Najnovije vesti
Vesti Politika
BIVŠI HAŠKI TUŽILAC SADA ADVOKAT VOĐA OVK Tapušković: Džefri Najs je uništavao dokaze o "žutoj kući"

BIVŠI HAŠKI TUŽILAC SADA ADVOKAT VOĐA OVK Tapušković: Džefri Najs je uništavao dokaze o "žutoj kući"

Kao tužilac Haškog tribunala Džefri Najs imao je udela u uništavanju dokaza u vezi s trgovinom ljudskim organima u slučaju "žuta kuća", što je svojevremeno tvrdila i nekadašnja glavna tužiteljka Karla del Ponte, kaže advokat Branislav Tapušković, koji je u to vreme učestvovao u procesima pred Haškim tribunalom.

Dzefri Najs_270415_Ras foto Goran Srdanov Foto: G. Srdanov / RAS Srbija
Dzefri Najs_270415_Ras foto Goran Srdanov

Najs, nekadašnji tužilac suda u Hagu, trenutno brani jednog od vođa takozvane OVK Samija Ljuštakua, koji će se pred tužiocima Specijalnog suda za zločine te terorističke organizacije u Hagu pojaviti 16. januara.

Kako navode "Novosti", u ceo ovaj slučaj Najs ulazi s velikim "predznanjem", jer je imao priliku da se o dešavanjima na Kosovu dobro uputi kao glavni tužilac u predmetu protiv bivšeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića. Međutim, on je i tada otvoreno zastupao albansku stranu.

- Najs je imao pristup mnogobrojnoj dokumentaciji, koju bi sad kao advokat mogao da iskoristi. On je sve vreme forsirao tezu da je sve što se dešavalo na Kosovu bilo u svrhu stvaranja "velike Srbije" i da KiM ne pripada Srbiji. Bez problema se oglušio o zločine nad Srbima. Na suđenju je čak tvrdio da su Srbi srušili džamiju iz 7. veka, a Osmanlije su na Balkan došle u 14. veku. Eto, to vam je Najs - kaže Tapušković.

Prema najavama prištinskih medija, Najs bi mogao da bude branilac i kosovskog predsednika Hašima Tačija, kao i predsednika kosovskog parlamenta Kadrija Veseljija, ako se oni nađu na optužnicama Specijalnog suda.

Branislav Tapušković
Foto: Media centar Beograd / Promo
Branislav Tapušković

Kada je Najs napustio Haški tribunal, radio je na Tačijevoj biografiji, gde se posebno bavio otklanjanjem sumnji da je Tači učestvovao u trgovini ljudskim organima, navode "Novosti".

Posle objavljivanja izveštaja specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija o zločinima OVK, za prištinske vlasti radio je na pripremi materijala koji bi mogao da se koristi u odbrani albanskih terorista pred Specijalnim sudom. Tokom karijere, Najsa je pratila priča da je od albanskog lobija dobijao veliki novac.

Prema informacijama kosovskih medija, Najs će u "misiji spasavanja" terorista OVK dobijati 2.200 evra dnevno, uz pokrivene troškove putovanja.

Inače, saslušanja bivših pripadnika OVK počela su juče. Prvi je na redu bio bivši komandant OVK Rustem Mustafa, čije je saslušanje počelo juče, a biće nastavljeno i danas. Za njegovo ime vezuju se mučenja i ubistva Srba, podmetanje bombe pod autobus "Niš ekspresa" kada je poginulo 12 srpskih putnika, kao i teroristički napadi i obračun sa "nelojalnim" Albancima.