник Србије.

Šipac

21.01.2019. 17:54

@NikolaKBgd - Tako si sanjao i za vreme Miloševiča,ajde ti probaj do Prizrena do godine!!!

Salle

21.01.2019. 18:15

Samo mir da bude i ukiniuti sve granice u regionu i svi u EU i zajedno se boriti za nasu Evropu i zajedno formirati evropsku armiju ...

Rada

21.01.2019. 18:17

svim ratnim zlocincima poput Tacija je mesto u Hagu i ocekujem ne samo da ode vec i da ga osude!!!!

lazar

21.01.2019. 18:17

Ambasadu ne moze da otvori u zemlji koja ne priznaje Kosovo, a u Hag ce sigurno ici i odgovarati za sve zlocine.

Nislija

21.01.2019. 23:53

Ja uopste ne shvatam zasto se ovom zlocincu daje ovoliki znacaj- koga je briga sta zmija prica?!Nepriznate lazne drzave lazni predsednik- ubica !Lupa ko orvoren prozor !

Борис

22.01.2019. 13:42

Оно што он каже је лаж. Косово у УН, амбасада у Москви је болесна фантазија. Положај Русије, кога представља наш председник Путин, као и министар спољних послова Лавров, јасно је изражен - одлука о Косову, односно, постизање било каквих споразума је могућа само на основу Резолуције УН 1244, Устава Србије и њеног територијалног интегритета. Поинт. Косово је света српска земља. Тако је било, јесте и биће…P.s. Пишем са преводиоцем, извињавам се због нетачностии. Са братским пријатељством из Русије.

Bogdan

22.01.2019. 14:51

Sto se tice sporazuma nadamo se da ce tako biti a za ambasadu u Moskvi, tesko...