Najnovije vesti
Vesti Svet
NOVI PROGON HOMOSEKSUALACA "Bežite što pre": Nakon koncentracionih logora, u toku je čistka osoba za koje se sumnja da su GEJ

NOVI PROGON HOMOSEKSUALACA "Bežite što pre": Nakon koncentracionih logora, u toku je čistka osoba za koje se sumnja da su GEJ

Aktivisti u ruskoj republici Čečeniji upozoravaju na novu čistku homoseksualnih osoba, nakon što se pre dve godine saznalo da su vlasti otvorile nekoliko logora za LGBT osobe.

Ramzan Kadirov
Ramzan Kadirov

Agencija Asošijeted pres citirala je aktivistu Igora Kočetkova, koji je rekao da je u Čečeniji porastao broj pritvorenih žena i muškaraca za koje se sumnja da su gej. Njegovi komentari pojavili su se u članku istraživačkog centra Novaja Gazeta, koji je prvi izvestio o široko rasprostranjenom napadu na LGBT osobe u Čečeniji u aprilu 2017, da su gej žene i muškarci u republici ponovo suočeni sa progonom.

U saopštenju se navodi da se upozorenja objavljuju u grupama na društvenim medijima, pozivajući se na jedan post u kojem se tražilo od LGBT osoba da "što pre pobegnu iz republike".

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju prošlog meseca pozvala je Rusiju da istraži ranije izveštaje.

U međuvremenu, LGBT aktivistička grupa smeštena u južnom delu Rusije, izjavila je da su tužioci u sibirskom regionu Čeljabinska „prvi put“ naredili policiji da pronađe i ispita stanovnika zbog maltretiranja jednog od članova grupe na društvenim mrežama.

S druge strane, grupa "Solidarnost", koja se nalazi u Pjatigorsku, objavila je u petak fotografije zloupotrebe svoje stranice na "Vkontakteu", ruskom pandanu Fejsbuka. Obraćajući se aktivisti Artijomu Gordijenku pogrdno, korisnik iz Čeljabinska je upitao: "Kada će oni eliminisati sve ove gej stvari?"

Foto: Wikipedia

Regionalno tužilaštvo potvrdilo je informativnom kanalu 360tv.ru da je "organizovalo inspekciju" u ogranku policije u Čeljabinsku.

Stranica aktivističke grupe LGBT-a kaže da su njeni autori primili više onlajn prijetnji i uvreda, zajedno sa povećanim medijskim izveštavanjem.

- Naravno, žalbe će biti upućene vlastima u vezi sa svakim od njih - napisao je aktivista Artijom Šitukin na stranici grupe.

Podsetimo, u aprilu 2017. godine otkriveno je da je u Čečeniji otvoreno nekoliko tajnih koncentracionih logora za homoseksualce. Ruski gej-aktivisti tvrdili su da se u tim logorima homoseksualce muče elektroškovima i premlaćuju ih do smrti.

Grozni, prestonica Čečenije
Foto: Adam Smit / Wikipedia
Grozni, prestonica Čečenije

Prema tadašnjem pisanju ruske "Novaje Gazete", čečenske vlasti su uspostavile nekoliko logora u kojima homoseksualcima prete smrću ako pod prisilom ne obećaju da će napustiti Čečeniju.

Jedan od onih koji su uspeli da pobegnu iz Čečenije rekao je da zatvorenike premlaćuju i prisiljavaju da odaju druge članove tamošnje gej zajednice. Drugi begunac ispričao je da je morao svakog meseca da plaća mito čečenskoj policiji da bi mu poštedeli život.