KOŠARKAŠICA POMAŽE AUTISTIČNOJ DECI: Leči mališane bez lekova

B. CARANOVIĆ

15. 01. 2019. u 22:02

Košarkašica Ljiljana Stanojević patentirala terapiju za autistične mališane

КОШАРКАШИЦА ПОМАЖЕ АУТИСТИЧНОЈ ДЕЦИ: Лечи малишане без лекова

Radi se u malim grupama do pet mališana i uz podršku pravih sportista Foto Privatna arhiva

PROSLAVLjENA košarkašica Ljiljana Stanojević, nosilac nacionalnog priznanja, posle dugogodišnje sportske karijere posvetila je život pomaganju autističnoj deci. Osmislila je program, jedinstven u svetu, kojim se deci sa autizmom, Daunovim sindromom i poteškoćama u kretanju i razvoju pomaže specijalnim motoričkim vežbama. Za proteklih osam godina, od kada je patentirala likso terapiju u Zavodu za intelektualnu svojinu Srbije, njen program je pomogao najmanje stotini mališana.

Kako ova košarkaška reprezentativka, sa diplomama Pravnog fakulteta, Fakulteta za menadžment i Sportske akademije kaže, u smanjenju agresije bez lekova kod autistične dece učinak je stoprocentan. Terapije se finansiraju kroz projekte, tako da su za decu i roditelje besplatne.

- Program koristi motoriku i elemente sporta kao glavni terapijski tretman za unapređenje sposobnosti, uz multistručni pristup - kaže Stanojevićeva. - Višedecenijskim istraživanjem sam dokazala da se ovom terapijom smanjuje agresija, poboljšava kretanje, unapređuju komunikacija i socijalizacija. I sve to bez medikamenata! Uglavnom se agresija kod dece sa autizmom tretira lekovima koji imaju razne negativne posledice na mozak i organizam.

Prema njenim rečima, rezultati su fantastični, a najbolji pokazatelj su joj neizmerna zahvalnost i oduševljenje roditelja koji, posle bezbroj pokušaja, konačno mogu da dopru do mališana ili da obuzdaju njihovu agresiju.


Ljiljana Stanojević

- Za svako dete smišljam individulane vežbe nakon što vidim koje poteškoće ima i na koji način mu se mora prići - kaže naša sagovornica. - Ne postoji jedinstven pristup deci koja pate od autizma. Radim sa malim grupama do pet mališana ili individualno. Ono po čemu smo jedinstveni jeste to što se u naš program uključuju i deca sa velikim poteškoćama, koja ne govore, ne kontrolišu sfinktere, koja su asocijalna, agresivna... U rekordnom roku vežbama unapređujemo njihove sposobnosti.

Odnedavno se ovi treninzi izvode u posebno adaptiranom prostoru Sportskog udruženja "Liks" u Jajincima.

- Neophodno je da svako dete najmanje godinu dana dolazi na vežbe da bi bilo rezulatata i efekata - objašnjava Stanojevićeva. - Na terapiji su uvek prisutni i fizioterapeut, psiholog i defektolog. Do sada su nas roditelji pronalazili preko škola, vrtića i udruženja koja se bave decom sa autizmom.

Prema rečima Radmile Protić, majke autističnog Voje, od kada ide na motoričku terapiju dečak je manje agresivan, poslušniji je i čak izgovara neke reči.

- Posebno mi je drago što se sve radi kroz vežbe, jer moje dete drugačije ne bi moglo da bude u sportu - kaže ova majka. - Mnogo nam znači i to što je program besplatan, jer je svaka aktivnost za njih preskupa i mi ne bismo mogli da se uključimo da je drugačije.

Oduševljena je i Biljana Stanimirović, majka malog Miloša.

- Ovo je nešto posebno. Sinu sam uz Ljiljanine treninge i instrukcije skinula pelene, mnogo manje je agresivan, postao je poslušniji. Naučio je i da komunicira. Iako je to neverbalano, sada se sa njim lepo sporazumevamo.

Neophodno je da svako dete najmanje godinu dana dolazi na vežbe da bi bilo rezulatata i efekata

POHVALA SPORTISTIMA

POHVALILA bih sportiste, njihovu pozitivnu energiju i veliko srce - kaže Ljiljana. - Koristim svoje sportske prijatelje da podrže decu sa autizmom koja su na programu likso terapije. Putujemo na inkluzivne sportske treninge, gde smo gosti raznih ekipa, treniramo i družimo se sa njima. To je fantastična terapija za ovu decu i melem na ranu za roditelje, koji su srećni što se njihovi mališani druže sa vršnjacima. Bili smo gosti "Palminih tigrova" u Jagodini, Veslačkog kluba "palić" , Boćarskog kluba "Ruma" u Novom Sadu, Rukometnog kluba Vojvodina...


TAKMIČENjE

OVE godine Udruženje "Liks" Ljiljane Stanojević obeležava dve i po decenije rada. Uz program za mališane sa autizmom, njen klub organizuje i takmičenje podređeno sposobnostima dece, kao što je "Liks open kup" u motorici za decu sa autizmom i teškoćama. Sufinansira ga Sekretarijat za sport i na njemu svake godine učestvuje više 100 dečaka i devojčica.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije