Najnovije vesti
Vesti Društvo
ŠIROM SRBIJE PLIVANJA ZA ČASNI KRST U Užicu prvi stigao maturant, nikad više takmičara

ŠIROM SRBIJE PLIVANJA ZA ČASNI KRST U Užicu prvi stigao maturant, nikad više takmičara

Veliki hrišćanski praznik Bogojavljenje obeležava se danas, a širom Srbije će biti organizovana tradicionalna plivanja za Časni krst.

Bogojavljenje foto Predrag Dedijer (10) Foto: Predrag Dedijer / RAS Srbija
Bogojavljenje foto Predrag Dedijer (10)

Bogojavljenje je hrišćanski praznik kojim se obeležava uspomena na Hristovo krštenje na reci Jordan i javljanje Boga u vidu goluba i glasa: "Ovo je sin moj i njega poslušajte".

Foto: Miloš Cvetković / RAS Srbija

Reč je o jednom od 15 najvećih hrišćanskih praznika, a tog dana u svim crkvama i hramovima se osvešćuje voda koju narod uzma i nosi kućama, jer se veruje da ima duhovna i lekovita svojstva. Pliva se 33 metra, što simbolizuje broj godina života Isusa Hrista.

Od zemunskog Hrama Svetog oca Nikolaja krenuće litija do keja u Zemunu, gde će se plivati za časni krst u prisustvu partijarha SPC Irineja i gradonačelnika Beograda Zorana Radojičića.

Do časnog krsta u Užicu doplivao maturant Ekonomske škole

U poslednjih 12 godina, od kako se u Užicu pliva za časni krst, nikada više nije bilo takmičara nego danas. U hladnju Đetinju ispod kupališta Plaža se vinulo njih 94, od kojih je do krsta doplivao Jovan Todorović, maturant Ekonomske škole iz Užica.

Jovan Todorović prvi je preplivao 33 metra
Foto: Miloš Cvetković / RAS Srbija
Jovan Todorović prvi je preplivao 33 metra

- Član sam Plivačkog kluba „Užice“ i prvi put učestvujem na bogojavljenskom plivanju. I u buduće ću, ovo je za mene veliki uspeh i veliko iskustvo - kazao je Todorović.

Veliki broj prijavljenih u Užicu
Foto: Miloš Cvetković / RAS Srbija
Veliki broj prijavljenih u Užicu

Najmlađi takmičari za časni krst u Užicu imali su po 17 godina, a najstariji 59. Među njima su bile i tri dame. Plivači su na užičku Plažu stigli sa mnoštvom sugrađana u litiji koja se kretala od crkve Svetog Đorđa gde je jutros služena liturgija.

U Ćupriji je učestvovalo oko 30 plivača, njih 300 je bodrilo sa obale

Na tradicionalnom Bogojavljenskom plivanju za časni krst u Ćupriji, pobedio je dvadesetdvogodišnji vaterpolista iz Kruševca Mihailo Adžić.

Njemu je predsednik opštine Ćuprija Ninoslav Erić uručio zlatnik, dar Skupštine opštine.

Plivalo se na Velikoj Moravi, kod mosta na regionalnom putu Jagodina - Ćuprija - Paraćin, a krst za koji se plivalo u reku je spušten sa mosta. Plivači su krenuli iz parka kraj Morave.

Pre takmičenja, u mesnoj crkvi održano je Bogojavljensko bogosluženje i litija ulicama Ćuprije.

Čačak, Trstenik, Arilje, Smederevo...

Za časni krst se ove godine plivalo i u Čačku.

U Trsteniku je u trci za krst bilo ukupno 25 takmičara, a prvi do njega je stigao Dimitrije Milojević (18). Takmičenje je održano na Gradskoj plaži u Trteniku.

Takmičenje u Trsteniku
Foto: N. Božović / RAS Srbija
Takmičenje u Trsteniku

U Arilju je danas za Časni krst plivalo 47 takmičara. Prvi do krsta u hladnom Rzavu je doplivao Stefan Luković Sila (24) iz Arilja. On je imao poseban motiv da nadmaši sve i ostvari pobedu, a o čemu se radi možete pogledati OVDE.

Za Časni krst u ovom gradu plivala je i jedna dama, Lazarela Milošević, a među učesnicima bilo je i Ivanjičana i Požežana.

Plivalo se i u Novom Sadu i Sremskoj Kamenici

SPC i Savet mesne zajednice Sremska Kamenica organizovali su plivanje za časni krst u ovom mestu šestu godinu zaredom.

