Ubuduće bez dugog prekida vodosnabdevanja

14:01:00 18.01.2019, Komentara: 0

Novi Sad - JKP „Vodovod i kanalizacija“ saopštava da ubuduće ne bi trebalo da dolazi do dugog nestanka vode usled kvarova na električnoj mreži.

Ubuduće bez dugog prekida vodosnabdevanja

Naime, u ovom preduzeću objašnjavaju da je u poslednjih godinu dana često dolazilo do havarija na elektro-mreži, te se dešavalo da prestane sa radom i Fabrika vode, iz razloga što pumpe rade na elektro-pogon. U tim situacijama dolazilo je nekad do kratkotrajnih, a nekad i višesatnih prekida u vodosnabdevanju jer je JKP „Vodovod i kanalizacija“ zavisilo od brzine operativnosti radnika Elektrodistribucije koji su zaduženi za otklanjanje havarije.

Kako bi se problemi ovog tipa u budućnosti izbegli ili bar sveli na minimum, JKP „Vodovod i kanalizacija“ je, u saradnji sa Javnim preduzećem „Elektroprivreda Srbije“, u septembru prethodne godine uvelo novi sistem automatskog prekopčavanja napajanja Fabrike vode, koji je do sada tri puta uspešno testiran.

U saopštenju se navodi da se Fabrika vode snabdeva električnom energijom iz više pravaca i u slučaju da dođe do prekida u isporuci na jednom vodu, sistem se automatski, u roku od maksimalno četiri sekunde, prebacuje na sledeći aktivan vod. U toku te četiri sekunde pumpe prestaju sa radom i opada nivo vode u bunarima što za posledicu ima privremeni pad pritiska u celoj distributivnoj mreži. Kada se napajanje ponovo uspostavi, tačnije kada se sistem prebaci na aktivan vod, potrebno je minimum 20 minuta da se pokrene Fabrika vode, a maksimalno sat vremena da se sistem vodosnabdevanja stabilizuje. Na žalost, nakon havarije bilo koje vrste, voda ne može u momentu da stigne do građana, dok struja ili gas mogu, jer neki parametri, kao što su hidraulika ili pritisak, moraju biti ispoštovani.

Ovakav sistem automatskog prekopčavanja mnogo je sigurniji i uspešniji od agregata jer, na prvom mestu, vreme reakcije kod agregata iznosi 10-15 minuta i sistemu bi, samim tim, trebalo duže vremena da se stabilizuje. Nadalje, agregat tog tipa morao bi da bude ogromnih dimenzija, ekološki je vrlo problematičan zbog korišćenja određenih fosilnih goriva, njegovo održavanje bi bilo veoma skupo i iz tih razloga nigde u svetu se ne koristi.

Ono što je važno napomenuti jeste da zgrade koje nemaju hidrofor mogu privremeno ostati bez vode i u slučaju kratkotrajnog pada pritiska. Naime, u situacijama redovnog pritiska (2,8-3 bara) voda iz distributivnog sistema može da dosegne visinu do 30 m i u zgradama bez hidrofora, što u slučaju kada pritisak padne i za samo 1 bar smanjuje visinu pritiska za više od 10 m.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
21°
Vlažnost: 43%
Pritisak: 995.2 mb
Vetar: 3 m/s, SW
Pet 11° - 26° Pretežno sunčano
Sub 12° - 29° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?