13. januar  2019. 20.05  | Izvor: Tanjug

Cvijanović o selektivnoj pravdi međunarodnih sudova

BANJALUKA -

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da nema poverenje u međunarodno pravosuđe, kao ni ono na nivou BiH kada je reč o ratnim zločinima, jer je, kaže, dosadašnja praksa pokazala selektivan pristup i uklapanje sudskih presuda u prethodno kreiranu i nametnutu političku matricu.

Ona je to rekla komentarišući odlazak bivših pripadnika terorističke OVK u Hag, gde će biti saslušani u Specijalnom sudu zbog zločina počinjenih nad Srbima i drugim nealbancima, prenosi RTRS.

Kako je objasnila, najpre se napravi pritisak da svi moraju da se pojave pred sudom a onda se jedni oslobađaju. Ona smatra da su međunarodni sudovi, pa i sud u BiH, više služili za "pranje biografija nesrpskih počinilaca koji su listom oslobađani uprkos dokazima i svedocima".

"Što se tiče suđenja u BiH za ratne zločine, dovoljno je samo prisetiti se da je Srbima presuđivano retroaktivnom primenom zakona iz 2003. godine za dela počinjena ranije u toku rata. S druge strane, na Bošnjake i Hrvate primjenjivan je zakon iz SFRJ koji je blaži i koji je i bio na snazi u vreme počinjenja dela za koja su procesuirani", navela je Cvijanovićeva.

Ona je ocenila da bi se o pomirenju među narodima na prostoru bivše Jugoslavije moglo govoriti da je u pravosudnim institucijama deljena pravda na pravedan način, ali kaže da se to nije dogodilo.

"Zato nemam nekakva posebna očekivanja ni sad kad se pred Specijalnim sudom u Hagu saslušavaju i pripadnici OVK", rekla je Cvijanovićeva.

Srodne vesti