JBL PartyBox 300

Party animal

Kao moćna sprava široke primene, PartyBox 300 će biti na svom terenu tokom velikih žurki, ali se takođe može upotrebiti kao ozvučenje za muzičke instrumente i mikrofon, pa i kao sobni blutut zvučnik.

Zahvaljujući kućištu od izdržljive plastike sa integrisanim ručkama za nošenje i istaknutim gumenim odbojnicima za više opcija uspravnog ili vodoravnog postavljanja, ovaj veliki zvučnik više podseća na kakvu studijsku spravu ili koncertno ozvučenje nego na uređaj za kućnu upotrebu. Ipak, dizajneri su PartyBoxu podarili zaobljene ivice i nekoliko zanimljivih detalja koji ga distanciraju od profesionalnih uređaja. Bokovi su atraktivno orebreni, s krupnim logotipom kompanije u središtu, dok je prednja strana gotovo u celosti prekrivena čvrstom metalnom mrežicom.

Tasteri su smešteni na gornjoj strani, a površina je blago konkavna kako bi obezbedila njihovu zaštitu od udaraca i oštećenja. Ovde nailazimo na garnituru krupnih i jasno obeleženih komandi, koje služe za uključivanje uređaja, blutut uparivanje, kontrolu glasnoće i reprodukcije, aktivaciju funkcije Bass Boost i podešavanje osvetljenja. Pored toga, prisutno je pet LE dioda, koje prikazuju stepen glasnoće i napunjenost interne baterije.

Prostrana zadnja strana udomila je veliki bas-refleks otvor u središtu, dok se pri vrhu nalazi panel s priključcima. Na raspolaganju su dva linijska ulaza i jedan izlaz, kao i USB-A port za reprodukciju s prenosivih memorija. Pored priključka za strujni kabl, prisutan je konektor za napajanje preko upaljača u automobilu (kabl se isporučuje u pakovanju). Posebnu zanimljivost predstavljaju dva 6,35-milimetarska MixSound ulaza sa zasebnim kontrolama glasnoće, koji su predviđeni za priključivanje mikrofona ili muzičkog instrumenta, pa PartyBox 300 zaista može preuzeti ulogu sobnog ili klupskog razglasa. Postavka se završava tasterom Channel: naime, dva PartyBox zvučnika mogu se bežično povezati u stereo-par, a ovim tasterom se pojedinačnom zvučniku zadaje željeni kanal.

Žurka na baterije
Izgled i gabarit ovog zvučnika nametnuli su da testiranje započnemo uz neumoljiv elektronski ritam benda Kraftwerk. Uvodna numera “Die Roboter” priuštila nam je besprekorno precizan i savršeno čvrst bas, uz tonove koji su s lakoćom ispunjavali prostor. Dve niskotonske jedinice prečnika 165 milimetara i pojačalo ukupne snage 120 vati predstavljaju postavku o kojoj drugi blutut zvučnici mogu samo da sanjaju, a PartyBox 300 se ne libi da iskaže odličnu kontrolu i urođeni osećaj za ritam. Tonovi su sjajno definisani i ujedno veoma masivni, a iako je donja granica deklarisana na 45 herca, subjektivni osećaj je da se bez teškoća i bilo kakvih izobličenja spuštaju i daleko ispod.

Prelazak na “Ramblin’ on My Mind” u živom izvođenju Erica Claptona pokazao je da, uprkos gotovo svemogućem basu, PartyBox 300 ipak ima izbalansiranu prezentaciju. Ovo je zasluga para dodatnih 57-milimetarskih jedinica, koje pružaju dovoljno detaljne visoke tonove, ali i dodaju slojevitost u srednjem opsegu. Ipak, kod ovog zvučnika sve je u ogromnoj sirovoj energiji, koja čini da svaka numera zvuči masivno do granice spektakularnog. Srednji i visoki tonovi su živopisni i dovoljno prijatno kolorisani, ali pre svega žustri i otresiti, stalno vas pozivajući da pojačate još malo i još malo…

Živi, koncertni ugođaj dodatno je podstaknut kružnim osvetljenjem promenljive boje oko dve veće zvučničke jedinice i upotpunjen sa četiri stroboskopska svetla na prednjem panelu. Matrica osvetljenja može se podešavati u četiri koraka, kao i potpuno isključiti pomoću tastera, a različiti šabloni omogućuju da PartyBox 300 svetlom prati ritam muzike.

Praktične sporedne funkcije obuhvataju automatski prelazak u stendbaj modalitet nakon 20 minuta neaktivnosti, kao i mogućnost punjenja mobilnih uređaja preko USB porta. Iako nismo primetili razliku u kvalitetu reprodukcije u odnosu na napajanje (mrežno ili baterijsko), treba reći da je ovaj zvučnik dostupan i u verziji bez interne baterije, pod oznakom PartyBox 200. Stoga, ukoliko ne planirate da nosite svoj PartyBox na izlet u prirodu – što vam i ne preporučujemo zbog gabarita i mase – eto prostora za malu uštedu. Na kraju, nama ostaje samo da se pitamo koliko moćno zvuči par ovih bežičnih zvučnika u stereo-postavci…

JBL Party Animal
Ukupna snaga: 120 W
Frekvencijski opseg (-6 dB): 45 Hz - 18 kHz
Topologija: 2x165 mm bas, 3x57 mm visokotonac
Ulazi: 1x RCA i 3,5 mm, 2x6,35 mm
Izlazi: 1x RCA
Dodatno: USB-A, blutut
Interna baterija: 10.400 mAh
Dimenzije (ŠxVxD): 330x688x323 mm
Masa: 15,8 kg
Cena: 430 evra
AVL projekt, 021/4751-777
Kvalitet izrade
Funkcionalnost
Zvuk
Vrednost za novac
Višestruka upotrebljivost.
Izdržljivo kućište.
Masivan i energičan zvuk.
Fantastičan bas.
Veoma nepraktičan za prenošenje.
4.5