U ranim jutarnjim časovima čeka nas potpuno pomračenje Meseca

U ponedeljak u ranim jutarnjim satima dogodiće se potpuno pomračenje Meseca, koje nastaje kad Mesec uđe u Zemljinu senku, pri čemu poprima crveno-smeđu boju. Ukoliko bude vedro, iz Srbije će moći da se prati pre izlaska Sunca na zapadnom delu neba.

Život

Izvor: Tanjug

Nedelja, 20.01.2019.

17:00

U ranim jutarnjim časovima čeka nas potpuno pomračenje Meseca
GettyImages

Ova pojava će trajati od 4 časa i 34 minuta, sve do zalaska Meseca ispod horizonta (u Beogradu u 7:17), saopštilo je Astronomsko društvo "Ruđer Bošković" iz Beograda.

Pomračenje Meseca može se pratiti golim okom, dvogledom i manjim teleskopima. Nažalost, zbog prognoziranih padavina, odnosno lošeg vremena, pojava se kod nas najverovatnije neće videti.

Ukoliko nekim čudom bude vedro, Beograđani će ovu interesantnu pojavu moći da prate uz stručne komentare sa terase Narodne opservatorije na Kalemegdanu.

Pomračenje Meseca nastaje ulaskom Meseca u Zemljinu senku i tada je obasjan crvenom svetlošću koja se raspršila prolazeći kroz Zemljinu atmosferu.

Potpunim pomračenjem Meseca naziva se pojava kada celi Mesec uđe u Zemljinu senku, kada samo deo Mesečevog diska uđe u senku, to je delimično pomračenje, a ako Mesec prolazi samo kroz Zemljinu polusenku, to se naziva pomračenje u polusenci.

Za vreme potpunog pomračenja Mesec nikad ne pada u potpunu tamu, već poprima crveno-smeđu nijansu. Ta pojava nastaje zbog prelamanja svetlosti u Zemljinoj atmosferi, koja se u tom slučaju ponaša poput prizme.

Zemljina atmosfera najviše raspršuje plavu svetlost (zbog čega je nebo danju plavo), a crvena svetlost koja se ne rasprši potpuno u Zemljinoj atmosferi nastavlja svoj put prema Mesecu i čini ga crvenim.

Ovo pomračenje Meseca biće jedino potpuno u 2019. i biće vidljivo s čitave zapadne hemisfere, Evrope i zapadnih delova Afrike, kao i iz severne Rusije, objavila je američka svemirska agencija NASA, što znači da bi je, uz povoljne vremenske prilike, moglo posmatrati nekih 2,8 milijardi ljudi u svetu.

Najbolje će se videti iz Severne Amerike, navodi NASA i dodaje da će se kao dodatni bonus pomračenje dogoditi tokom "supermeseca", kada je Mesec najbliže Zemlji i stoga se čini većim i svetlijim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: