14. januar  2019. 12.25  →  22.51 | Izvor: Tanjug

SAD traže da Priština ukine takse na robu iz Srbije i BiH

PRIŠTINA -

Vašington je, preko diplomatske misije u Prištini, zatražio od prištinske vlade da suspenduje odluku o nametnutim taksama kako bi otvorili put za postizanje finalnog sporazuma s Beogradom, piše Koha onlajn.

video icon

Navodi se da SAD ne vide nikakvu korist za Prištinu održavanjem nametnutih taksi za 100 odsto uvećanih na robu iz Srbije.

"Država koja namerava da zaključiti konačni sporazum treba da suspenduje meru nametnutih taksi, poručeno je iz Ambasade SAD u Prištini", navodi se u odgovoru američke ambasade dostavljenom Kohi.

Ukazuje se istovremeno na, kako s navodi, dva suštinska interesa u sledećoj fazi, koja će morati da budu prioritet.

"Sjedinjene Države su od kosovskog rukovodstva više puta tražile da odmah ukinu takse na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Kao što smo rekli, ne vidimo nikakvu korist od ovih mera. Mi snažno ohrabrujemo obnavljanje usredsređivanja na suštinske ciljeve Kosova - evropsku budućnost i normalizaciju odnosa sa Srbijom", stoji u odgovoru Ambasade SAD dostavljenom ovom prištinskom dnevniku.

Ambasada, međutim, nije odgovorila na pitanje u vezi nenajavljenog sastanka predsednika privremenih prištinskih institucija Hašima Tačija sa ambasadorom u Berlinu, Ričardom Grenelom, jednim od Trampovih najpouzdanijih ljudi.

Arifi tvrdi da vlada nije dobila nikakav zahtev SAD

Prištinska vlada tvrdi da nije dobila nikakvu poruku od SAD u vezi sa ukidanjem nametnutih uvećanih taksi na proizvode iz Srbije.

"Nismo dobili nikakav zahtev od SAD", rekao je za GazetaExpres šef kabineta premijera privremenih kosovskih institucija, Avni Arifi.

Haradinaj: Ukidanje taksi uz garancije o međusobnom priznanju 

Prištinska vlada će ukinuti stopostotno nametnute takse na proizvode iz Srbije, nakon što dobije međunarodne garancije da će finalni sporazum Beograda i Prištine rezultirati, kako se navodi, uzajamnim priznanjem, izjavio je danas premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj.

Haradinaj je na svom Fejsbuk profilu napisao da sve do dobijanja traženih garancije mere ostaju na snazi.

Haradinaj kaže da je duboko ubeđen u mogućnost postizanja pravno obavezujućeg sveobuhvatnog sporazuma sa Srbijom, koji će rezultirati uzajamnim priznanjem.

"Intenzivno radimo na konačnom sporazumu, a sačinili smo i veliku knjigu sa poglavljima i nacrtom ovog sporazuma. Mi smo sve to uradili da bi obezbedili da, kada sednemo da pregovaramo sa predstavnicima Srbije, imamo solidnu osnovu, činjenice i argumente", naveo je Haradinaj.

On tvrdi da namera uvođenja povećanih taksi nije usmerena protiv postizanja finalnog sporazuma sa Beogradom.

Naprotiv, kaže Haradinaj, vlada će "privremeno obustaviti porez, samo uz međunarodne garancije da će finalni sporazum rezultirati uzajamnim priznanjem".

Pod garancijama, precizirao je Haradinaj, podrazumeva da postoji dokaz koji bi, kako kaže, svedočio da je sporazum sa Srbijom dogovoren u načelu i da se samo očekuje njegovo potpisivanje.

EU traži povlačenje taksi i jedinstvenu poziciju Prištine

Evropska unija, kao posrednik u dijalogu Beograda i Prištine, u ovom trenutku nema odgovor na pitanje kada bi proces sveobuhvatne normalizacije odnosa mogao biti nastavljen.

evropska unija jpg 660x330 jpg

U Briselu tvrde da nije reč o blokadi procesa, već da se sa prištinskom stranom prevashodno radi na rešavanju pitanja taksi.

“Na sastanku sa novoformiranom delegacijom Prištine prošle nedelje u Briselu jasno im je rečeno da EU želi da se tarife povuku i oni su to razumeli. Stavljene su konkretene ideje na sto. Oni sada imaju svoj unutrašnji dijalog i čekamo da vidimo šta će iz toga proizaći”, rečeno je Tanjugu u evropskim diplomatskim izvorima.

Komesar za pregovore o pristupanju Johanes Han je u nedavnom razgovoru sa austrijskim novinarima takođe poručio da se nada “odgovoru Kosova u narednim danima”.

U Briselu ocenjuju da će “Priština ostati zaglavljena” na putu evrointegracija ukoliko ne poštuje obaveze iz CEFTA i duh Sporazuma o stablizaciji i pridruživanju, a kao “veliki problem” navodi se i nepostojanje zajedničkog stava svih političkih činilaca u Prištini.

U EU kažu da se tu može naći i smisao novoformirane delegacije Prištine, koja bi trebalo da bude “mehanizam za donošenje zajedničkih pozicija” kosovske strane.

“Tači ostaje glavni pregovarač na nivou predsednika, ali je problem što na strani Kosova ima internih sukoba. Želimo da kad Tači dođe on ima i sveobuhvatni mandat, a ova delegacija je mehanazam koji može pomoći u tom smislu”, objašnjavaju u evropskim krugovima bliskim procesu dijaloga.

U Evropskoj komisiji takođe naglašavaju da oni konkretno sa prištinskom stranom trenutno rade na “razrešavanju pitanja carina”, a sve u cilju pomeranja stvari u celokupnom procesu postizanja sveobuhvatnog rešenja za odnose Beograda i Prištine.

“Čekanja nema, radi se na konačnom cilju, što je i bila ambicija od početka druge faze, ali i paralelno na deblokiranju situacije sa carinama”, rečeno je Tanjugu u Briselu.

Vesić: Međunarodna zajednica vidi da dijalog nema alternativu

SAD i većina međunarodne zajednice sada razume da je trajno rešenje pitanja KiM moguće samo dijalogom i da dijalog nema alternativu, kao i da se moraju uvažiti interesi Srbije, izjavio je večeras član Predsedništva SNS Goran Vesić.

Gostujući na TV Studio B, Vesić je na taj način prokomentarisao dokument koji su SAD uputile prištinskoj vlasti u kojem zahtevaju da ukinu nametnute takse na proizvode iz Srbije ili će im uvesti sankcije.

"SAD na taj način pokušavaju da otklone sve ono što bi sprečilo dijalog i sada je potpuno jasno da kroz taj dijalog može da se dođe do trajnog rešenja i da rešenje više nije priznanje samoproglašene lažne države od strane Srbije, već dijalogom koji će dovesti do kompromisa", rekao je Vesić.

On kaže da je ohrabrujuće da međunarodna zajednica razume da dijalog nema alternativu, ali i da je to dokaz uspešne politike Srbije.

"Znate da je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da nema nastavka dijaloga dok se ne povuku takse. Očigledno su sada na toj poziciji i SAD, što je očigledno naša pobeda", naveo je Vesić.

Odbijanje Ramuša Haradinaja da prihvati tačke iz dokumenta, Vesić smatra da se on "ne može vratiti nazad iz situacije koju je sam kreirao".

"On je kreirao visoka očekivanja kod svojih građana i sada se suočava sa problemom u međunarodnoj zajednici, ali jednostavno kada bi se sada povukao on bi verovatno izgubio na političkom rejtingu", primećuje član Predsedništva SNS.

Dodaje da je to cena koju sada plaća zbog svoje neodgovorne politike, jer je donosio odluke koje su, kaže, u suprotnosti sa interesima ne samo srpskih, već i albanskih građana na KiM.

"Ovo samo govori o tome koliko je teško rešiti problem KiM i koliko ćemo imati problema i sa koliko ćemo se neodgovornih političara suočavati, poput Ramuša Haradinaja, koji svojim potezima koče dijalog", zaključio je Vesić.