Najnovije vesti
Vesti Srbija
APEL U UŽICU "Ako nam iseku šumu, deca će nam se TRAUMIRATI svaki dan"

APEL U UŽICU "Ako nam iseku šumu, deca će nam se TRAUMIRATI svaki dan"

Žitelji Ulice Riste Tešića u Užicu poslednjih dana sve češće citiraju vapaj bugarskih vojnika pri paničnom povlačenju kad je probijen Solunski front: "Bežite živi, idu mrtvi". Navela ih je na to jedna odluka gradske skupštine sa kojom nisu saglasni.

Šuma deli grad
od fabrika i štiti ga od zagađenja Foto: Miloš Cvetković / RAS Srbija
Šuma deli grad od fabrika i štiti ga od zagađenja

Uplašeni su da će ovim aktom biti probijen deo zelenog fronta na ionako slabašnoj liniji odbrane grada od zagađenog vazduha, a ako on pukne, stvoriće se brisan prostor preko koga će iz dvorišta svojih kuća maltene preko ulice da uživo gledaju sahrane.

Skupština grada usvojila je prošle nedelje odluku o izradi plana detaljne regulacije groblja "Dovarje", čiji je jedan od ciljeva proširenje groblja na kome odavno nema mesta za sahranjivanje i u koje se već godinama pokopavaju samo Užičani koji imaju porodične grobnice. A kompleks "Dovarja", koje se inače nalazi u prvoj gradskoj zoni, jednom svojom stranom ograničeno je Ulicom Riste Tešića, drugom Dimitrija Tucovića, koja iz centra grada vodi ka naselju Krčagovo u kome se nalaze bolnica i nekoliko fabrika i jedna je od najfrekventijih u gradu, a trećom Banjičkom ulicom u kojoj je par kuća. U ovom delu Ulice Dimitrija Tucovića nema stambenih objekata, ali ih je mnogo u Riste Tešića čijim stanovnicima nije nimalo prijatno da im groblje bude pred kućama. Do sada ih je štitio šumski pojas, koji bi prilikom širenja groblja morao biti posečen.

Stoga su gradskim vlastima predali peticiju u kojoj navode da bi im groblje došlo na par metara od kuća, da bi širenje uslovilo seču šume koja je većim delom preuređena u park, da je brdo na kom se nalazi groblje puno podzemnih voda koje bi mogle da pokrenu klizišta. Kažu i to da je u svim gradovima tendencija da se groblja izmeštaju iz gradske zone.

- Ako bi se groblje spustilo do kuća i zgrada, naša deca bi se svakog dana traumirala gledajući sahrane, estetski bi se devastirao ovaj deo grada, cene nekretnina bi naglo pale jer ko će da kupi kuću ili stan i s pogledom na groblje? - kaže Miloš Skoković, jedan od potpisnika inicijative.

Ipak, iz grada poručuju da sugrađani nisu razumeli šta je Skupština usvojila.

- Doneta je odluka o izradi plana regulacije za groblje "Dovarje", a ne odluka o proširenju, mada je proširenje jedan od ciljeva. Imamo plan gde se vide samo konture groblja i ne misli se samo na mesta za sahranjivanje, nego i na šume i puteve kroz groblje. Imamo problem što vlasnici zemljišta oko groblja, uz Banjičku ulicu, prodaju te placeve za grobnice iako se nalaze van parcela za sahranjivanje. Prevashodni cilj ovog plana, čije donošenje nalaže zakon, jeste da se otkupe te parcele za potrebe groblja - kažu u gradskoj upravi.

Deo šume za koji se građani boje da će biti posečen, a iza koga je groblje
Foto: Miloš Cvetković / RAS Srbija
Deo šume za koji se građani boje da će biti posečen, a iza koga je groblje

Miloš Skoković u ime žitelja Ulice Riste Tešića postavlja pitanje na koje, kaže, nisu dobili odgovor.

- Pitali smo jednog gradskog funkcionera da li će groblje doći do nas. Nije ništa odgovorio. Zato smatramo da je usvajanje Plana sa pričom da se groblje proširi sa druge strane, koja je premala da se obezbede kapaciteti za duže vreme, pokušaj da se groblje proširi i na našu stranu, gde bi vrednost grobnica, s obzirom na blizinu centra, bila mnogo veća nego na groblju "Sarića osoje". Rečeno nam je da ćemo tokom izrade plana imati mogućnosti da iznesemo svoje sugestije, ali ne verujemo da će nam to uvažiti - kaže Skoković.

U Generalnom urbanističkom planu Užica iz 2011. piše da "groblje Dovarje, sa park šumom i partizanskim grobljem, po prestanku ukopavanja treba zaštiti kao spomenik kulture".

Zanimljivo je da je Rista Tešić, čije ime nosi ulica pored groblja, bio užički časovničar. Ali, paradoksa li, i jedan od prvih srpskih ekologa koji je krajem 19. veka pošumljavao goleti po užičkim brdima i gradio parkove.

Šuma je prvi filter Užica

Ako bi plan predvideo da se groblje protegne do Ulice Riste Tešića, to bi iziskivalo seču nekoliko hektara šume.

- Užice je jedan od gradova sa najzagađenijim vazduhom u Srbiji. Van pameti je u takvoj situaciji uništavati nekoliko hektara parka. Pritom, brdo Dovarje deli grad od industrijske zone u Krčagovu i sečom šume bio bi uništen prvi filter u prečišćavanju vazduha - poručuju potpisnici inicijative.