CVIJANOVIĆEVA NEMA POVERENJA U MEĐUNARODNE SPECIJALNE SUDOVE: Oni su veš-mašina za pranje ratnih biografija!
Foto: RTRS

UKAZALA NA SELEKTIVAN PRISTUP

CVIJANOVIĆEVA NEMA POVERENJA U MEĐUNARODNE SPECIJALNE SUDOVE: Oni su veš-mašina za pranje ratnih biografija!

Bosna i Hercegovina -

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da nema poverenja u međunarodno pravosuđe, kao ni ono na nivou BiH kada je reč o ratnim zločnima, jer je dosadašnja praksa pokazala selektivan pristup i uklapanje sudskih presuda u prethodno kreiranu i nametnutu političku matricu.

Komentarišući odlazak bivših pripadnika terorističke OVK u Hag, gde će biti saslušani u Specijalnom sudu zbog zločina počinjenih nad Srbima i drugim nealbancima, Cvijanovića je istakla da se u suštini napravi pritisak kako se svi moraju pojaviti pred pravosuđem, a onda se jedni oslobađaju, a drugi presuđuju.

"Što se tiče sudovanja u BiH za ratne zločine, dovoljno je samo prisetiti se toga da je Srbima presuđivano retroaktivnom primenom zakona iz 2003. godine za dela počinjena ranije u toku rata. S druge strane, na Bošnjake i Hrvate primenjivan je zakon iz SFRJ koji je blaži i koji je i bio na snazi u vreme počinjenja dela za koja su procesuirani", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da su međunarodni sudovi, kao i Sud BiH, više služili za pranje biografija nesrpskih počinilaca koji su listom oslobađani uprkos dokazima i svedocima.

Da je u pravosudnim institucijama pravda deljena na pravedan način, kaže Cvijanovićeva, danas bi se moglo govoriti o pomirenju među narodima na prostoru bivše Jugoslavije, ali to se, nažalost, nije desilo, jer je to sudovanje za jedne bilo tamnica, a za druge veš-mašina za pranje ratnih biografija.

"Zato nemam nekakva posebna očekivanja ni sad kad se pred Specijalnim sudom u Hagu saslušavaju i pripadnici OVK", rekla je Cvijanovićeva.

Kurir.rs/ RTRS

Foto: RTRS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track