Do časnog krsta prvi je doplivao Marko Vučković pripadnik žandarmerije iz Čačka. Učestvovalo 100 ljudi među kojima su bile i tri žene.

Novi Sad
Foto: Nenad Mihajlović / RAS Srbija
Novi Sad

- Velika mi je čast što sam prvi stigao, ali još veća što sam učestvovao. Nije bilo zime - kratko je izjavio Vučković posle pobede.

Iz MZ Sremska Kamenica kažu da su ove godine limitirali broj učesnika na 100. Pre tradicionalnog plivanja u dužini od 33 metra, od 9.30 do 11 časova služena je liturgija u Hramu rođenja presvete Bogorodice.

Više od 100 takmičara u Šapcu

Više od stotinu takmičara učestvovalo je u Bogojavljenskom plivanju koje je održano tačno u podne, na Savi u Šapcu, sa ciljem da ukaže na značaj očuvanja tradicije. Ni hladna voda, ni niska temperatura, tek koji stepen iznad nule, nisu uticali na takmičare i posetioce da se u velikom broju okupe na Starom gradu, a bilo je ih je i iz Crne Gore, Slovenije i Bosne i Hercegovine. Čast da prvi dodirne krst imao je Marko Tripković.

Plivači u Šapcu
Foto: J. Gubelić / RAS Srbija
Plivači u Šapcu

Učesnici su plivali deonicu od 33 metra, što simbolizuje broj godina Isusa Hrista. Plivanju za Časni krst prethodila je liturgija u crkvi Sv. apostola Petra i Pavla, nakon čega je u prisustvu više od hiljadu Šapčana nastavljena tradicija započeta 2004. godine.

U Nišu plivanje u bazenu

Student druge godine Fakulteta sporta I fizičkog vaspitanja u Nišu, Damjan Ilić (19), doplivao je prvi do časnog krsta na bazenu Čair i poneo titulu Bogojavljenskog viteza za ovu godinu. Ilić je jedan od dvojice najmlađih učesnika ovogodišnjeg tradicionalnog takmičenja koje je 13. put organizovala niška opština Medijana.

Pobednik je dobio novčanu nagradu od 30.000 dinara, lovorov venac, metalni krst, zlatni lanac i privezak.

Damjan Ilić
Foto: K. Kamenov / RAS Srbija
Damjan Ilić

- Ne bavim se profesionalno plivanjem, mada bih želeo, i iako bi se možda očekivalo da tako bude, jer je ovo plivanje zahtevno. Cela moja porodica je veoma pobožna, te je tako za sve njih moja pobeda na ovaj veliki praznik i velika i zaslužena nagrada - rekao je Ilić.

Učešće je uzelo 20 takmičara, a kao i prethodne dve godine i lepši pol imao je predstavnicu, fudbalerku niškog „Mašinca“ Mimu Stanković (25).

Mima Stanković, jedina dama među Nišlijama
Foto: K. Kamenov / RAS Srbija
Mima Stanković, jedina dama među Nišlijama

Predsednik Gradske opštine Medijana, Nebojša Кocić podsetio je na tradiciju očuvanja običaja koje neguje ova opština. Za sve učesnike Bogojavljenskog plivanja obezbeđene su nagrade, građanima je uz podršku Vojske Srbije služen čaj. Učestvovali su po jedan predstavnik Vojske Srbije, Policijske uprave i niškog Odreda Žandarmerije. Tradicionalna manifestacija organizovana je u saradnji sa Niškom eparhijom.

U Guči se plivalo prvi put, trka i na Borskom jezeru

Danas se za Bogojavljenski krst plivalo i u Guči, i to po prvi put ove godine. Učestvovalo je oko petnaestak takmičara a plivalo se u reci Belici.

Đorđe Plazinić
Foto: B. Bojović / RAS Srbija
Đorđe Plazinić

Prvi do krsta stigao je student DIF-a, Đorđe Plazinić iz Guberevca. Kako nalaže tradicija u Guči, plivače je svo vreme pratio zvuk trube i podrška okupljenih meštana. Ovo takmičenje ubuduće će se neizmenično organizovati u Guči i Lučanima.

Mihajlo Stanković na Borkom jezeru
Foto: D. Kecić / RAS Srbija
Mihajlo Stanković na Borkom jezeru

Za časni krst danas se plivalo i u Boru, a prvi je do krsta kroz zaleđeno Borsko jezero doplivao Mihajlo Stanković.

Smederevski pobednik
Foto: Nenad Pavlović / RAS Srbija
Smederevski pobednik

Plivalo se i u Smederevu, gde je dvadesetak mladića učestvovalo u trci za časni krst.