14. januar  2019. 11.50  →  18.19 | Izvor: Tanjug,RTV(Ivan Ilić)

Rustem Mustafa saslušan u Hagu

HAG -

Rustem Mutafa, prvi od bivših pripadnika tzv. OVK, saslušan je danas Specijalnom tužilaštvu u Hagu o okolnostima pod kojima su se dogodili ratni zločini te paravojne formacije tokom i posle sukoba na Kosovu i Metohiji, javlja RTS, pozivajući se na prištinske medije.

video icon

Kako se navodi, završen je prvi deo saslušanja Mustafe, koji je na ulasku u zgradu Specijalnog suda rekao da se ne oseća krivim.

Za sredu je zakazano ispitivanje Samija Ljuštakua, takode bivšeg komandanta OVK.

Mustafa i Ljuštaku bili su važni komandanti operativnih zona na Kosovu u toku oružanog sukoba, a posle rata su ostali aktivni na kosovskoj političkoj sceni u okviru Demokratske partije Kosova, na čijem celu je donedavno bio aktuelni kosovski predsednik Hašim Tači, a sada je vodi Kadri Veselji, predsednik kosovske skupštine, prenosi RTS.

Mustafa je posle rata bio poslanik kosovske skupštine, a Ljuštaku je godinama bio gradonačelnik.

Poznatiji kao komandant Remi, Musafa je na ulasku u zgradu Specijalnog suda, rekao da se ne oseća krivim i da je došao da odgovori na poziv Suda, koji, kako se navodi, ispituje tvrdnje izvestioca Evropskog parlamenta Dika Martija, preneo je Zeri.

"Ja ću odgovoriti na sva pitanja koja će tužilac postaviti u vezi sa mojim poslovima u vezi sa navodima", rekao je Mustafa, prenela je Koha.

Mustafa je bivši komandant OVK za regiju Lab.

Specijalizovano tužilaštvo je formirano da istraži zločine pomenute u izveštaju specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija i da odgovorne procesuira pred Specijalizovanim većima Kosova, sa sedištem u Hagu.

U Specijalnom tužilaštvu u PR saslušan Sabahudin Cena

Sabahudin Cena, bivši pripadnik tzv. Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) u oblasti Paštrik, saslušan je danas u Kancelariji specijalnog tužilaštva u Prištini, objavila je GazetaExpres onlajn.

Cena je, kako se navodi, saslušavan nekoliko sati, a sa njim je bio i njegov advokat Mahmut Haljimi.

Uoči saslušanja Haljimi je za T7 tv rekao da još nema da li je njegov branjenik u tužilaštvo pozvan kao svedok ili osumnjičeni, ali da prema svemu što je do sada mogao da sagleda iz svoje advokatske prakse, svi oni su, kako kaže, pozvani kao osumnjičeni.

Kocijančić: Spec. sud za OVK radi svoj posao

Portparolka EU Maja Kocijančić je povodom saslušanja prvih svedoka u Specijalnom sudu za ratne zločine u Hagu poručila da sud "radi svoj posao", a da je EU jasna kada se radi o pomirenju u regionu i pitanjima ratnih zločina.

"Nije na meni da komentarišem rad Suda. Sud radi svoj posao. U širem kontekstu, kada je reč o odnosima EU i regiona, pomirenje jeste jedan od ključnih principa", poručila je Kocijančić.

Ona nije odgovorila na pitanje Tanjuga kako vidi mogući uticaja ovog suda na nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, ali je naglasila da EU ima "jasne pozicije" kada su u pitanju ratni zločini bez obzira gde da su počinjeni.

Koha: Mustafa će biti saslušavan i sutra

Nešto posle 17 sati završen je prvi dan saslušanja bivšeg komandanta Lapa tzv. OVK, Rustema Mustafe - Remija u Specijalnom tuzilaštvu u Hagu, a nastavak sledi sutra, javili su prištinski mediji.

Remi je prvi bivši pripadnik tzv. OVK koji je saslušan u haškom Specijalnom sudu. Saslušanje je počelo u 10 sati, a Mustafa je zgradu suda napustio nešto posle 17 sati. Po izlasku iz suda on je odbio da daje bilo kakve izjave.

I iz Kancelarije Specijalnog tužilaštva za KTV su rekli da neće davati nikakve izjave nakon saslušanja osumnjičenih, prenela je Koha onlajn. Sa Mustafom u Hag je otputovao i njegov saborac Sami LJuštaku, koji je poziv dobio za 16. januar.

Gucati: U Hag će otići najmanje 100 vojnika tzv. OVK

Predsednik Udruženja veterana tzv. OVK, Hiseni Gucati, izjavio je danas da će haško Specijalno tužilaštvo na saslušanje pozvati najmanje 100 bivših pripadnika tzv. OVK o okolnostima ratnih zločina koje je ta paravojska počinila tokom i posle rata nad Srbima i lojalnim Albancima.

Gucati je gostujući u centralnoj emisiji prištinske televizije T7 rekao da će poslednja grupa bivših pripadnika tzv. OVK u Hag otputovati 4. februara.

On je rekao da su mnogi iz različitih delova Kosova već primili pozive.

Za njega je, kazao je, neprihvatljivo šta se događa tokom tih saslušanja.

"Za nas je neprihvatljivo, to će trajati do 4. februara kada će ići poslednja grupa.", rekao je Gucati i dodao da se "borci OVK" ne boje pravde, prenela je GazetaExpres.

On ne veruje da se komandanti tzv. OVK plaše pravde i veruje da neće bežati sa Kosova, jer, kako kaže, oni se "bore za ovu zemlju".

Smatra, međutim, da je Specijalni sud nepravedan i da će on, kako kaže, izjednačiti "žrtvu sa zločincima, a to su Srbi".

Neki od pozvanih u Hag, kazao je, su i članovi Udruženja veterana čiji je on predsednik.

"Znamo imena onih koji su prijavili da su dobili pozive, ali postoje i oni koji to nisu obelodanili", rekao je.

Prema njegovim rečima, to su vojnici različitih nivoa.

Ima ih, kaže, iz Dukađinija, Paštrika, Papa i Drenice i zna da za njih četvoricu već postoje optužnice.

"Četvorica su već podignute optužnice i oni neće biti saslušavani. Sud poziva samo one koji su osumnjičeni", rekao je Gucati uveren da će se svi oni, kako kaže, "otarasiti ove zamke".

Izrazio je žaljenje zbog toga što je Specijalni sud formiran na osnovu odluke kosovskog parlamenta i glasova kosovskih poslanika.

Ta odluka im je, kaže, vezala ruke i onemogućava ih da izađu na proteste.

Srodne vesti