Dostupni linkovi

Ruska antidoping agencija ne želi novu suspenziju


Sjedište RUSADA-e, Moskva
Sjedište RUSADA-e, Moskva

Ruska antidoping agencija (RUSADA) priopćila je da će reforme u ruskom sportu biti pod velikim rizikom, ako joj Svjetska antidoping agencija (WADA) ponovo bude nametnula suspenziju.

WADA je u rujnu vratila ovlaštenja Ruskoj antidoping agenciji pod uvjetom da ruske vlasti do 31. prosinca predaju ključnu dokumentaciju iz moskovske laboratorije. Taj rok je prošao, a brojne sportske organizacije i sportaši tražili su novu suspenziju za RUSADA-u.

Nakon posjeta predstavnika WADA-e Moskvi, Rusija je osigurala potrebnu dokumentaciju, pa su oni u četvrtak sa svim podacima napustili zemlju.

Uprava WADA-e će u utorak glasovati o statusu Ruske antidoping agencije. Izvršni direktor RUSADA-e Juri Ganus rekao je da će nova suspenzija "destruktivno utjecati na razvoj čistog sportskog pokreta u Rusiji".

Ministar sporta Rusije Pavel Kolobkov u petak je rekao da je njegovo ministarstvo "osiguralo maksimalnu pomoć u rješavanju pitanja vezanih za dokumentaciju".

"Sada slobodno mogu kazati da smo ispunili zahtjeve WADA-e", dodao je on.

RUSADA prikuplja uzorke urina i krvi od sportaša, ali ih ne testira i nema pristup laoboratoriji i podacima, koje je zapečatila ruska policija.

XS
SM
MD
LG