ZAVRŠENA POSETA PREDSEDNIKA RUSIJE: Vučić ispratio Putina (FOTO+VIDEO)

Agencije/Novosti online

17. 01. 2019. u 11:03

Predsednik Rusije Vladimir Putin okončao posetu Srbiji. Potpisan 21 sporazum. Ruski lider uručio Orden Aleksandra Nevskog predsedniku Vučiću

ЗАВРШЕНА ПОСЕТА ПРЕДСЕДНИКА РУСИЈЕ: Вучић испратио Путина (ФОТО+ВИДЕО)

Foto Tanjug, AP

PREDSEDNIK Ruske Federacije Vladimir Putin stigao je u 13 časova u celodnevnu zvaničnu posetu Srbiji, gde mu je domaćin predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Posle pozdrava i rukovanja, Putin i Vučić ušli su u presedničku limuzinu i kolona sa predsednicima krenula je ka centru Beograda, ka Groblju oslobodilaca Beograda i spomeniku Crvenoarmejcu.

Tamo su se, posle intoniranja himni, zaputili ka obeležju Crvenoarmejcima nastradalim u Drugom svetskom ratu, gde su se poklonili senima nastradalih boraca.

Održan je sastanak dva predsednika u Palati Srbija kojem je prisustvuje i državni vrh obe zemlje. Takođe je bio sastanak delegacija Srbije i Rusije, koje su potpisale bilateralne dokumente u prisustvu dvojice predsednika.

Potom je Putin uručio Vučiću Orden Aleksandra Nevskog. Dva državnika zatim su se obratili javnosti.

Posle konferencije za štampu i svečanog ručka, Putin i Vučić obišli su Hram Svetog Save.

PROČITAJTE JOŠ:




PUTINOV AVION U VAZDUŠNOM PROSTORU SRBIJE

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin stiže u celodnevnu zvaničnu posetu Srbiji, gde će mu domaćin biti predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Putin je za Beograd poleteo jutros, oko 9.30 sati po našem vremenu, sa aerodroma Vnukovo u Moskvi za Beograd, preleteo je Belorusiju, Poljsku, Slovačku, Mađarsku i u 11 časova ušao u vazdušni prostor Srbije između Subotice i Sombora.

Prate ga migovi Vojske Srbije i uskoro će stići u Beograd. Na Beogradskom aerodromu dočekaće ga predsednik Srbije Aleksandar Vučić.


PUTINA NA AERODROMU ČEKA NjEGOVA LIMUZINA

Na parkingu u blizni VIP terminala Beogradskog aerodroma već je parkirana limuzina kojom će se predsednik Rusije Vladimir Putin voziti u Beogradu. Reč je o modelu Aurus Senat, iz serije "kortež", a limuzina je napravljena specijalno za Putina, pa se naziva i "Putinomobil".

Dok ostali blindirani automobili koji izađu iz fabrike mogu imati najviše sedam plus bezbednosni sistem, Putinov automobil, kako pisu mediji, premašuje sve do sada napravljene. Radi se o specijalnom blindiranom vozilu, koje se smatra najboljim na svetu, otpornim na napade iz vazduha, bojne otrove, a prilagođen i da izdrži pod vodom.


BILBORDE SA PUTINOVIM LIKOM UNIŠTAVAJU NA KOSOVU

Građani Leposavića koji su jutros išli na posao kažu da su vojnici Kfora uništavali bilborde sa slikama predsednika Rusije Vladimira Putina. Više o tome pročitajte OVDE.

SLETEO AVION S RUSKIM PRIVREDNICIMA

Avion sa ruskim privrednicima, koji su deo delegacije koju predvodi predsednik Rusije Vladimir Putin, sleteo je na beogradski aerodrom nešto pre 11.30. Očekuje se da uskoro na aerodrom "Nikola Tesla" sleti i predsednik Rusije Vladimir Putin.

U pratnji predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina u Beograd su predstavnici više od 40 ruskih kompanija, koje traže partnere među srpskim visokotehnološkim kompanijama.

Očekuje, kada se saberu svi rezultati srpskog IT izvoza iz prethodne godine, da će on premašiti milijardu evra.


U PALATI SRBIJA ŽIVO, NOVINARI SPREMNI

Veliki broj novinara već se okupio u Palati Srbija gde se oko 12.45 časova očekuje dolazak ruskog predsednika Vladimira Putina u pratnji njegovog domaćina predsednika Aleksandra Vučića.

Za posetu predsednika Rusije vlada izuzetno veliko interesovanje novinara, a iz Beograda će o poseti Putina, njenim dimenzijama i porukama izvestavati gotovo 600 novinara, snimatelja i fotoreportera iz 160 redakcija.

Na platou ispred Palate vijore se srpske i ruske zastave, a sve okolne ulice takođe su ukrašene zastavama dve države. Uočljivo je pojačano prisustvo snaga bezbednosti u tom delu grada, a na Palati Srbija i okolnim zgradama raspoređeni su i snajperisti.


KOVAČEVIĆ: RADARI VEĆ PRATE PUTINOV AVION, MIGOVI POČAST, ALI PRE SVEGA BEZBEDNOST

Tri "Miga 29" koji će pratiti predsednika Rusije Vladimira Putina kada uđe u vazdušni prostor Srbije su velika počast, ali pre svega su u funkciji bezbednosti, izjavio je danas general u penziji Vidosav Kovačević.

Kovačević je istakao da je Srbija jedina zemlja u regionu koja ima sposobno vazduhoplovstvo koje čuva svoje nebo, i to zahvaljujući vojnoj pomoći Rusije.

"Ono što se možda ne zna, naši radari već prate Putinov avion. Mi u 126 brigadi imamo vojne radare koji imaju domete između 100 i 200 kilometara van granica Srbije, oni su ga prepoznali i prate ga po ekranima, a onda ga piloti preuzimaju kada uđe u naš vazduši prostor", rekao je Kovačević za Pink.

Takođe, navodi on, treći element sistema protivvazdušne odbrane koji štiti predsednika Putina su raketne jedinice koje su stalno u pripravnosti i to je, kaže Kovačević, sistem koji kod nas dežura 24 sata.


I "NOĆNI VUKOVI" DOČEKUJU PUTINA

Vođa "Noćnih vukova" iz Srbije Saša Savić zajedno sa svojim prijateljima dočekaće predsednika Rusije Vladimira Putina ispred Hrama Svetog Save.

"Mi se stalno krećemo sa narodom, poruke iz Srbije stalno nosimo u Moskvu, kao i iz Moskve u Srbiju. Jako nas raduje dolazak predsednika Putina, što znači jačanje veza između Rusije I Srbije i što Putin podržava našeg predsednika", rekao je Savić.


BRNABIĆ: MOŽEMO BITI HAB ZA RUSKE HAJ-TEK KOMPANIJE

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da Srbija ima jedinstven potencijal da postane odličan hab za ruske visokotehnološke kompanije.

"Zahvaljujući našim izvanrednim kadrovskim potencijalima i bescarinskom izvozu, kako u Rusku Federaciju tako i u zemlje Evropske unije, mi imamo jedinstven potencijal da postanemo odličan hab za ruske visokotehnološke kompanije", poručila je Brnabićeva na prvom digitalnom dijalogu Srbije i Rusije, koji je organizovan u sklopu posete ruskog predsednika Vladimira Putina Beogradu.

Saradnja srpskih i ruskih visokotehnoloških kompanija je, napominje, od izuzetne važnosti za Srbiju, a posebno je značajno, kako kaže, što su neke od najinovativnijih ruskih kompanija, kao što su na primer "Rosatom" ili "Kaspersky" još ranije pokazale interesovanje za poslovanje u Srbiji.

"Tako da nemam sumnje da će današnja poseta doneti još mnogo sličnih rezultata", poručila je Brnabić.


POTPISAN UGOVOR ZNAČAJAN ZA ŽELEZNIČKI SAOBRAĆAJ

Ugovor za projektovanje i izvođenje radova na izgradnji železničke infrastrukture Srbije i izgradnju jedinstvenog Dispečerskog Centra za upravljanje saobraćajem vozova u Srbiji između kompanija Infrastruktura Železnice Srbije i RŽD Internešenel, potpisan je danas u Vladi Srbije.

Ugovor vredan 230 miliona evra potpisali su generalni direktor RŽD Internešenel Sergej Pavlov i generalni dirketor Infrastrukture Železnice Srbije Miroljub Jevtić u prisustvu potpredsednice Vlade i ministarke saobraćaja, građevinarstva, infrastrukture Zorane Mihajlović.


SLETANjE AVIONA VLADIMIRA PUTINA OČEKUJE SE U NAREDNIH 10 MINUTA

Na aerodromu je postavljena svečana garda Vojske Srbije. Na Aerodrom „Nikola Tesla“ stigli su ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin i srpski ambasador u Rusiji Slavenko Terzić. Sletanje aviona Vladimira Putina očekuje se narednih 10 minuta.





PREDSEDNIK RUSIJE DOPUTOVAO U BEOGRAD

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin doputovao je danas u zvaničnu posetu Srbiji, a na aerodromu, gde je njegov avion sleteo u 13.05 sati, dočekao ga je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" ruskom predsedniku je priređen svečani doček, uz crveni tepih i postrojenu Gardu Vojske Srbije.

Kroz vazdušni prostor Srbije, avion ruskog predsednika pratili su avioni Vojske Srbije, Mig 29. Na aerodromu je su ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin i srpski u Rusiji Slavenko Terzić.

