Tramp najavio "važnu objavu" u vezi sa blokadom vlade SAD

U vreme kad se nastavlja neslaganje Bele kuće i demokrata oko plana Donalda Trampa da se na granici sa Meksikom podigne zid, američki predsednik je najavio "važnu objavu" u vezi sa blokadom rada federalne vlade. Nensi Pelosi: Trampov najavljeni predlog "neprihvatljiv".

S druge strane, navodi AP, demokrate nameravaju da predlože skoro 1,1 milijardu dolara za troškove povezane sa bezbednošću granice, u okviru paketa da bi se okončala delimična blokada američke federalne vlade.

To su prve naznake mogućih koraka da se prevaziđe to "zatvaranje vlade", nakon 29 dana političke inercije i razmene teških reči, ocenjuje Njujork tajms.

U Beloj kući nisu želeli da iznesu detalje Trampovog obraćanja ali, kako navodi AP, ne očekuje se da će on proglasiti vanrednu situaciju, čime je ranije pretio, kako bi zaobišao Predstavnički dom Kongresa, koji je od novembarskih izbora pod kontorolom demokrata.

Predsednica Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi ocenila je kao "neprihvatljiv" predlog koji Tramp namerava da iznese o pružanju privremene zaštite nekim imigrantima bez dokumenata u zamenu za izgradnju zida na jugozapadnoj granici s Meksikom.

Trampov plan "ne predstavlja dobronameran pokušaj da vrati izvesnost u ljudske živote" i verovatno neće proći ni u Predstavničkom domu ni u Senatu, saopštila je Pelosi, inače predstavnica Demokratske stranke, prenosi Rojters. 

Što se tiče predloga demokrata, oko polovine planiranog novca, 524 miliona, otišlo bi na popravljanje infrastrukture granicnih prelaza, a 563 miliona za finansiranje dodatnih 75 imigracionih službenika koji odlučuju o zahtevima za azil, navodi AP.

Kako, međutim, ističu da ni dolar od tih para nije predviđen za izgradnju zida prema Meksiku.

Trampovo odbijanje da potpiše budžet u kome nema 5,7 milijarde dolara neophodnih za početak izgradnje zida na granici, dovelo je do delimične blokade federalne vlade SAD.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво