Tehnopolis

Petak, 18.01.2019.

09:18

Facebook ugasio stotine naloga i stranica povezanih sa Rusijom

Facebook je saopštio da je obrisao stotine stranica, grupa i naloga povezanih sa Rusijom za koje tvrdi da su bili deo dve velike operacije dezinformisanja, u najnovijem talasu borbe sa lažnim vestima.

Izvor: Beta

Facebook ugasio stotine naloga i stranica povezanih sa Rusijom
Foto: Thinkstock/ilustracija

Saopšteno je da su mere preduzete pošto su otkrivene dve mreže koje su "delovale na koordinisan i neautentičan način" na Facebooku i Instagramu.

Načelnik odseka sajberbezbednosti u Facebooku Natanijel Glajher, naveo je u blogu da je jedna mreža delovala u zemljama centralne i istočne Evrope dok se druga fokusirala na Ukrajinu.

Ljudi koji su vodili naloge su se predstavljali kao nezavisni izvori informacija i ostavljali poruke na temu anti-NATO osećanja i protestnih pokreta.

Glajher je naveo da je jedna mreža od 364 stranice i naloga bila povezana sa zaposlenima medijskog servisa Sputnjik. Sputnjik nije komentarisao njegove navode.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

11:58

23.5.2024.

10 h

Podeli: