"Nova era - resetujemo oblast nukelarne energije u Srbiji"

Nova era u oblasti nuklearne energije u Srbiji počinje danas potpisivanjem sporazuma s Rusijom, odnosno ruskom državnom korporacijom "Rosatom".

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 17.01.2019.

08:01

Foto: Thinkstock

To je izjavio generalni direktor te korporacije Aleksej Lihačov. Tokom posete Srbiji ruskog predsednika Vladimira Putina biće potpisan Sporazum dve vlade o saradnji u oblasti upotrebe nuklearne energije u mirnodopske svrhe i Zajednička izjava o strateškom partnerstvu Srbije i Rusije u izgradnji Centra za nukleurnu nauku, tehnologije i inovacije.

"Sutra počinje nova era - resetujemo oblast nuklearne energije u Srbiji, razvijamo digitalne tehnologije i idemo napred, počinje renesansa nuklearnih potencijala koji su nekada postojali", rekao je Lihačov na zajedničkoj konferenciji za medije u Beogradu s ministrom za inovacije i tehnološki razvoj Srbije Nenadom Popovićem.

Popović je ocenio da će ti sporazumi Srbiju vratiti na mesto koje joj pripada na polju primene nuklearne energije, ali i obnoviti tradicionalno dobre odnose sa Rusijom u toj oblasti.

"Sporazumi sadrže inovacioni i digitalnu komponentu kao i nuklearnu energetiku. Radi se o upotrebi nuklearne energije u mirnodopske svrhe, o potencijalu koji ima u medicini - lečenju karcinoma, poljoprivredi i čistoj vodi", rekao je Popović.

Dokumenti će doprineti otvaranju radnih mesta, razvoju novih tehnologija i znanja, inovacija i digitalizacije, kazao je srpski ministar dodao da njihova realizacija otvara novo poglavlje u ekonomskim odnosima Rusije i Srbije.

"Rosatom" se, kako je dodao, osim atomskom i nukleranom energijom bavi i vetro i elektroenergetikom.

"Povećanje efikasnosti ekonomije, razvoj poljoprivrede, medicine, obrazovanja, kao i podizanje kvaliteta života i životnog standarda teško je zamisliti bez primene mirnog atoma", kazao je Popović i dodao da će korist od saradnje imati naučno-istraživačke organizacije, fakulteti i instituti.

Prema njegovim rečima, izgradnja prvog naučno-tehnološkog inovacionog centra počeće krajem ili početkom godine.

Lihačov je pozvao srpske naučnike da se uključe u "avangrdni projekat" brzih reaktora koji objedinjuje ruske i evropske naučnike.

Prema njegovim rečima, podizanje potencijala u toj oblasti predstavlja rad i u oblasti medicine, poljoprivrede, poznavanja materijala, stvaranje novih kompozita i veštačkih materijala.

"Radimo u oblastima gde su ljudi iz Srbije ostavili značajne rezultate, razvijamo kompozitne materijale, znamo da je Srbija zemlja usmerena na čiste ekološke tehnologije i spremni smo da sa vama razvijamo sva naša dostignuća", rekao je direktor te avangardne kompanije koja stvara nove kompozite.

Na konferenciji je najavljeno i da će srpski studenti od septembra krenuti da uče na ruskim najprestižnijim fakultetima u oblasti nuklearne enerigije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

23 h

Podeli: