Raskolnici zauzeli hram na zapadu Ukrajine

Novosti online

13. 01. 2019. u 17:28

Raskolnici nove „ukrajinske crkve“ zauzeli su Hram Svetog Mihaila koji pripada kanonskoj Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi Moskovske patrijaršije u Volinjskoj oblasti

Расколници заузели храм на западу Украјине

Foto: facebook.com/oleg.tochinsky

Raskolnici nove „ukrajinske crkve“ zauzeli su Hram Svetog Mihaila koji pripada kanonskoj Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi Moskovske patrijaršije u Volinjskoj oblasti, saopštio je portparol Eparhije volinjske Oleg Točinski.

Prema njegovim rečima, pristalice nove crkve su dovele sveštenika nekanonske kijevske patrijaršije i proglasile ga za novog starešinu, prekinuvši bogosluženje. Kasnije je Točinski izjavio da je novi sveštenik u stvari lokalni đakon.

„Raskolnici nisu pustili u hram ni starešinu ni upravnika eparhije“, napisao je portparol Eparhije volinjske na Fejsbuku.

Točinski je objasnio da je ponašanje pristalica „nove crkve“ izazvano crkvenim raskolom.

„Posebno hvala Vaseljenskoj patrijaršiji — majci. Od vašeg majčinskog zagrljaja mi se ovde gušimo“, poručio je on.

Portparol Eparhije volinjske je naglasio da je crkvena opština u selu Krasnovolju „izvršila proceduru prelaska u ’pravoslavnu crkvu Ukrajine‘“, nakon čega meštani nisu pustili u Hram episkopa volinjskog UPC MP.

Podsetimo, vaseljenski patrijarh Vartolomej je 6. januara predao ukrajinskim vlastima tomos o nezavisnosti nove crkvene strukture, koja je nazvana „pravoslavna crkva Ukrajine“.



(rs.sputniknews.com)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

alex

14.01.2019. 03:41

Pa jeste li vi vec vise NORMALNI, svaki svakcati dan popovi, crkvetine, raskolnici, vera suluda itd. Ma daj, dokle vise ? Muka mi je vise od svega toga, popovi me apsolutno vise ne interesuju u bilo kom smislu, formi ili pak vrednosti a koja je NULA ! Uf !