Najnovije vesti
Vesti Svet
Grčki ministar: Ciprasova inicijativa - politička simbolika i rizik

Grčki ministar: Ciprasova inicijativa - politička simbolika i rizik

Grčki premijer Aleksis Cipras je pokrenuo inicijativu visoke političke simbolike, ali i velikog političkog rizika, rekao je portparol i ministar bez resora u grčkoj vladi Dimitris Canakopulos, povodom predstojećeg glasanja o poverenju vladi.

NE KORISTITI!! NEPOZNAT AUTOR
NE KORISTITI!! NEPOZNAT AUTOR

"U ključnim trenucima ovo je pravi izbor: imati čista rešenja i jasne odgovore", istakao je Canakopulos za TV Alfa.

Nakon jučerašnjeg povlačenja koalicine stranke Nezavisni Grci iz vladine koalicije koju predvodi SIRIZA, premijer Aleksis Cipras je pokrenuo inicijativu za izglasavanje poverenja vladi.

Canakopulos je napomenuo da je u 2015. godini, kada je vlada imala 138 poslanika, opozicija pozvala premijera da nastavi sa "ad hok" većinom u implementaciji sporazuma o fiskalnim prilagođavanjima, međutim, kako on navodi "i tada je premijer izabrao potez visoke političke simbolike i političkog rizika i odlučio da ide na izbore sa sporazumom na stolu".

"Odluka lidera Nezavisnih Grka Panosa Kamenosa da povuče podršku stvara stanje neizvesnosti. Premijer je odlučio da se bavi čistim rešenjima i da se svi u parlamentu suoče sa njegovom odgovornošću. Ova neizvesnost mora da se završi, a premijer je zbog toga pokrenuo inicijativu da se glasa o poverenju vladi", kazao je Canakopulos.

On ja zatim izrazio uverenje da će vlada dobiti poverenje neophodno da ispuni svoj mandat u narednih osam meseci.

Procedura izjašnjavanje o poverenju vladi počinje u utorak, a trebalo bi da se završi u četvrtak, činom glasanja poslanika.