14. januar  2019. 15.18  →  16.52 | Izvor: Tanjug

Usluge e-uprave i na šalterima opština na Kosovu i Metohiji

KOSOVSKA MITROVICA -

Na šalterima opštinskih uprava u Kosovskoj Mitrovici, Zubinom Potoku, Zvečanu i Leposaviću danas su svečano pušteni u rad POS terminali koji će građanima tih opština olakšati plaćanje administrativnih taksi.

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Srbije Mihailo Jovanović i predsednik Izvršnog odbora Banke Poštanska Štedionica Bojan Kekić, pustili su u rad POS terminale na šalterima ovih opština.

e uprava jpg

Uvođenje POS terminala predstavlja prvu uslugu eUprave koja je uvedena u južnoj srpskoj pokrajini sa ciljem da građanima olakša plaćanje administrativnih taksi na šalterima opština, dok je Banka Poštanska Štedionica na ovaj način postala još jedna partner banka Kancelarije za IT i eUpravu u prihvatanju svih platnih kartica putem POS terminalima na šalterima organa javne uprave.

"Od danas jedna od savremenih usluga elektronske uprave koja je dostupna u gradovima i opštinama širom Srbije, dostupna je građanima Kosovske Mitrovice, Zubnog Potoka, Zvečana i Leposavića. Sve administrativne takse mogu da se izmire na licu mesta plaćanjem platnim karticama, bez potrebe odlaska na šaltere banke ili pošte", istakao je Jovanović.

Ovo je samo prvi korak u nameri da sve usluge elektronske uprave koje su dostupne širom Republike Srbije budu dostupne i našim građanima na Kosovu i Metohiji, čemu će Kancelarija za IT i eUpravu posveti posebnu pažnju, rekao je Jovanović.

Prilikom puštanja u rad POS terminala, predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić, izvršio je plaćanje putem POS terminala i istakao da omogućavanje ove elektronske usluge predstavlja početak razvoja eUprave u ovim opštinama.

Puštanju u rad ove e-usluge u srpskim sredinama na KiM prisustvovali su pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Petar Petković, predsednici Privremenih organa opština Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić, Zubin Potok Stevan Vulović, Zvečana Ivana Todosijevića i opštine Leposavić Zoran Todić.

Pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Petar Petković kaže da ne postoji lepši i bolji način da se zakorači u prvi dan Srpske nove godine jer je uvođenje ove usluge, kaže, konkretan pokazatelj saradnje i podrške Vlade Srbije lokalnim samoupravama na KiM.

Petković je rekao, podsetivši na takse koje su uvedene na srpsku robu, da za razliku od Prištine, današnji dan pokazuje da Srbija želi da se okrene budućnosti i da je ekonomski razvoj ono što je neophodno na KiM.

Predsednik Izvršnog odbora Banke Poštanska Štedionica Bojan Kekić, podseća da je ta banka prisutna na KiM od 2. aprila prošle godine u četiri opštine sa pet ekspozitura.

"Već imamo instalirano 36 POS terminala i još više ćemo to raditi", rekao je Kekić i ukazao da je nacionalnu Dina karticu na KiM dobilo oko pet hiljada građana.

Predsednik privremenih organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić kaže da se uvođenjem ove usluge jačaju institucije Srbije na KiM te najavljuje nove usluge i realizaciju drugih programa.