Dempsi: Srbija igra dvostruku igru 1Foto: BETAPHOTO/ VLADA SRBIJE SLOBODAN MILJEVIĆ/ MO (arhiva)

Džudi Dempsi iz centra Karnegi Evropa ocenila je za Radio Slobodna Evropa da predsednik Rusije Vladimir Putin jača uticaj na Balkanu zbog neodlučnosti Zapada, kao i da Srbija igra dvostruku igru.

„Putin, koji je ove sedmice optužio SAD i Zapad za destabilizaciju Balkana kroz širenje NATO, iskoristio je posetu Srbiji kako bi zbog napetosti u transatlantskim odnosima i nedosledne politike Evropske unije prema Zapadnom Balkanu osnažio uticaj Rusije u regionu“, rekla je Džudi Dempsi.

Upitana zbog čega je došlo do iznenadne agresivne retorike Moskve i pogotovo Putina, ona je rekla da je jedan od razloga taj što su transatlantski odnosi trenutno puni napetosti, a Rusija je uvek želela da oslabi zapadnu, NATO alijansu i Putin je otišao u Srbiju radi ovoga.

„Drugo, nikada ne znate šta predsednik Aleksandar Vučić razmišlja. Za ‘Fajnenšel tajms’ je pre nekoliko dana govorio o proevropskom kursu i tako dalje, a onda postavi crveni tepih za predsednika Putina. To znači da Srbija igra dvostruku igru“, rekla je Džudi Dempsi.

Prema njenim rečima, treća stvar je što je Putin tamo sa šefom Gasproma Aleksandrom Milerom zato što oni vide rastući uticaj Kine.

„Na neki način, Zapadni Balkan postaje igralište za Kinu i Rusiju sa jedne strane, a Evropska unija pokušava držati pod kontrolom ono što se dešava u BiH i, sa zakašnjenjem, u Makedoniji, i drže na oku Crnu Goru, koju je upravo dobila veliki kredit od Kine, iako je u NATO“, kazala je Džudi Dempsi.

Ona je istakla da je region „vrlo otvoren velikom broju uticaja“ i da bi EU mogla da uradi mnogo više da ojača Crnu Goru i da iskoristi dogovor Makedonije i Grčke, deluje brzo i nadogradi se tako što će brzo otvoriti pregovore sa Makedonijom.

„EU je jako dugo imala nedoslednu politiku prema Zapadnom Balkanu, dok su Rusija i Kina ušle bez ikakvih preduslova“, uakzala je Džudi Dempsi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari