');
Najnovije vesti
Blic Vesti Svet

Otkriveno kako su se ubice DOKOPALE KAŠOGIJA: Uz pomoć samo jednog klika, znali su SVE O KRETANJU likvidiranog novinara

Džamal Kašogi je verovatno mislio da su poruke koje šalje prijatelju disidentu Omaru Abdulazisu skrivene, zaštićene antivirus-programom platforme WhatsApp. Poruke su, međutim, otkrivene, baš kao i ostali sadržaji na Abdulazivom telefonu, koji je navodno bio zaražen moćnim malverom "Pegaz", dizajniranim da špijunira korisnike.

Džamal Kašogi Foto: Tanjug/AP
Džamal Kašogi

Kako je prošlog meseca preneo Si-en-en, Abdulaziz je tužio kreatore “Pegaza”, izraelsku sajber kompaniju “NSO grup”, zbog kršenja međunarodnog prava, to jest prodaje softvera opresivnim režimima.

NSO poriče umešanost u Kašogijevu smrt i tvrdi da je softver “namenjen isključivo borbi protiv terorizma i kriminala”.

- Na osnovu dokaza koje imamo, NSO Grup je najgora među najgorim kompanijama kada je reč o prodaji instrumenata za hakovanje koji se trenutno koriste za kršenje ljudskih prava disidenata, opozicionih figura i aktivista - kaže o izraelskoj kompaniji uzbunjivač Edvard Snouden.

Istraživanja novinara Si-en-ena Orena Libermana pokazuju da programi poput "Pegaza", mogu da hakuju mobilni telefon samo jednim “klikom” i obezbede kompletan pristup mikrofonu, kameri, tastaturi i podacima.

Kompanije kao što je NSO imaju timove naučnika koji se bave tzv. “obrnutim inženjeringom”, tj. postupkom otkrivanja tehnoloških principa operativnih sistema “Epl” i “Android” putem njihovog razlaganja kako bi otkrili grešku u kodu, koju će iskoristiti.

Foto: NSO Group / Wikipedia

Softver, koji zarazi telefon samo jednim klikom na link u lažnoj SMS-poruci, omogućava hakerima potpuni pristup telefonu, što znači da mogu da vide gde se korisnik nalazi, s kime i o čemu razgovara.

Stručnjaci kanadske kompanije “Sitizen lab”, koji su otkrili da se softver “Pegaz” koristi u 45 zemalja, u kojima operatori “možda primenjuju operacije za špijuniranje”, kažu da je u Kašogijevom slučaju lažna poruka stigla na Abdulazizov telefon, maskirana u informaciju o isporuci pošiljke za koju je upravo izdao nalog. Link, za koji je "Sitizen lab" navodno ustanovio da vodi na domen povezan s "Pegazom", doveo je do inficiranja Abdulazizovog telefona malverom, što je hakerima omogućilo pristup doslovno svim sadržajima na njegovom telefonu, uključujući i dnevnu konverzaciju s Kašogijem.

U poruci pred smrt drugog oktobra u saudijskom konzulatu u Istanbulu, Kašogi je saznao da je njegova konverzacija s Abdulazisom možda presretnuta.

- Nek nam je Bog u pomoći - napisao je, prenosi Si-en-en, koji je imao uvid u prepisku između Kašogija i Abdulazisa, aktiviste koje živi u Montrealu.

Dva meseca kasnije Kašogi je ušao u zgradu da bi podigao dokumenta neophodna da bi se venčao s verenicom, Turkinjom Hatidže Džengis. Nekoliko minuta kasnije je ubijen, a saudijski tužilac je kasnije priznao da je to bilo ubistvo s predumišljajem.

U prvom intervjuu NSO grupa od kada je kompanija osumnjičena za umešanost u slučaj, generalni direktor Šalev Hulio porekao je umešanost u praćenje i “šokantno ubistvo” saudijskog novinara.

- Posle svih tih provera (koje smo obavili) tvrdimo da za praćenje Kašogije nije korišćen nijedan proizvod, niti tehnologija NSO, a to uključuje: prisluškivanje, praćenje, lociranje i prikupljanje obaveštajnih podataka. Znak uzvika! Ta priča naprosto nije istinita - rekao je on.

Na pitanje da li je kompanija prodala softver “Pegaz” Saudu al Kataniju, visokom saudijskom zvaničniku, koga je saudijsko tužilaštvo optužilo da je odigrao važnu ulogu u Kašogijevom ubistvu, a blisko je povezan s prestolonaslednikom Muhamedom bin Salmanom, Hulio je rekao da nije i da NSO ne prodaje proizvode “privatnim elementima”.

Na pitanje da li je kompanija prodala sistem Saudijskoj Arabiji, Hulio je odgovorio:

- Ne komentarišemo pitanja o određenim klijentima. Ne možemo ni da negiramo, ni da potvrdimo.

Hulio je rekao da širom svega ima više od 150 “aktivnih meta”, koje trenutno prate pomoću NSO tehnologije, ali kaže da kompanija pomaže svetskim obaveštajnim agencijama u borbi protiv terorizma, te da su zahvaljujući njihovoj tehnologiji spaseni životi hiljada ljudi u Evropi.

Saud al Katani
Foto: Unknown / Wikipedia
Saud al Katani

Saznanja do kojih je došao “Sitizen lab”, a koja je Hulio odbacio kao netačna, pružaju “mračnu sliku o riziku od kršenja ljudskih prava” kada je u pitanju program “Pegaz”.

“Sitizen lab” tvrdi da se špijuniranje pomoću softvera “Pegaz” sprovodi nad pripadnicima građanskog društva u najmanje šest zemalja, uključujući Bahrejn, Kazahstan, Meksiko, Maroko, Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate.

“Pegaz” je uzrok pokretanja niza tužbi protiv NSO zbog toga što je korišćenjem malvera, kao u Kašogijejov slučaju, prekršeno međunarodno pravo.

Kompanija NSO je u decembru izjavila za Si-en-en da je tužba u slučaju Abdulaziza “potpuno neosnovana”, te da “nisu podneti dokazi da je korišćena njihova tehnologija”.