UBIJAO CIVILE I DECU: Hrvatski ministar odbrane odgovoran za smrt stotina Srba

Srđan Mišljenović

12. 01. 2019. u 21:02

Tužilaštvu Srbije podneta krivična prijava za zločine Hrvatske vojske počinjene 1995. kod Jajca

УБИЈАО ЦИВИЛЕ И ДЕЦУ: Хрватски министар одбране одговоран за смрт стотина Срба

Damir Krstičević

Tužilaštvu za ratne zločine Srbije podnesena je krivična prijava protiv hrvatskog ministra odbrane Damira Krstičevića i više osoba zbog sumnje da su 12. i 13. septembra 1995. godine u mestu Bravnice kod Jajca ubili 81 srpskog civila, od kojih osmoro dece.

Ovo je samo jedan od ratnih zločina počinjenih u zoni odgovornosti Krstičevića, koji je komandovao 1995. godine Četvrtom gardijskom brigadom HV.

MUP Republike Srpske je još 2005. godine dostavio Tužilaštvu BiH Izveštaj o otkrivanju krivičnog dela i izvršioca krivičnog dela "Ratni zločin protiv civilnog stanovništva" za četiri lica i više nepoznatih pripadnika Četvrte gardijske brigade Vojske Republike Hrvatske.

Izveštaj se odnosi na krivično delo izvršeno 13. septembra 1995. godine u mestu Bravnice, u opštini Jajce, a dopunjen je 2007. godine. U dokumentu su navodi da je Četvrta brigada Hrvatske vojske zašla duboko u teritoriju susedne BiH i da su njeni pripadnici učestvovali u akcijama "Maestral" i "Južni potez", koje su bile nastavak "Oluje", a koje su sprovedene na području Drvara, Šipova, Petrovca, Mrkonjić Grada, Bihaća, Jajca i drugih opština u septembru i oktobru 1995. godine.

MUP Srpske je u izveštaju upućenom Tužilaštvu BiH kao osumnjičene za ratne zločine nad Srbima sa ovog područja, gde je ubijeno više od 1.000 Srba, naveo Tihomira Blaškića, Stanka Soptu, Damira Krstičevića i Marija Petrovića, komandante HV i HVO, kao i više N.N. pripadnika Četvrte gardijske brigade HV i Druge gardijske brigade HVO.


Simo Tuševljak, inspektor Uprave MUP RS za suzbijanje terorizma, ekstremizma i istrage ratnih zločina i krivičnih dela po međunarodnom humanitarnom pravu, kaže, za "Novosti", da od 2007. godine predmet protiv Krstičevića i ostalih stoji u Tužilaštvu BiH i da ništa po tom pitanju nije urađeno.

Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, kaže, za "Novosti", da je Tužilaštvo BiH 2016. godine zatražilo od Centra dokaznu dokumentaciju u slučaju zločina u akcijama "Južni potez" i "Maestral", gde je, između ostalih, komandnu odgovornost imao i Damir Krstičević.

Grobovi Srba pronađenih u masovnoj grobnici kod Mrkonjić Grada


- Mi smo dostavili više od 1.500 dokumenata - ističe Kojić.

On kaže da se ovde radi o tipičnoj komandnoj odgovornosti.

Neđo Mitrović, predsednik Reubličke organizacije porodica poginulih i nestalih civila i vojnika, kaže, za "Novosti", da porodice ubijenih Srba očekuju od Krstičevića da kaže gde su grobnice sa telima više od 80 ubijenih Srba, koji ni do dana današnjeg nisu pronađena, a ljudi su pobijeni u zoni njegove komandne odgovornosti.

KRSTIČEVIĆ: ČIST SAM HRVATSKI ministar odbrane tvrdi da je njegov ratni put "potpuno čist" i da njegova Četvrta gardijska brigada nije bila u mestu Bravnice kod Jajca 12. i 13. septembra 1995. - Mnogima sam trn u oku, verovatno zato što jačam Hrvatsku vojsku. Što se tiče mog ratnog puta, on je potpuno čist, na njega sam ponosan, a što se tiče puta Četvrte gardijske brigade, to je put ponosa, časti, junaštva - rekao je danas Krstičević u Splitu.

VUČIĆ: NADAM SE DA ĆE PRAVDA POBEDITI

Mi gonimo Srbe koji su počinioci zločina, ali takođe i gonimo i znamo da postoje mnogi koji nisu odgovarali a počinili su najgore zločine protiv srpskog naroda - izjavio je predsednik Aleksandar Vučić.

Odgovarajući na pitanje povodom podnošenja krivične prijave protiv hrvatskog ministra odbrane Damira Krstičevića zbog ratnog zločina nad Srbima, i da li će žrtve dobiti pravdu, Vučić je rekao:

- Nadam se da će pravda biti zadovoljena. Preskočiću deo šta o tome mislim.

On je istakao da se zna da postoje mnogi koji nisu odgovarali a počinili su zločine protiv srpskog naroda, bilo na teritoriji KiM, RS, nekadašnje Srpske Krajine....

- Ali, prosto, oni su samo žrtve, a zna se ko je bio agresor - Srbija - podsetio je Vučić kako se prema tome drugi odnose.

I U SRBIJI MOŽE DA ODGOVARA

Beogradski advokat Dušan Bratić, koji je Tužilaštu za ratne zločine Srbije podneo krivičnu prijavu protiv hrvatskog ministra odbrane, izjavio je da Krstičević može i u Srbiji da odgovara za ratni zločin. Bratić podseća na odredbe Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa za procesuiranje ratnih zločina iz 2003. Te odredbe su u skladu sa Krivičnim zakonikom Srbije, koji poznaje princip univerzalne nadležnosti, odnosno jurisdikcije, kao princip međunarodnog prava.




Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Pa neće biti

13.01.2019. 12:15

@Tvrtko - Do kraja života će se osvrtati preko ramena... kao i svi zločinci. Karakterističan primer pokrštenog Srbina, kome je u genima stvorena mržnja prema poreklu...

dragan

14.01.2019. 01:09

Gde su Crne Trojke? Treba da se ugledamo na Jevreje i da sami izravnavamo račune.

Put ponosa, časti i junaštva

14.01.2019. 10:23

na kome su ostala spaljena sela i pobijeni civili... svaka vam čast otpadnici srpskog roda.