Pred Kinezima opasan ekološki problem u RTB Boru

Sanacija kolektora Rudarsko-topioničarskog basena Bor, čijim bi pucanjem došlo do velike ekološke katastrofe odlaže se od 2017.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.01.2019.

11:18

Pred Kinezima opasan ekološki problem u RTB Boru
Foto: Prva, screenshot

U 2019. godini Republičkim budžetom opredeljana je 1,1 milijarda dinara za izgradnju novog kolektora otpadnih voda u borskim rudnicima.

Budžetom se predviđa da bi ove godine trebalo da se na početak rešavanja najvećeg ekološkog problema u Srbiji izdvoji 250 miliona, naredne godine 600 miliona, a 2019. preostalih 250 miliona dinara.

Iako je prethodnih godina obećano da će početi radovi, Beta saznaje za taj projekat nije završena ni studija izvodljivosti.

U dopisu koji je prošle godine, pre privatizacije RTB i dolaska kineske kompanije Ziđin, iz ovog preduzeća bio upućen Ministarstvu rudarstva, navodi se da je "ceo sistem funkcionisanja flotacijskog jalovišta, sa postojećim objektima, u nesigurnom stanju".

"Da bi se povećala bezbednost i smanjio rizik od nastanka ekološke katastrofe usled eventualnog proboja jalovišta, planirana je izgradnja tunela, kao trajno rešenje za regulaciju Kriveljske reke", navedeno je u dopisu.

RTB je prethodne godine naveo da je spreman da u punom kapacitetu preuzme obavezu projektovanja novog tunela, ali da očekuju model za prenos i korišćenje sredstava za realizaciju projekta koja su definisana budžetom Republike Srbije.

Dužina novog kolektora rudničkih voda iznosi oko 6,3 kilometra i prolazi kroz stensku masu. Kada bude izgrađen, trajno će biti rešen ekološki problem.

Predsednik Opštine Negotin Vladimir Veličković, naglašava da bi se izgradnjom novog kolektora u RTB-u Bor, eliminisao potencijalni ekološki akcident.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: