Najnovije vesti
Vesti Svet
Počinje Forum u Davosu, ali ove godine GLAVNE POLITIČKE ZVEZDE ostaju kod kuće

Počinje Forum u Davosu, ali ove godine GLAVNE POLITIČKE ZVEZDE ostaju kod kuće

Redovni skup svetskih poslovnih i političkih lidera u Davosu proći će ove godine bez nekih od najvećih imena, pošto svetski zvaničnici rešavaju domaće probleme.

davos Foto: Tanjug/AP
davos
Foto: Tanjug/AP

U švajcarskom skijalištu će se od sutra okupiti oko 3.000 ličnosti iz sveta biznisa, državnih zvaničnika i građanskih grupa, ali će među njima biti samo trojica lidera industrijski najrazvijenijih zemalja: japanski premijer Šinzo Abe, nemačka kancelarka Angela Merkel i italijanski premijer Đuzepe Konte.

Foto: Laurent Gillieron / EPA;

Američki predsednik Donald Tramp povukao se pre više od sedam dana uz obrazloženje da će u Vašingtonu rešavati pitanje obustave finansiranja državnih službi, piše "Fajnenšel tajms".

Američku delegaciju će činiti državni sekretar Majk Pompeo, ministar za trgovinu Vilbur Ros i ministar finansija Stiven Menučin.

Foto: Tanjug/AP

Britanski premijer Tereza Mej takođe ostaje kod kuće, zbog krize u vezi sa sporazumom za Bregzit, a dolazak je otkazao i francuski predsednik Emanuel Makron, koji ne želi imidž oholog lidera dok širom zemlje traju protesti.

Foto: Laurent Gillieron / EPA;

Ove godine u Davosu neće biti ni kineskog predsednika Si Đinpinga, niti indijskog premijera Narendre Modija.

- Forumom u Davosu će dominirati visok nivo zabrinutosti zbog tržišta akcija, usporavanja rasta i međunarodne politike - rekao je Rojtersu Nariman Behraveš, glavni ekonomista "IHS Markita".

Ovakvo raspoloženje je posledica trgovinskih sporova, napetih međunarodnih odnosa, dešavanja oko Bregzita i usporenja privrednog rasta zbog kojeg mnogi strahuju od nove recesije.

Foto: Laurent Gillieron / EPA;

Prema najavljenoj listi učesnika, 22 odsto su žene. Najstariji je naturalista i narator Dejvid Atenboro sa 92 godine, a najmlađi je južnoafrički fotograf Skaj Miker. Svetski ekonomski forum traje od 22. do 25 januara, a za to vreme će biti održano oko 350 javnih diskusija.