Srbija

Četvrtak, 17.01.2019.

08:19

Novi podaci otkrivaju - Rusi "grabe" i srpski hulahop

Ruska Federacija je četvrti spoljnotrgovinski partner Srbije.

Izvor: Tanjug

Novi podaci otkrivaju - Rusi
Foto: Thinkstock

Prema poslednjim dostupnim podacima, za 11 meseci prošle godine izvoz u Rusiju je iznosio 954,6 miliona dolara što je za četiri procenta više nego u istom periodu 2017.

Uvoz iz Rusije, s druge strane, beleži rast od 30 odsto i do početka decembra prošle godine vredeo je 1,84 milijardi dolara.

Zanimljivo je da pored jabuka koje tradicionalno izvozimo u tu zemlju i koje zauzimaju prvo mesto na listi izvoznih proizvoda Srbije, Rusi na drugom mestu iz naše zemlje najviše kupuju sintetičke hulahop čarape.

Kada je reč o ostalim proizvodima koje plasiramo na tržište Ruske federacije, na spisku su hartija i karton, lekovi, spoljne pneumatske gume, pumpe, sir, jagode...

U Srbiju iz Rusije stiže nafta i ulja od bitumenoznih minerala, gas, žica od rafinisanog bakra, sirovi aluminijum, kameni ugalj koks, cigarete...

Na osnovu podataka Ministarstva finansija Republike Srbije - Uprava carine, sa Ruskom Federacijom posluje 1.647 privrednih subjekata u Srbiji.

Prema podacima Agencije za privredne registre na teritoriji Srbije registrovano je 851 aktivnih privrednih subjekata čiji su većinski vlasnici državljani Rusije, odnosno pravna lica registrovana u Ruskoj Federaciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

21 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Podeli: