Najnovije vesti
Vesti Republika Srpska
DUGE I PO DVA METRA Vatrogasci u Srebrenici uklanjaju ledenice sa krovova zgrada

DUGE I PO DVA METRA Vatrogasci u Srebrenici uklanjaju ledenice sa krovova zgrada

Sa povećanjem dnevne temperature sneg je počeo da se topi, što je na zgradama tokom hladnih noći dovelo do formiranja velikih ledenica, koje predstavljaju opasnost za pešake na pojedinim ulicama u Srebrenici.

Srebrenica ledenice Foto: Srna / RAS Srbija
Srebrenica ledenice

Negde ledenice dostižu dužinu od dva metra i težinu od nekoliko kilograma i mogu izazvati tragične posledice u slučaju da padnu na nekog.

Da bi se omogućilo bezbedno kretanje pešaka pored zgrada sa čijih krovova vise ledenice i sprečilo povređivanje i eventualne neželjene posledice, opština Srebrenica angažovala je pripadnike Vatrogasne jedinice da obijaju i uklanjaju ledenice sa stambenih zgrada iznad trotoara.

Lledenice na krovovima u Srebrenici
Foto: Srna / RAS Srbija
Lledenice na krovovima u Srebrenici

Zbog uklanjanja ledenica dolazi do povremenog obustavljanja saobraćaja u centru ove varošice.

Iako je pre nekoliko dana iz opštine izdato upozorenje na opasnost od ledenica i stanari stambenih zgrada upozoreni da su dužni da ih uklone - to nije učinjeno.

Srećom do sada nije došlo do povređivanja.

Vatrogasci kažu da ima mnogo zaključanih potkrovnih stanova u kojima niko ne živi, što onemogućava pristup i uklanjanje ledenica, ali ukazuju i na neodgovornost stanara koji ne uklanjaju ledenice koje su im se sa krova spustile i zakrile prozore.

U Srebrenici nijedna zgrada nema zajednicu etažnih vlasnika, a stanari ne izdvajaju sredstva niti brinu o održavanju stambenih zgrada u kojima žive.