Ulepšani Prius stiže u Evropu sa pogonom na sva 4 točka

Toyota je krajem novembra u Los Anđelesu predstavila restilizovanu verziju svog najpopularnijeg modela na hibridni pogon, a ovaj automobil uskoro će biti dostupan i kupcima na evropskom tržištu.

Automobili

Izvor: B92

Subota, 19.01.2019.

10:05

Ulepšani Prius stiže u Evropu sa pogonom na sva 4 točka

Redizajnom su obuhvaćene izmene na spoljašnjosti automobila, ali i jedna značajna novina – takozvani AWD-i sistem pogona na sva 4 točka.

Stilske intervencije na modelu za 2019. uključuju novi prednji branik i restilizovane farove. Proizvođač je pozadi takođe promenio izgled branika, kao i stop svetla, koja su sada konvencionalnijeg izgleda nego na modelu pre redizajna.

Čini se da je namera japanske kompanije bila da ublaži prethodni dizajn Priusa IV koji je mnogima bio trn u oku.
Kao što smo već napomenuli, Toyota je uvela i električni pogon na sve točkove, opciju koja je do sada bila dostupna na pojedinim tržištima, uključujući Japan.

Kada je Prius opremljen ovom opcijom, automobil ima dodatni elektromotor koji šalje snagu na zadnje točkove pri brzinama od 10 do 70 km/h.

Elektromotor dobija potrebnu električnu energiju iz nove nikl-metal-hidrid baterije koja je projektovana tako da obezbedi dobre performanse posebno u hladnim vremenskim uslovima. Ova baterija smeštena je ispod zadnjih sedišta i ne utiče na korisni prtljažni prostor.
U srcu hibridnog pogona i dalje je četvorocilindarski 1.8 litarski benzinac, dok je ukupna snaga sistema 122 ks, a maksimalni obrtni moment 142 Nm.

Za prenos snage i dalje se koristi poznati menjač sa kontinualno-promenljivim stepenom prenosa (CVT).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: