Dačić: Sednica SB o Kosovu u februaru 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da će sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija održati u februaru i da je Kosovo stavljeno na dnevni red.

Dačić je za televiziju Prva rekao da je predsedavajuća Saveta bezbednosti Ekvatorijalna Gvineja i da je za sednicu u februaru Kosovo stavljeno na dnevni red, te da bi sednica mogla da se održi 7. februara.

On je naveo da je stav šefice evropske diplomatije Federike Mogerini da svako rešenje o Kosovu mora da dođe u Savet bezbednosti UN.

„Ono što je urađeno do sada ne mora pred SB, ali ako je reč o pokušaju trajnog rešenja, onda će se to vratiti u SB, jer bi bilo logično da se Rezolucija 1244 zameni nekom drugom“, rekao je Dačić.

On je ponovio da je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov poslao pismo Mogerinijevoj, u kojem je tražio da ga informiše o toku pregovora, da ga Mogerini nije odmah informisala, ali jeste kasnije, kada je i navela kako EU ceni ulogu Rusije.

„To je dobro jer potvrđuje da ipak mora da se raspravi i da će biti važna uloga naših prijateljskih zemalja, Rusije i Kine“, naveo je Dačić.

On je dodao da to ne znači da će doći do promene formata dijaloga Beoigrada i Prištine, a ukoliko ima nagoveštaja da će doći do pozitivnog efekta, onda je moguće da u smislu organizacije svi budu uključeni.

„SAD svakako učestvuju od samog početka, Rusija ne, to je ono što je loše i što mi zameramo, ali Srbija je sama podnela zahtev da se dijalog prebaci u Brisel, ta odluka je bila loša jer ne učestvuju zemlje koje su nama naklonjene“, rekao je Dačić.

„Ne idealizovati Tačijev poziv na ukidanje taksi“

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da predsednika Kosova Hašima Tačija zbog poziva da se ukinu takse za uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine ne treba puno idealizovati, napominjući da su takse bila ideja Tačijevih najbližih saradnika.

„(Enver) Hodžaj i (Kadri) Veselji su rekli da su njihove ideje bile uvođenje taksi od 100 odsto, a Veselji je Tačijev čovek. To je zajednička igra, u kojoj je moguće da će najviše posledica trpeti (Ramuš) Haradinaj“, rekao je Dačić.

Ministar je naveo i da SAD neće dozvoliti da Kosovo bude prepreka za postizanje trajnog rešenja, ali i da to što je Tači rekao nije signal da će takse i zaista da budu ukinute.

Podsetimo, predsednik Kosova Hašim Tači juče je od premijera Kosova, Ramuša Haradinaja, zatražio da se ukinu takse koje su uvedene za robu koja su uvozi iz Srbije i Bosne i Hercegovine, što je zahtev i Sjedinjenih američkih država i poručio da treba prestati sa populističkim odlukama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari