MALI PAVLE (8) ZASENIO SVE, PRVI DOPLIVAO DO ČASNOG KRSTA U MOSTARU: Jedva sam čekao da dođem jer je i moj otac plivao svake godine! (VIDEO)
Foto: Facebook/Printscreen

SVAKA ČAST

MALI PAVLE (8) ZASENIO SVE, PRVI DOPLIVAO DO ČASNOG KRSTA U MOSTARU: Jedva sam čekao da dođem jer je i moj otac plivao svake godine! (VIDEO)

Bosna i Hercegovina -

Pavle Žerajić (8) prvi je doplivao do Časnog krsta u reci Neretvi u mostarskom naselju Ortiješu.

Pavlu je zlatnik nakon izlaska iz Neretve uručio iguman manastira Žitomislići Danilo Pavlović.

Žerajić je bio jedan od tridesetak učesnika koji su se odlučili da ožive običaj plivanja za Časnim krstom na Bogojavljenje u Mostaru, što je drevni pravoslavni običaj.

foto: Facebook/Printscreen

Bogojavljensko plivanje za Časni krst već treću godinu se održava u ovom mostarskom naselju.

Paroh blagajski Branimir Borovčanin rekao je da raduje to što svake godine na Bogojavljenje ima sve više plivača na Neretvi, među kojima je sve više mladih.

foto: Facebook/Printscreen

"Nama koji posmatramo sa obale ovo izgleda strašno, ali onima koji plivaju nije hladno. To je ta blagodat Božja, ta sila koja ih grije u hladnoj vodi prilikom tradicionalnog običaja vađenja krsta", rekao je Borovčanin.

Pavle Žerajić, poreklom iz Mostara, ali trenutno nastanjen u Nevesinju, rekao je da je bilo hladno, ali da je jedva čekao ovaj praznik jer je njegov otac svake godine plivao za Časni krst.

"Bila mi je čast da plivam za Časni krst i doći ću i iduće godine", rekao je Žerajić.

Plivanju je prethodila Sveta liturgija u Hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Blagaju, a nakon događaja organizovano je druženje i posluženje za sve učesnike i goste u Društvenom domu u Ortiješu.

Plivanje za Časni krst na Bogojavljenje u Mostaru je prvi put održano 2017. godine na reci Neretvi.

Kurir.rs/RTRS Foto: Facebook/Printscreen

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track