Dostupni linkovi

Najmanje 14 žrtava napada u Keniji, opsada okončana


Specijalne bezbednosne snage Kenije na mestu pod opsadom, 15. januara 2019.
Specijalne bezbednosne snage Kenije na mestu pod opsadom, 15. januara 2019.

Predsednik Kenije Uhuru Kenyatta rekao je da je opsada hotelskog kompleksa u Najrobiju gotova i da su svi napadači "eliminisani", prenosi BBC. Naoružani napadači su u utorak napali kompleks u okrugu Vestlands u glavnom gradu Kenije, ubivši najmanje 14 ljudi. Zvaničnici su nekoliko sati nakon napada objavili da je opsada gotova, međutim pucnjava i eksplozije čuli su se i u sredu rano ujutru po lokalnom vremenu.

Somalijska militantna grupa al-Shabab izjavila je da stoji iza napada. Nije poznato koliko je bilo napadača. U kompleksu se nalazi hotel DusitD2 kao i poslovne kancelarije.

Među žrtvama je i jedan američki državljanin, saopštio je američki Stejt department, a strahuje se da je stradao i jedan državljanin Velike Britanije. "Sada mogu da potvrdim ... da je bezbednosna operacija u Dusitu završena i da su svi teroristi eliminisani", rekao je kenijski predsednik. "Tražićemo svaku osobu koja je uključena", dodao je, obećavajući da će nastaviti da goni "al-Shabab" "neumorno". "Mi smo zemlja vođena zakonima i propisima - zemlja koja prihvata mirnu koegzistenciju ... Ali moram takođe da kažem da smo i nacija koja nikada ne zaboravlja one koji su povredili našu decu”, poručio je predsednik Kenije.

XS
SM
MD
LG