Zatim je Vladimir Putin ušao u svoj automobil i kolona se uputila ka centru Beograda. Povorka je krenula ka Groblju oslobodilaca Beograda i spomeniku Crvenoarmejcu.


PRVI TET-A-TET RAZGOVORI U PUTINOVOJ LIMUZINI

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao je šefa ruske države Vladimira Putina na aerodromu, odakle su se, zajedno, Putinovim automobilom, uputili ka Beogradu, što je ostavilo mogućnost da već tokom vožnje, u četiri oka, obave prve razgovore.

Oni će kasnije, pored zvaničnih razgovora u užem, a potom i u širem sastavu, tokom posete, imati unapred planiranih 15 minuta razgovora nasamo.


VENCI NA SPOMENICIMA OSLOBODIOCIMA BEOGRADA I CRVENOARMEJCIMA

Vladimir Putin i Aleksandar Vučić stigli su predsedničkom limuzinom u centar Beograda, na Groblje oslobodiocima Beograda. Posle intoniranja himni Rusije i Srbije, dvojica predsednika zaputila su se ka spomeniku nastradalom Crvenoarmejcu, gde su se poklonili.

Vučić i Putin zatim su položili vence i na Spomenik crvenoarmejcu, koji je podignut u čast ruskih vojnika palih za slobodu srpske prestonice. U jednom trenutku Putin je zastao i pažljivo iščitao imena palih ruskih boraca na spomen-ploči.


DOČEK ISPRED PALATE SRBIJA

Predsednici Srbije i Rusije, Aleksandar Vučić i Vladimir Putin, dočekani su topovskim plotunima i počasnim strojem garde VS ispred Palate Srbije.

foto Ž.Knežević/P.Milošević

PATRIJARH ZA PUTINA SPREMIO IKONU SVETOG SAVE

Patrijarh Irinej uručiće večeras ruskom predsedniku ikonu Svetog Save, u znak lične zahvalnosti i zahvalnosti SPC za podršku Rusije u završetku gradnje hrama na Vračaru.

Ikona, po uzoru na fresku koja se nalazi u Kraljevoj crkvi u Studenici i na kojoj je Sveti Sava prikazan u arhijerejskoj odeći sa jevanđeljem u ruci, rad je našeg najpoznatijeg ikonopisaca Jelene Hinić.


foto Ž.Knežević/P.Milošević



PREDSEDNIK RUSIJE U PALATI SRBIJA

Predsednik Srbije priredio je za predsednika Rusije svečani docek ispred Palate Srbija, uz 10 počasnih plotuna, intoniranje himne dve države i smotru počasne garde.

U ruskoj delegaciji su između ostalih šef diplomatije Sergej Lavrov, ministar energetike Aleksandar Novak, šef Gasproma Aleksej Miler i drugi, a dočeku su prisustvovali premijerka Ana Brnabić i ministri srpske vlade.

foto Ž.Knežević/P.Milošević

Vučić i Putin su se zatim uputili na sastanak u užem formatu.

Na putu do sale za sastanak ruski predsednik obisao je, u društvu svog doma predsednika Vučića, izložbu "Srpsko-ruske veze u dokumentima Arhiva Srbije od 1804 do 1918".


SASTANAK PUTINA I VUČIĆA U PALATI SRBIJA

„Srbija i Rusija su iskreni prijatelji, hvala vam lično, predsedniče Putine na trudu, radu, poštovanju i ljubavi za izgradnju rusko-srpskih odnosa“, rekao je Vučić.

Srpski predsednik je podsetio na ekonomske uspehe u odnosima Srbije i Rusije, kao i u vojnoj saradnji.

Više pročitajte OVDE

„Srbija je postala pouzdan partner Ruskoj Federaciji“, rekao je Vučić.

On se zahvalio ruskom predsedniku na podršci Srbiji.


PUTIN: HVALA SRBIMA NA TOPLOM PRIJEMU

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je tokom posete u Beogradu da bliske veze i duhovna bliskost srpskog i ruskog naroda pomažu u građenju budućnosti i zahvalio se "bratskom srpskom narodu" na toplom prijemu.

Putin je pre sastanka s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem rekao je da je robna razmena između dve zemlje porasla na dve milijarde dolara i da je dobro što su odnosi sve bolji.

"Drago mi je da imam priliku da posetim prijateljsku i bratsku Srbiju i da razgovaramo o tome šta je urađeno i šta još može da se uradi", naveo je Putin.

Ruski lider je zahvalio Vučiću na angažovanju u razvoju bilateralnih odnosa.

foto Tanjug



AP: PUTIN SLETEO, AVION PRATILI "MIGOVI" KOJE JE DONIRALA RUSIJA

Američka agencija AP u izveštaju iz Beograda ocenjuje da je predsednik Rusije došao u posetu Srbiji kako bi iskazao podršku lideru Aleksandru Vučiću i njegovoj "pro-Moskovskoj politici".

AP ističe da je Putin sleteo na beogradski aerodrom nakon što je njegov avion kroz srpski vazdušni prostor prošao u pratnji borbenih aviona "MiG-29", koje je Rusija nedavno donirala Srbiji.

"Srbija je zadržala bliske veze sa tradicionalnim slovenskim saveznikom, iako zemlja nastoji da postane članica Evropske unije" piše AP i podseća da se Beograd nije pridružio zapadnim sankcijama protiv Rusije zbog Ukrajine.

Srbija, takođe ističe agencija, ostaje izvan NATO.

Odnosi dve zemlje dodatno su osnaženi, kaže agencija, nakon što je Putin "pojačao napore za vraćanje uticaja Moskve u bivšim komunističkim zemljama Istočne Evrope".


FOTOGRAFIJA SRPSKIH „MIGOVA“ SA PROZORA PUTINOVOG AVIONA

Putinov avion iznad Beograda pratili su lovci „mig-29“, koje je ranije Rusija isporučila Srbiji u okviru vojno-tehničke saradnje.



— Kremlevskiй pul RIA (@Kremlinpool_RIA) January 17, 2019



RUSKI FOND ULAŽE U SRBIJU 500 MILIONA DOLARA

Kiril Dmitrjev iz Ruskog fonda direktnih investicija najavio je da je ta institucija spremna da u naredne dve godine uloži 500 milona dolara.


POČEO PLENARNI SASTANAK DELEGACIJA SRBIJE I RUSIJE

Plenarni sastanak delegacija Rusije i Srbije počeo je danas u Beogradu posle razgovora ruskog i srpskog predsednika, Vladimira Putina i Aleksandra Vučića uz učešće najbližih saradnika.

Na plenarnom sastanku učestvuju članovi vlada Srbije i Rusije.

Prisutni su, između ostalih, premijerka Srbije Ana Brnabić, ministri spoljnih i unutrašnjih poslova, Ivica Dačić i Nebojša Stefanović, ministar odbrane Aleksandar Vulin, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov i direktor Roskosmosa Dmitrij Rogozin.

Nakon sastanka delegacija, ruski predsednik uručiće predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću Orden Aleksandra Nevskog.


GRAĐANI ČEKAJU PUTINA SA ZASTAVAMA I TRANSPARENTIMA

U centru Beograda kod Palate Albanija okupio se veći broj građana koji će oko 17 časova krenuti ka Hramu svetog Save da pozdrave predsednika Rusije Vladimira Putina.

Saobraćaj u tom delu grada ne funkcioniše, a građani se nalaze u blizini Palate Albanija i na Terazijama.

Na čelu kolone su veliki transparent "Jedan od 300 miliona", transparent sa slikama ruskog i srpskog predsednika, kao i transparent "Srbija-Rusija večni prijatelji".

Veći broj građana nosi zastave Srbije.

Naročito se ističe nekoliko većih zastava na kojima piše "Vučiću-Srbine", a vidi se i nekoliko zastava na kojima je ukomponovan srpski i ruski grb.

Parkiran je i kamion sa zvučnicima.
Foto D.Stevanović

Na skup u Beograd krenuo je veći broj građana autobusima iz drugih gradova, a u organizaciju putovanja uključili su se i organi lokalne samouprave i opštinski odbori vladajućih stranaka.

Zvanično, skup je jedino najavilo Udruženje Centar za razvoj Beograda koje tvrdi da za to nema zvaničnu podršku Vlade Srbije niti vladajućih partija

Predstavnici Srpske napredne stranke pozivali su pristalice putem društvenih mreža da dočekaju Putina i dođu na "šetaju za pristojnu i normalnu Srbiju koja ume da ceni prijatelje".

Na sajtu Grada Beograda navedeno je da će se šetnja kretati trasom Studentski trg – Vasina – Kolarčeva – Terazije – Kralja Milana – Slavija – Bulevar oslobođenja.

U STOPU PRATI RUSKOG ŠEFA: UZ PUTINA I TELOHRANITELj S „ČEGETOM“

Predsednika Rusije Vladimira Putina je, prilikom dolaska u Beograd, u stopu pratio telohranitelj sa crnom aktovkom u rukama - poznatom kao "čeget".

On se neće odvajati od ruskog predsednika, a razlog za to je što se u torbi nalaze kontrole za nuklearno naoružanje Rusije. Više o tome pročitajte OVDE.





PUTIN URUČIO ORDEN VUČIĆU

Lider Rusije Vladimir Putin uručio je Orden Aleksandra Nevskog predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću pošto su svečano potpisani bilateralni sporazumi delegacija.

GRAĐANI ISPRED HRAMA: VLADIMIR JE SRPSKO IME

Građani koji su stigli ispred Hrama Svetog Save da bi sačekali ruskog predsednika Vladimira Putina kažu da su presrećni što će imati priliku da pozdrave najvećieg prijatelja Srbije i kako ističu "prvi čovek sveta".

Građani, iz svih delova Srbije, sa mnogo emocija govore o prijateljstvu ruskog i srpskog naroda, o predsednicima Putinu i Vučiću, a skandira se "Putinu Srbine, Vučiću Srbine"

Među prvima na plato je došao Branislav Vuković iz Surčina sa fotografijom predsednika Putina i natpisom "Spasibo"t.

Vuković kaže da govori ruski kao srpski i da je više puta bio u Rusiji, a očekuje da će tokom posete predsednika Putina biti potpisani važni ugovori.

"Da vidimo sta nam valja činiti i šta je dobro i za Rusiju i za Srbiju", kaže Vuković, uz konstataciju da mu nije teško da stoji nekoliko sati jer je Putin zaslužio poštovanje.

Dušan Nikoletić iz Novog Sada očekuje da Srbiju, kako navodi, više niko ne sme da pipne i zahvaljući Putinu Srbija ne bude više ničiji patron.

"To će biti zahvaljujući Putinu", kaže Nikoletić.

Slavko Milojević iz Koceljeve, kako za sebe kaže veliki Vučićev prijatelj još od trenutka kada je ispunio njegovu molbu da se obnovi most u selu Družetić, došao je jer ima želju da vidi "Putina Srbina".

On kaže da su Rusi uvek pomagali srpskom narodu i "da ga nikad nisu bomdardovali.

"Vladimir je srpsko ime. On je uložio u ovaj Hram i još će ulagati"rekao je Milojević.

VUČIĆ O SARADNjI SA RUSIJOM: VELIKI SU PLANOVI PRED NAMA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je jako zadovoljan velikim brojem sporazuma potpisanim između Srbije i Rusije tokom posete ruske delegacije predvođene predsednikom Vladimirom Putinom.

Opširnije pročitajte OVDE.


PUTIN DOBIO ŠARPLANINCA NA POKLON

Ruski predsednik dobio je na dar štene šarplaninca. Opširnije pročitajte OVDE.

SVEČANI RUČAK U PUTINOVU ČAST SA 100 ZVANICA (FOTO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić priredio je svečani ručak u čast predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina, na kojem je 100 zvanica.

Pored najviših zvaničnika dve zemlje, ministara i drugih članova delegacija, svečanom ručku, prema ranijoj najavi, prisustvuje i jedan broj uglednih zvanica, javnih ličnosti, poput Emira Kusturice, glumca Miloša Bikovića i drugih.


KOLONA GRAĐANA PRISTIŽE NA PLATO KOD HRAMA SVETOG SAVE

Kolona građana, kojima se na putu od Terazija do Slavije pridružuju građani koji stižu iz drugih pravaca, i dalje pristiže na plato isped Hrama "Svetog Save" na Vračaru, gde se kasnije večeras očekuje poseta predsednika Rusije i Srbije.

Ispred Hrama je postavljen video-bim, kao i na Slaviji, gde se puštaju i ruske pesme.

Oni su prethodno sa Terazija krenuli u šetnju podrške predsednicima Rusije i Srbije Vladimiru Putinu i Aleksandru Vučiću Ulicom kralja Milana, a predviđeno je da kod Hrama Svetog Save pozdrave dva predsednika.

Na čelu kolone građani nose transparente na kojima piše: Spasiba president i Za slobodnu i pristojnu Srbiju. Okupljeni govore: Spasiba (hvala), a u koloni je i kamion u kome je trubački okrestar Dejana Petrovića.

Takođe, oni nose zastave Srbije, zastave sa likom Aleksandra Vučiha na kojima piše "Vučić Srbija", zatim zastave sa obeležjima SNS na kojima piše "Vučiću Srbine", transparent na kome su fotografije srpskog i ruskog lidera, a može se videti i transparent na kome piše: "Jedan od 300 miliona".

Na nekim transparentima stoji i napis Kosovska Mitrovica i Gračanica.

SAOBRAĆAJ U BEOGRADU

Saobraćaj na Gazeli, autoputu, u Bulevaru Milutina Milankovića i Ruzveltovoj normalizovan je posle blokade, a Brankov most je posle dva sata otvoren.

ROJTERS PRENEO PUTINA O VOJSCI KOSOVA

Britanska agencija Rojters prenela je iz Beograda izjavu ruskog predsednika Vladimira Putina u kojoj je, kako navode, optužio vlasti u Prištini da preduzimaju provokativne korake (poteze), poput uspostavljanja vojske.

Navodi se da je tu izjavu dao na zajedničkoj konferenciji sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu.

Agencija prenosi da je Putin za taj potez rekao da je "povećao tenzije sa Srbijom" i da može da destabilizuje region, kao i da je uspostavljanje vojske nezakonito.


CVIJANOVIĆ I DODIK: ŠIRITI SARADNjU RUSIJE I SRPSKE

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da je počastvovana što je u Beogradu gde su se sastale delegacije Rusije i Srbije, i dodala da je i Rusija važan partner Republike Srpske.

"Imamo mnogo zajedničkih projekata. Važno je zadržati dobar nivo razumevanja i širiti saradnju", rekla je Cvijanovićeva, prenosi RTRS.

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, koji je takođe u Beogradu, podsetio je da Rusija i RS imaju dobre odnose i istakao da Srpska želi da ojača saradnju sa Ruskom Federacijom u oblasti obrazovanja.

"Veoma važno je reći da sam ja ovde kao srpski član Predsedništva BiH, ali moj primarni interes je Republika Srpska. Smatram svojom obavezom i dužnošću da primarno afirmišem interese Srpske", rekao je Dodik.

MUP: KOD HRAMA IZMEĐU 120.000 I 125.000 GRAĐANA

Prema procenama policije na ulicama u blizini Hrama Svetog Save, kao i na samom platou, trenutno se nalazi između 120.000 i 125.000 građana, rekao je načelnik Policijske uprave za Grad Beograd Milan Stanić.

"Na skup su došli ljudi iz svih krajeva Beograda, ali i cele Srbije, a sve se trenutno odvija bez ikakvih problema", dodao je Stanić za Tanjug.

Stanić je rekao da su pripadnici MUP-a, u saradnji sa drugim državnim organima, preduzeli su sve neophodne mere bezbednosti kako bi skup, ali i cela poseta predsednika Rusije Vladimira Pztina protekla u najboljem mogucem redu.

"Imajući u vidu da se ovoliki broj ljudi okupio na ulicama, došlo je do izmene režima saobraćaja u pojedinim ulicama u centru Beograda, te stoga apelujemo na sve građane za malo strepljenja i razumevanja", rekao je Stanić.

PUTIN SA FOLKLORAŠIMA (FOTO)

Ruski predsednik Vladimir Putin slikao se sa članovim kulturno-umetničkog društva posle svečanog ručka u Palati Srbija.



SUMNjIVI AUTOMOBIL KOD HRAMA SVETOG SAVE

Ispred Hrama Svetog Save okupilo više desetina hiljada ljudi, a na platou je došlo do manjeg incidenta, kada je policija morala da interveniše i pretrese jedan automobil sa tablicama iz Albanije, javio je RTS.

Kako navodi javni servis Srbije, pripadnicima bezbenosnih službi ovaj auto je bio sumnjiv, tako da su hitno preduzeli njegovu proveru.

Ispostavilo se pak da je uzbuna bila lažna, jer je u automobilu zapravo bio ruski diplomata koji je na službi u ambasadi te zemlje u Albaniji, i da je kako se navodi automobil u vlasništvu ambasade, navodi RTS.

Kako se navodi, ruski diplomata je na skup došao po službenoj dužnosti.

PUTINA KOD HRAMA DOČEKAO VUČIĆ (FOTO+VIDEO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao je večeras ispred Hrama Svetog Sace na Vračaru, zajedno sa patrijarhom Irinejom, uz zvuke zvona sa hrama, predsednika Rusije Vladimira Putina, sa kojim će obići kriptu i mozaik koji izvode ruski umetnici.

Na platou ispred Hrama, i u okolnim ulicama okupilo se, prema procenama MUP-a, između 120.000 i 125.000 ljudi.
Građani nose srpske i ruske zastave, a čuju se zvona.



DAČIĆ ODRŽAO OBEĆANjE I OTPEVAO KALjINKU

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić održao je obećanje dato u “Novostima” i otpevao Kaljinku tokom svečanog ručka priređenom u čast predsednika Rusije Vladimira Putina u Palati Srbija. Opširnije pročitajte OVDE.

POSETA TEMELj ZA ZDRAVIJE I ISKRENIJE ODNOSE SRBIJE I RUSIJE

Poseta predsednika Rusije Vladimira Putina može da bude temelj za zdravije i iskrenije odnose Srbije i Rusije i prilika da dve zemlje prošire saradnju tako da ona ne šteti evropskim integracijama i konsolidaciji demokratije, smatra direktorka Centra za evroatlantske integracije Jelena Milić.

"Danas je bio dobar dan za Srbiju, nastavak evropskih integracija i mogućnost postizanja kompromisa u pregovorima sa Prištinom", rekla je Milić Tanjugu.

PUTIN: HVALA VAM NA PRIJATELjSTVU

Hvala vam na prijateljstvu, poručio je večeras na srpskom jeziku predsednik Rusije Vladimir Putin po izlasku iz Hrama Svetog Save ogromnom broju građana koji su se okupili večeras u želji da vide i čuju šefa ruske države.

Posetom vračarskom Hramu Putin završio jednodnevnu posetu našoj zemlji, četvrtu po redu. Opširnije pročitajte OVDE.


VUČIĆ ISPRATIO PUTINA (FOTO)

Vučić je ispratio Putina na Aerodromu Nikola Tesla i tom prilikom mu je rekao da bi voleo da se ponovo vide na proslavi 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, koja se obeležava krajem godine.




BIKOVIĆ ZA "NOVOSTI" POSLE RUČKA SA PUTINOM: OTVARAJU NAM SE VRATA SARADNjE

Poseta Vladimira Putina je veoma važna zato što se, pored svih ostalih dogovora koji su postignuti, otvaraju vrata i za saradnju u kulturi, a posebno u kinematografiji, rekao je naš list Miloš Biković. Opširnije pročitajte OVDE.

KUSTURICA I PUTIN DOGOVORILI SUSRET U MOSKVI

Reditelj i predsednik Rusije u kratkom prijateljskom razgovoru postigli saglasnost o jačanju i institucionalizaciji kulturnih veza dve zemlje

Reditelj Emir Kusturica razgovarao je večeras u Beogradu sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, a dogovorili su se da se uskoro sastanu u Moskvi, javila je Srna.

Putin i Kusturica su u kratkom prijateljskom razgovoru postigli saglasnost o jačanju i institucionalizaciji kulturnih veza Rusije i Srbije.

Predsednik Rusije je pružio podršku poboljšanju uslova pod kojima se održavaju Festival klasične ruske muzike "Baljšoj" i Teatarski festival na Mećavniku, gde se okupljaju studenti iz Rusije i celog sveta.

Kusturica je izjavio Srni da je ruskom predsedniku preneo da je Republika Srpska veoma važan faktor i da je jačanje međusobnog prijateljstva RS i Rusije vrlo bitan detalj.

"Predsednik Putin je rekao da mu i duhom i delom odgovara gospodin Milorad Dodik", kazao je Kusturica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (86)

Vlada

17.01.2019. 12:50

I privreda i politika. Biće ovo više nego uspešna poseta. U IT sektoru postoji mesto za saradnju.

LJUBICA

17.01.2019. 13:36

Dobro nam dosao Predsednice! Da si nam ziv i zdrav i da te dragi bog cuva. Srbija Te voli !!!

naranca

18.01.2019. 02:00

@dasa - '@cako "Posao".Crnogorac zasto koristis reci kojima ne znas znacenje?

Pedja

17.01.2019. 18:58

Koliko je ljudi bilo dovezeno na silu? Sramota sta radite ovom narodu. Zbog plata od 30.000 din po javnim preduzecima,ljudi se ponizavaju i idu na sve stranacke skupove. Ostavite se takvih poslova. Niste valjda toliko nesposobni,da ne znate nista drugo da radite?

Kosta

18.01.2019. 05:51

@Pedja - Znalo se da takvi kao ti nece doci,cekate vi vas dan za vaseg vodju,Subotom uvece seta "elitna" druzina,a koliko vas se skupi ni stadion "Palilulca" ne mozete da napunite.

Leon

18.01.2019. 07:12

@Pedja - Takvih provokatora je uvek bilo i biće.Ignorisanje je pravi lek za vas...

Vertical Limit

17.01.2019. 18:59

Mene zanima koliko je autobusa bilo i koliko ih je Sns obezbedio???Iz Lazarevca je islo 18 buseva ljudi koji su njihovi clanovi bili su ucenjeni tacnije primorani...Da se zna veliki sam Rusofil ali ovo sto radi veliki vodja je jadno

zaliv.net

17.01.2019. 23:51

@Vertical Limit - Ja sam bio samoinicijativno sa kumom i sinom, sreli smo mnogo prijatelja koji su isto tako bili....niko od nas nije u SNS-u i vecina nas verovatno nije glasala za Vucica. Posle ovoga vecina nas ce da glasa za Vucica, jer mi boljeg i sigurnijeg vodju trenutno nemamo, ako Putin njemu veruje a svi znamo da ruske sluzbe vrlo dobro poznaju situaciju onda nema rzloga da mu i srpski narod veruje. Ja nisam rusofil ali sam dovoljno pametan da vidim da nam od zapada nema NISTA!

Rusi braca

17.01.2019. 19:44

Sto rusi ne naprave bazu na Kosovu...?....Ne smeju protiv amera...a mi se lozimo na njih...!!!

naranca

18.01.2019. 01:51

@Rusi braca - @rusi braca napravice al skupo...Niko nema toliko para za bacanje za glupe projekte od NATO!To je ko kad bi napravili bazu na Triglavu beskorisni hotel.

Kosta

18.01.2019. 05:46

@Rusi braca - Gde si ti pokupio toliku pamet? Verovatno si studirao kod amera!

Leon

18.01.2019. 07:07

@Rusi braca - Rusi su svesni da ako bi došlo do dvoboja sa amerima na Kosovu da bi Srbi nastradali e zato se suzdržavaju ,dok amere nije briga oni stalno rade na tome da zaratuju na ovom prostoru da bi što više Srba nastradalo.Zato pamet u glavu i sve izazove IGNORISATI.

Нема издаје, нема предаје!

17.01.2019. 21:37

@Šipac - Ја би прво у твоју вољену НДХ2.Само са тупо секиром у рукама.За почетак.

Šipac

17.01.2019. 22:26

@Šipac - Jel ti još ćekaš Ruse,pa da dodješ?Pa Rusi su bili,pa se vratili „repom pod guzu“

naranca

18.01.2019. 01:48

@Šipac - @sipac Ko je lud da ide u tu crnu rupu!!!!Pa i vi se razbezaste .Neki cak i po Hagu.Svuda bolje nego Tacidiji.

Марчелло

17.01.2019. 22:05

Опет неваља.Све што се уради неваља. Па видели сте колико је било људи. Много Дошли да поздраве Путина.Па морали су доћи организовано.

Goxy

17.01.2019. 22:10

Ne znam samo kako neko u ovome vidi nesto lose.a za ove poput sipca, sto kaze sto ne odu na Kosovo treba da znaju da mi necemo da ratujemo ne zato sto mislimo da smo slabiji nego zato sto zelimo da napredujemo.sipci morate biti svesni da ste za srbe jos uvek misevi! A rusi mozda nisu jaci od amera ali su dovoljno jaki da u danu uniste ameriku i celu planetu!

"JUNAK NA KVADRAT"

17.01.2019. 22:10

Ovi Đilasovi se pojedose zivi sto je bilo ovoliko naroda da doceka Putina. E pa crknite od muke!

Merops

17.01.2019. 22:34

Dragi moj SIPAC, dali znas onu poslovicu, ko se zadnji smeje najsladje se smeje, a vas ce KiM da pojede r a k sto vam ga je poslao vas veliki i vas uvazeni brat amerikanac zvani Klinton sa onim raketama punim uranijuma, nemojte to da zaboravote kada god stavite u usta bilo sta sto je ubrano u KiM

bager

18.01.2019. 09:01

@Igor - Avioni kao svaka masina se odrzavaju ,zamenjuju delovi itd znaci delovi su potrebni ,ali glupson to ne moze da shvati

Ceca

17.01.2019. 23:36

Bilo je velicanstveno i mnogo VAZNO! To treba da shvate ovi "otporasi" a i ustase i siptari koji daju ovakve komentare! On je br 1 u svemu! Ziv bio I dugo, dugo vladao!

srpski patriota

18.01.2019. 00:08

Da odgovorim šipcu .Na srpsko kosovo ste došli kao turske sluge a završićete kao američke.Vaši geni su takvi ako ih ne izmeni ameročki uranijum.

Nada

18.01.2019. 00:10

Niko nije primetio da NIKOLIĆA u ovoj priči nema nigde, a prima masnu platu kao neki izmišljeni koordinator za veze sa Rusijom?? Hm..

ranko75

18.01.2019. 06:18

@Nada - Nije to privatna zurka pa da dolazi ako nije uvrsten u protokol, a zasto nije uvrsten pitajte Dacica i Vucica.

Pero

18.01.2019. 00:18

Sve je bilo lepo od doceka do ispracaja ali meni jedno nije jasno zasto nigde nismo videli bifseg presednika Srbije Nikolica valda on obavlja jedno radno mesto zaradnja sa Rusijom

bager

18.01.2019. 08:58

@Pero - Ne obavlja taj nista,,fiktivno radno mesto ,,samo je plata istinska Milion evro mesecno za prevaru ali to sve narod placa,,,zahtevajtte ukidanje te nazovi komisje privatne komisije,,po potrebi manifestujte,,pokazite svetu da vas kradu i varaju

Micha

18.01.2019. 06:24

Ne sećam se da je neko duže boravio u Srbiji - punih 6 sati : od 13:15 do 19:-15.

Rođo Internationalr

18.01.2019. 07:51

Braćo Srbi zar Vam mi Hrvati nismo Bliži od Rusa?? Umjesto da se izmirimo i da protjeramo sve okupatore Vi ovako... Niko Vam nije bliži od nas... Iskoristit će Vas ruši malo isto ko i nas Amerikanci i Nijemci...

Sneg

19.01.2019. 00:33

Ovo se Dogodilo kao u Snu Sa Predsednikom Putinom . Sve Predivno ali Kratko. Dodjite nam Opet.