"Što se nas tiče, Turski tok će se graditi"

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio je da što se tiče Srbije, gasovod Turski tok će se graditi kroz Srbiju.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 17.01.2019.

15:25

Foto: Thinkstock

"Što se nas tiče, gasovod će da se gradi", kazao je Antić RTS-u na pitanje da li će izgradnja Turskog toka biti tema današnjeg susreta dva predsednika.

Antić je kazao da je Turski tok jedna od ključnih tema posete dvojice predsednika.

"Turski tok bez ikakve sumnje se nastavlja prema Bugarskoj i razgovori su apsolutno u današnjem dnevnom redu. Srbija je visoko zaintersovana za tu deonicu gasovoda, mogu da kažem da smo vrlo blizu te deonice. Postoje svi energetski, komercijalni i regulatorni okviri kako bi se taj projekat realizovao", naveo je Antić.

Prema njegovim rečima, ceo region ima snažnu potrebu za novim gasom i za eneregtskom bezbednošću. "I mi smo odgovorni da obezbedimo nove pravce i rute i to je prilika koju će region nadam se iskoristiti. Što se nas tiče, gasovod će se graditi", kazao je on.

On je kazao da je od velikog značaja za Srbiju potpisivanje sporazuma o priširenju skladišta gasa Banatski Dvor.

"Time ćemo značajno unaprediti našu energetsku sigurnost, povećavamo dnevnu moć eksploatacije sa 5 na 10 miliona metara kubnih što su naše maksimalne dnevne potrebe", kazao je Antić.

Što se tiče sporazuma o rekonstrukciji HE Đerdapa 2, Antić je kazao da se modernizacija HE Đerdapa 1 završava i da će se povećanjem sa 270 na 320 megavata, vek trajanja Đerdapa 2 produžiti na 30 godina stabilnog rada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

20 h

Podeli: