Najnovije vesti
Vesti Politika
HARADINAJ NIJE DOBRODOŠAO U BELU KUĆU Tramp ljut što je Priština potpuno ignorisala njegovo pismo

HARADINAJ NIJE DOBRODOŠAO U BELU KUĆU Tramp ljut što je Priština potpuno ignorisala njegovo pismo

Kosovskom premijeru Ramušu Haradinaju otkazano je učešće na Molitvenom doručku 7. februara u Vašingtonu, o čemu svedoči i činjenica da nije dobio vizu za ulazak u Sjedinjene Američke Države.

haradinaj foto Epa MALTON DIBRA(3) Foto: Malton Dibra / EPA;
haradinaj foto Epa MALTON DIBRA(3)

Izvor "Blica" iz diplomatskih krugova kaže da odbijanje vize nije slučajnost, i da je jasan znak da je SAD spremna na konkretne poteze u slučaju da Priština ostane pri svom stavu.

NIŠTA OD DORUČKA

- Molitveni doručak je konkretan događaj koji organizuje predsednik SAD Donald Tramp, na koji je Haradinaj pozvan. Pojedini tamošnji političari objavili su da neće učestvovati na skupu o Zapadnom Balkanu koji treba da bude održan 6. februara jer hoće da umanje značaj ovih okolnosti. Otkazano mu je učešće na Molitvenom doručku, to je vrlo jasan znak da Priština mora da menja nešto - kaže izvor "Blica".

Foto: Shawn Thew / EPA;

Jasan znak je i pretnja SAD da će uskratiti podršku Kosovskim bezbednosnim snagama, ali Priština kao da čika SAD, te je tako Haradinaj rekao da visoko ceni SAD, a da taksa neće biti ukinuta do 2022. ukoliko, kako je rekao, ne bude garancije za sporazum o međusobnom priznanju u određenom roku.

ZAHTEV BELE KUĆE

- Preko ambasadora SAD u Prištini dobio sam zahtev američke administracije za suspenziju taksi na uvoz proizvoda iz Srbije i BiH. Poštujem Ameriku kao Kosovo. Ovo Kosovo ima ljubav prema Americi. Ali mi ne možemo preći preko datuma (proglašenja nezavisnosti SAD, prim. aut.) i nije logično preći preko sebe samih da bismo razgovarali o toj temi - kazao je Haradinaj.

To je posledica neodustajanja od taksi za robu iz Srbije, ali i potvrda da SAD žele ozbiljno da izvrše pritisak na Prištinu kako bi došlo do dogovora oko trajnog rešenja, kaže za "Blic" šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Mogućnost da Haradinaj ne ode u SAD pre dva dana Dačić je najavio upravo u razgovoru za naš list.

- To je potvrda da SAD žele ozbiljno da izvrše pritisak na Prištinu kako bi došlo do dogovora o trajnom rešenju. Samo tako i može da se napravi napredak - napominje Dačić za "Blic". Srbija je svojim potezima dokazala da je pouzdan partner.

PRILIKA ZA SRBIJU?

Postavlja se pitanje i da li bi Srbija mogla i trebalo da iskoristi ovaj mimohod u odnosima SAD i Prištine i preokrene situaciju u svoju korist.

Politički analitičar Dragomir Anđelković predlaže konkretne poteze.

- Srbija bi trebalo mnogo ozbiljnije da lobira prema Americi, i to ne samo prema Trampu već i prema njegovim biračima. Trebalo bi da krene hitno ka takozvanom "bajbl beltu", pojasu Biblije, a koji čini središnji deo Amerike u kojem živi konzervativno društvo SAD koje glasa za Trampa. Mogli bismo da počnemo da organizujemo izložbe o razaranju hrišćanske baštine na Kosovu, da SPC uspostavi saradnju sa protestantskim crkvama koje su u tom delu uticajne i približimo im da se na Kosovu dešava genocid nad hrišćanskim nasleđem. Idu izbori 2020. i ako njegove birače zainteresuje to pitanje, Srbija dobija ozbiljan prodor za rešavanje kosovskog pitanja - kaže Anđelković.

Ipak, generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Suzana Grubješić očekuje da bi pritisak Bele kuće na Prištinu mogao razrešiti problem pre toga.

- Očekujem da Priština uskoro povuče odluku o taksama jer posle američkog zahteva nema manevarskog prostora. U interesu je svih zainteresovaih da se dijalog između Beograda i Prištine nastavi, a do nastavka može da dođe samo nakon ukidanja taksi - smatra Grubješić.

Pacoli: Ne možemo odbiti SAD

Kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli izjavio je, komentarišući zahteve Vašingtona da se ukinu dodatne takse na robu iz centralne Srbije i BiH, da "Kosovo ne može da odbije zahtev SAD". RTK2 na srpskom jeziku prenosi da je Pacoli u emisiji albanskog servisa RTK poručio da će "razgovarati sa premijerom Ramušom Haradinajem o mogućnosti pozitivnog odgovora za SAD" i dodao da mu je diplomatski posao otežan zbog nejedinstva državnih zvaničnika.